REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.


Cukr kazí zuby i postavu

Důvodů proč místo cukru sladit medem je nespočet. Zlatavý elixír života, jak se medu často říká, má totiž neuvěřitelně blahodárný vliv na lidský organismus a pomáhá v boji s různými neduhy. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, glycidy, fosfor, draslík, sodík nebo třeba chrom. Oproti tomu průmyslově vyráběný rafinovaný cukr tělu nepřináší nic dobrého. Pro člověka je těžce stravitelný, nenajdete v něm žádné antioxidanty, jeho konzumací si zakládáte na obezitu, diabetes i na zkažené zuby.

 

 

Medový lék na všechno

Včelí med je oproti tomu učiněný zázrak, který vám pomůže od mnohých trápení. Už na začátku minulého století lékaři prokázali, že působí jako přírodní antibiotikum a posiluje celý lidský organismus. Nezatočí jenom s nachlazením nebo zácpou, ale pomůže také při hojení ran, popálenin, žaludečních a dvanácterníkových vředů. Navíc pomáhá při oslabení srdečního svalu, rozšiřuje cévy a snižuje vysoký krevní tlak.“Na nachlazení je velmi vhodný lipový med, který obsahuje silice podporující vykašlávání, a napomáhají lepšímu dýchání. Naopak lesní medy s vysokým obsahem minerálních látek jsou naopak vhodné k posílení paměti,“ říka Milan Špaček z firmy Medokomerc.

 

Důležitá je kvalita medu

Každý med má svou jedinečnou vůni, chuť a obsahuje jiné výživné látky. Ať už dáte přednost květovému, lesnímu nebo třeba lipovému medu, při jeho výběru je důležité se zaměřit především na kvalitu. Tu najdete například v široké nabídce českých a zahraničních medů firmy Medokomerc. „Veškeré nakupované medy jsou kontrolovány při nákupu. Další kontrola probíhá během výrobního procesu a nakonec kontrolujeme hotové výrobní šarže. První a poslední kontrola probíhá v zahraničních laboratořích, kde med kontrolujeme na nulový obsah antibiotik, cizích cukrů a cizích enzymů, které se mohou v medu objevit z přikrmování včelstev,“ vysvětluje Milan Špaček. Nahraďte průmyslový cukr včelím nektarem. Oceníte tak nejen výbornou chuť, ale uděláte i něco pro své zdraví. Navíc můžete bez výčitek mlsat každý den.

 

TIP redakce:

Med je zdrojem důležitých vitamínů a minerálních látek, které naše tělo potřebuje na podzim více, než kdy jindy. Díky svému složení posilňuje imunitní systém, který je v práci i ve škole vystavený mnohým nástrahám. Horký čaj s medem a citronem je ten nejjednodušší a zároveň nejlepší přírodní lék! Myslete na zdraví celé rodiny a pravidelně konzumujte medovou vzpruhu z lesa, poslouží vám jako výborná prevence. Med lesní od společnosti Medokomerc je směsí květových a medovicových medů a má jedinečnou a výraznou chuť.

Více informací na www.medokomerc.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy