REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pampeliškové pochoutky a další speciality z farem Roter Hahn

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co je tím pravým znamením, že v Jižním Tyrolsku začíná jaro? Jednoznačně pampelišky. Farmy Roter Hahn oslavují příchod jara pampeliškovými slavnostmi. Pampelišky, první jarní byliny, objevíte v krémovém rizotu, ale i tradičním makovém trhanci. Každá sezóna je na statcích Roter Hahn něčím výjimečná. Léto přináší ovocné plody, na podzim si už můžete vychutnat mladé víno z jihotyrolských vinic a v zimě zase odhalíte adventní kouzlo této překrásné země. Statky Roter Hahn se vždy soustředí a specializují na jedno – ať už to jsou vinice, šenky, ovocné sady, zeleninová pole, chov krav a koz či pěstování bylinek, vždy zde všechno začíná a končí u jídla. Každé roční období můžete vybírat mezi 1 700 farmami.


Zima je lehce za námi, a proto se raději pojďme zaměřit na to hezké a teplé, co nás ještě čeká. V Jižním Tyrolsku se jaro vítá od konce dubna do první poloviny května Pampeliškovými dny. Všechna údolí, luka, ale i horské pastviny rozkvetou několika odstíny žluté. Na farmách Roter Hahn to zaznamenáte například v produktových koutcích, kde si běžně můžete koupit domácí produkty od zdejšího farmáře. Právě v těchto dnech tu narazíte třeba na čerstvé sýry a další domácí produkty obohacené o kvítky, stonky a lístky smetanky lékařské. Ta má prospěšný vliv především na játra, zklidňuje žlučník a zároveň pročišťuje žaludek a tak se nemusíte upejpat a můžete směle dál ochutnávat místní speciality.

Na pampelišky dokonce narazíte někde v šenku v krémovém rizotu, místní kuchaři se rádi inspirují těmito žlutými bylinami, pohrají si tak skvěle s ingrediencemi a na talíř dostanete něco, co se vám nikde jinde nepoštěstí už ochutnat. Ani tradiční dezerty nezůstanou netknuté. I do makového trhance selka pampelišky přidá velmi ráda. Žluté slavnosti se dále nesou za doprovodu bohatého programu, a tak si spolu s dalšími bylinkami bujné sezóny vychutnáte všechny (ne)tradiční pokrmy, které k jaru patří.

 

 

Letní ovocné hody

Každé roční období v Jižním Tyrolsku vás něčím překvapí, a to především dobrotami na statku. Po bylinkovém jaru se na statcích Roter Hahn celé léto nese v duchu ovoce a zeleniny a jejich dalšího zpracovávání. Hospodářství, které je obklopeno ovocnými sady zažívá vrchol sezóny, kdy celé léto sklízí ovoce a dále jej kompotuje a zavařuje. Na farmě si pak můžete zakoupit čerstvé marmelády a džemy z meruněk, jahod, nektarinek, ostružin, malin či broskví. Snídaně bude v letním období bohaté právě na ovoce a zeleninu, stejně tak na pestrý výběr buchet a koláčů, které si během vaší návštěvy můžete upéct spolu s místní selkou. Tradiční pokrm „knödle“ bude v této sezóně plněn také šťavnatým čerstvým ovocem. Lehkou variantou svačin je může být třeba jen ovocný salát či domácí jogurt.

 
Vinobraní a vrchol dýňové sezóny

Na podzim začíná hlavní sklizeň včetně sběru vinné révy, která je pro toto období symbolická. Jihotyrolští vinaři tak svým hostům ve sklípku už mohou nabídnout k degustaci takzvané mladé víno. U něj můžete směle ochutnávat i domácí uzeniny a další pochoutky, které k tomu patří. Také rozličné druhy sýrů a naložená zelenina skvěle umocní váš prožitek z dobrého a kvalitního vína. Farmy mají ve svých spížích také zavařenou a kompotovanou zeleninu z léta, po které hospodáři na podzim už velmi rádi sáhnou. Víno si můžete ještě vychutnat na bujarých vinných slavnostech ve vesnice Tramin, kde se v těchto dnech setkávají „mladí i staří“ a společně si vychutnávají a užívají jedinečné okamžiky se sklenkou výtečného vína.

 
Zima, jako vzpomínka na letní hojnost

Chladné dny na statku zpříjemní plná spíž zavařených sklenic s ovocem a zeleninou, uzeniny, zrající sýry a další potraviny, které hospodáři získali během uplynulého roku. Právě vyuzené maso a sladké marmelády vám dodají energii pro venkovní radovánky. Taková svačina z čerstvého ranního chleba s máslem a jahodovou marmeládou prospěje každému strávníkovi. Po celodenní lyžovačce, dlouhé procházce se sněžnicemi nebo sáňkování se po příchodu na farmu potřebujete zahřát. Hospodářka vám s láskou udělá například horký bylinný čaj. Vyzkoušet můžete i adventní tradiční cukrovinky, jako třeba tradiční chléb Zelten, z fíků, ořechů a rozinek.

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2018 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy