REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pohanková mouka v kuchyni – jak ji správně používat?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte ve spíži pohankovou mouku a nevíte, co s ní? Na rozdíl od celého vařeného zrna pohanky je pohanková mouka jemnější a má všestranné použití, které má ovšem svá pravidla. Jaká má specifika a do kterých receptů se hodí nejlépe? Přečtěte si konkrétní tipy, které pro nás připravila lektorka zdravého životního stylu a specialistka na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová.


V článku se dozvíte:

  • Je každá pohanková mouka bezlepková?
  • Jaké jsou její benefity a proč ji vlastně používat?
  • K čemu se pohanková mouka nejlépe hodí a jak ji elegantně zakomponovat do běžných receptů?
  • Jaké jsou zásadní principy jejího používání?
  • Konkrétní tipy na osvědčené recepty
 

Z čeho se vyrábí pohanková mouka a který typ koupit?

Pohanková mouka vznikne mletím celého loupaného zrna pohanky. Seženete ji jak v jemně mleté „hladké“ verzi, tak v polohrubé, hrubé i ve formě krupice. Pro začátek je nejjistější sáhnout po hladké pohankové mouce, kterou využijete do slaných i sladkých receptů. Hodí se jak do palačinkových těst, lívanců, kakaových muffinů, tak na zahušťování polévek či zeleninových placiček a karbanátků.  

Je pohanková mouka bezlepková?

Pohanka je přirozeně bezlepková plodina. Pokud se někdo lepku vyhýbá na základě svého osobního stravovacího stylu či z důvodu vnímané intolerance, stačí sáhnout po 100% pohankové mouce. Celiaci či alergici si však musí pohlídat větu “Může obsahovat stopy lepku”. Taková pohanková mouka se může mlít na stejném místě jako jiné obiloviny a může být “kontaminovaná” např. lepkem z pšenice.

 

Proč pohankovou mouku používat? Jaké jsou benefity?

Samozřejmě všichni nemusí jíst všechno. Jednomu vyhovují a chutnají jáhly, druhému kamut, třetímu pohanka. Pohanka má jedinečnou specifickou a s ničím nesrovnatelnou chuť, kterou buď nemusíte, nebo si ji zamilujete. Pokud vám však v nějakém receptu samotná pohanka nechutnala, neznamená to, že ji musíte nadobro vyškrtnout z nákupního seznamu. Zkuste ji zakomponovat právě ve formě mouky. Proč?

  • Pohanková mouka je kvalitním zdrojem dobře stravitelných živin
  • Má nízký glykemický index a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
  • Obsahuje antioxidanty a jiné biologicky aktivní látky
  • Je alternativou pšeničné mouky pro celiaky či lidi preferující bezlepkové stravování
  • Při vaření a pečení se chová “vděčně”, dobře se s ní pracuje
  • Díky svým lehce “lepivým” vlastnostem umožňuje v některých receptech vynechat vejce. Například v palačinkách
  • Má výborné sytící vlastnosti a je praktické s ní zahustit luštěninové polévky, bramboráky či různé zeleninové placičky
 

Zásadní principy používání pohankové mouky

Pohanková mouka má výraznější specifickou chuť. To má své plusy i mínusy. Nedoporučujeme ji používat u receptů, kde je cílem zachovat tradiční chuť a světlou barvu. Pohanková mouka se např. nehodí na zahušťování bílých omáček, jako je tradiční smetanová či koprová. Typově se také nehodí do žluté svěží citronové bábovky či tvarožníku. Naopak dokonale zapadne do „tmavších“ receptů zemitější chuti, kde se používá více koření. Tato jídla pohanková mouka obohatí nejen nutričně, ale i chuťově. Perfektní je třeba v bramboračce, gulášovce, jablečné bábovce či voňavém perníku. Pro začátek stačí nahradit běžnou mouku z 30 % moukou pohankovou. U tmavých těst to může být až 50 %.

 

Má cenu kupovat pohankovou mouku, když mi pohanka nechutná?

Ano a ano. To, že někomu nesedí výrazná chuť pohanky v její základní formě neznamená, že ji musí dát na black list. Pohanka ve formě hladké mouky je chuťově jemnější a byla by škoda nevyužít její perfektní zahušťovací i nutriční vlastnosti.

 

Shrnutí a doporučení na závěr

Pokud s pohankovou moukou nemáte zásadní problém, doporučuji mít ji v zásobě a v rámci pestrosti jídelníčku ji prostřídávat s moukou rýžovou, jáhlovou, kukuřičnou či cizrnovou. Při sladkém pečení doporučuji používat ji jen částečně, kdy chuťově nezasáhne do výsledku. Ve slaných výraznějších receptech může být její podíl vyšší. Perfektní je třeba ve slaných palačinkách se žampiony a sýrem, nikdo si jí ani nevšimne v kakaové buchtě či perníku. Je tak snadné zase o trochu vylepšit svůj jídelníček.

 

Konkrétní tipy na osvědčené recepty s pohankovou moukou:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

7 zajímavostí z tvarůžkové „kuchyně“

Olomoucké tvarůžky patří k unikátům české gastronomie. Jejich nezaměnitelná chuť a vůně přináší do domácí kuchyně vyzrálé kulinářské zážitky. Co je zásadní surovina pro výrobu tvarůžků, jak probíhá jejich zrání a proč jsou tvarůžky často řazeny mezi „superpotraviny“? Nahlédněte pod pokličku tvarůžkové kuchyně a odhalte 7 zajímavostí z výroby, skladování a konzumace.

číst dále ...

Troufnete si na sous-vide jako od šéfkuchaře?

Chcete svoji rodinu nebo návštěvu pohostit něčím speciálním? Vyzkoušejte například metodu sous-vide, kterou lze aplikovat jako českou klasiku, ale i jako specialitu světoznámých šéfkuchařů. A přestože je technika sous-vide považována za „kulinářské umění“, s multicookerem Sage SPR680BSS ji snadno zvládnete i u vás doma.

číst dále ...

Slovenská značka Toison představuje svůj nealko gin

Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé pití. Ať už jsou vaše důvody pro omezení alkoholu jakékoliv, s novým ginem Toison s 0,0 % alkoholu si váš oblíbený G&T můžete vychutnat i v inovativní nealko variantě.

číst dále ...

Tipy na letní osvěžení pro kávové nadšence

Teplé dny prozářené slunečními paprsky přímo svádí k tomu užít si bezstarostné chvíle plné radosti a vychutnat si život plnými doušky. Pokud patříte mezi milovníky lahodné kávy, určitě oceníte recepty na osvěžující koktejly, se kterými povzbudíte své smysly a dobijete energii i v horkých dnech. Užívejte si tyto drobné radosti a proměňujte každodenní okamžiky v nezapomenutelné zážitky. Najděte svoje „wunderbar“.

číst dále ...

Síla skrytá v čaji

Téma antioxidantů je v dnešní době hojně skloňované. Jde o vitamíny, minerály a další cenné složky, které chrání náš organismus před nežádoucími volnými radikály. Právě jejich neutralizací dochází k ochraně buněk před poškozením, což v reálném životě znamená , že mohou napomáhat k eliminaci kardiovaskulárních či jiných civilizačních chorob a také prevenci proti předčasným projevům stárnutí.

číst dále ...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařadit také vy: má vysoký obsah vlákniny, a tak na dlouho a kvalitně zasytí. Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.