Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.
Cukr kazí zuby i postavu
Důvodů proč místo cukru sladit medem je nespočet. Zlatavý elixír života, jak se medu často říká, má totiž neuvěřitelně blahodárný vliv na lidský organismus a pomáhá v boji s různými neduhy. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, glycidy, fosfor, draslík, sodík nebo třeba chrom. Oproti tomu průmyslově vyráběný rafinovaný cukr tělu nepřináší nic dobrého. Pro člověka je těžce stravitelný, nenajdete v něm žádné antioxidanty, jeho konzumací si zakládáte na obezitu, diabetes i na zkažené zuby.
Medový lék na všechno
Včelí med je oproti tomu učiněný zázrak, který vám pomůže od mnohých trápení. Už na začátku minulého století lékaři prokázali, že působí jako přírodní antibiotikum a posiluje celý lidský organismus. Nezatočí jenom s nachlazením nebo zácpou, ale pomůže také při hojení ran, popálenin, žaludečních a dvanácterníkových vředů. Navíc pomáhá při oslabení srdečního svalu, rozšiřuje cévy a snižuje vysoký krevní tlak.“Na nachlazení je velmi vhodný lipový med, který obsahuje silice podporující vykašlávání, a napomáhají lepšímu dýchání. Naopak lesní medy s vysokým obsahem minerálních látek jsou naopak vhodné k posílení paměti,“ říka Milan Špaček z firmy Medokomerc.
Důležitá je kvalita medu
Každý med má svou jedinečnou vůni, chuť a obsahuje jiné výživné látky. Ať už dáte přednost květovému, lesnímu nebo třeba lipovému medu, při jeho výběru je důležité se zaměřit především na kvalitu. Tu najdete například v široké nabídce českých a zahraničních medů firmy Medokomerc. „Veškeré nakupované medy jsou kontrolovány při nákupu. Další kontrola probíhá během výrobního procesu a nakonec kontrolujeme hotové výrobní šarže. První a poslední kontrola probíhá v zahraničních laboratořích, kde med kontrolujeme na nulový obsah antibiotik, cizích cukrů a cizích enzymů, které se mohou v medu objevit z přikrmování včelstev,“ vysvětluje Milan Špaček. Nahraďte průmyslový cukr včelím nektarem. Oceníte tak nejen výbornou chuť, ale uděláte i něco pro své zdraví. Navíc můžete bez výčitek mlsat každý den.
TIP redakce:
Med je zdrojem důležitých vitamínů a minerálních látek, které naše tělo potřebuje na podzim více, než kdy jindy. Díky svému složení posilňuje imunitní systém, který je v práci i ve škole vystavený mnohým nástrahám. Horký čaj s medem a citronem je ten nejjednodušší a zároveň nejlepší přírodní lék! Myslete na zdraví celé rodiny a pravidelně konzumujte medovou vzpruhu z lesa, poslouží vám jako výborná prevence. Med lesní od společnosti Medokomerc je směsí květových a medovicových medů a má jedinečnou a výraznou chuť.
Více informací na www.medokomerc.cz.
Potřebujete se zchladit? Zkuste polévku!
Povzbuďte vášeň a vytuňte si (nejen) valentýnský jídelníček