REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pět pivních zajímavostí z Plzně: Věděli jste, že věž pivovaru stojí na místě šibenice, kde oběsili Kozinu?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě začátkem října měl vrcholit svátek všech milovníků piva, bavorský Oktoberfest. Kvůli pandemii koronaviru se však letos poprvé po více než sedmdesáti letech neuskutečnil. Stejně tak se letos nekonal ani oblíbený Pisner Fest, na který před dvěma lety přišlo do Plzně přes 55 tisíc lidí.


Kdo chce nasát speciální pivařskou atmosféru alespoň v menším formátu, může vyrazit za zážitky do Plzně, protože ve zdejších tradičních hospodách je pití piva svátkem po celý rok. Město je právem považované za centrum pivovarnictví u nás a milovníci piva se v místním muzeu a dalších památkách navíc dozvědí řadu zajímavostí, které o svém oblíbeném nápoji možná ani netušili.

 

 

Plzeňské pivní zajímavosti a rekordy:

  1. Spodně kvašený ležák je nejrozšířenější druh piva na světě. Jako první ho uvařil plzeňský sládek Josef Groll v roce 1842 v Plzni, městě považovaném dodnes za centrum pivovarnictví u nás. Slavnou historii plzeňského pivovarnictví přibližuje tamní Pivovarské muzeum s historickým podzemím, kde pivo kvasilo, zrálo a skladovalo se už ve 13. století.
  2. Vodárenská věž v pivovaru Plzeňský Prazdroj patří mezi plzeňské dominanty, ale málokdo ví, že stojí na místě, kde dřív bývalo popraviště. V roce 1695 tu byl popraven Jan Sladký Kozina. Jeho smrt připomíná pamětní cedulka nedaleko brány pivovarského areálu.
  3. Pivovarská restaurace Na Spilce v Plzni je největší pivnicí v České republice. Nachází se v prostorách bývalého pivovarského sklepa.
  4. V Plzni se podařilo dosáhnout a poté několikrát překonat rekord v hromadném přípitku pivem. V roce 2011 si během tehdejšího Pisner Festu zároveň připilo 5 493 lidí. Plechovky s třetinkou piva se vydávaly půl hodiny předem a po přípitku je osmdesát hostesek sbíralo celou hodinu a půl.
  5. Plzeňský Prazdroj měl v loňském roce rekordní prodej, celkově dodal zákazníkům rekordních 11,7 milionu hektolitrů piva. Letošní prodej srazila pandemie koronaviru, proto pivovar ze zbylého piva vyrobil pálenku.
 

Pivní zajímavosti a rekordy ze světa:

  1. Pivo je nejstarší alkoholický nápoj na světě. Vařili ho už starověcí Sumerové, kteří měli i bohyni piva jménem Ninkasi. Nejstarší dochovaný recept na vaření piva je vlastně oslavná píseň pro tuto bohyni a pochází z doby 1800 let před naším letopočtem.
  2. Nejvýše položeným pivovarem na světě je bolivijský Cerveceria Nacional Potosí s nadmořskou výškou 4070 metrů nad mořem. Byl založen před více než sto lety a dodnes se tu vaří dva druhy piva – silné tmavé a světlý ležák plzeňského typu.
  3. Nejrůznějších pivních rekordů je nespočet. Co se týče počtu vypitých piv, drží prvenství profesionální zápasník Andre the Giant, který během šesti hodin vypil 119 třetinkových piv. Andre byl vysoký 224 centimetrů a vážil přes 200 kilogramů. Rekord v pití piva na rychlost drží Steven Petrosino, který do sebe obrátil tuplák za 1,3 vteřiny.
  4. Za nejdražší pivo na světě se považuje lahev německé značky Löwenbräu, která byla v roce 1937 na palubě vybuchlé vzducholodi Hindenburg. Před několika lety si ji v dražbě koupil sběratel za v přepočtu asi 360 tisíc korun.
  5. Nejsilnější pivo na světě se jmenuje Snake Venom, tedy hadí jed, a vyrábí se ve Skotsku. Obsah alkoholu je 67,5 procenta, čehož se při výrobě dosahuje mražením a odstraňováním obsažené vody. Jeho chuť prý připomíná jemnou whisky s hořkým koncem a má se usrkávat po doušcích.
 

Kdo se chce o historii, výrobě či blahodárných účincích piva dozvědět více, může se vydat do Plzně do tamního Pivovarského muzea, zkusit si Školu čepování nebo si prohlédnout labyrint chodeb v podzemí pod právovárečnými domy.

 

Více informací na webu visitplzen.eu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy