REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pampeliškové pochoutky a další speciality z farem Roter Hahn

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co je tím pravým znamením, že v Jižním Tyrolsku začíná jaro? Jednoznačně pampelišky. Farmy Roter Hahn oslavují příchod jara pampeliškovými slavnostmi. Pampelišky, první jarní byliny, objevíte v krémovém rizotu, ale i tradičním makovém trhanci. Každá sezóna je na statcích Roter Hahn něčím výjimečná. Léto přináší ovocné plody, na podzim si už můžete vychutnat mladé víno z jihotyrolských vinic a v zimě zase odhalíte adventní kouzlo této překrásné země. Statky Roter Hahn se vždy soustředí a specializují na jedno – ať už to jsou vinice, šenky, ovocné sady, zeleninová pole, chov krav a koz či pěstování bylinek, vždy zde všechno začíná a končí u jídla. Každé roční období můžete vybírat mezi 1 700 farmami.


Zima je lehce za námi, a proto se raději pojďme zaměřit na to hezké a teplé, co nás ještě čeká. V Jižním Tyrolsku se jaro vítá od konce dubna do první poloviny května Pampeliškovými dny. Všechna údolí, luka, ale i horské pastviny rozkvetou několika odstíny žluté. Na farmách Roter Hahn to zaznamenáte například v produktových koutcích, kde si běžně můžete koupit domácí produkty od zdejšího farmáře. Právě v těchto dnech tu narazíte třeba na čerstvé sýry a další domácí produkty obohacené o kvítky, stonky a lístky smetanky lékařské. Ta má prospěšný vliv především na játra, zklidňuje žlučník a zároveň pročišťuje žaludek a tak se nemusíte upejpat a můžete směle dál ochutnávat místní speciality.

Na pampelišky dokonce narazíte někde v šenku v krémovém rizotu, místní kuchaři se rádi inspirují těmito žlutými bylinami, pohrají si tak skvěle s ingrediencemi a na talíř dostanete něco, co se vám nikde jinde nepoštěstí už ochutnat. Ani tradiční dezerty nezůstanou netknuté. I do makového trhance selka pampelišky přidá velmi ráda. Žluté slavnosti se dále nesou za doprovodu bohatého programu, a tak si spolu s dalšími bylinkami bujné sezóny vychutnáte všechny (ne)tradiční pokrmy, které k jaru patří.

 

 

Letní ovocné hody

Každé roční období v Jižním Tyrolsku vás něčím překvapí, a to především dobrotami na statku. Po bylinkovém jaru se na statcích Roter Hahn celé léto nese v duchu ovoce a zeleniny a jejich dalšího zpracovávání. Hospodářství, které je obklopeno ovocnými sady zažívá vrchol sezóny, kdy celé léto sklízí ovoce a dále jej kompotuje a zavařuje. Na farmě si pak můžete zakoupit čerstvé marmelády a džemy z meruněk, jahod, nektarinek, ostružin, malin či broskví. Snídaně bude v letním období bohaté právě na ovoce a zeleninu, stejně tak na pestrý výběr buchet a koláčů, které si během vaší návštěvy můžete upéct spolu s místní selkou. Tradiční pokrm „knödle“ bude v této sezóně plněn také šťavnatým čerstvým ovocem. Lehkou variantou svačin je může být třeba jen ovocný salát či domácí jogurt.

 
Vinobraní a vrchol dýňové sezóny

Na podzim začíná hlavní sklizeň včetně sběru vinné révy, která je pro toto období symbolická. Jihotyrolští vinaři tak svým hostům ve sklípku už mohou nabídnout k degustaci takzvané mladé víno. U něj můžete směle ochutnávat i domácí uzeniny a další pochoutky, které k tomu patří. Také rozličné druhy sýrů a naložená zelenina skvěle umocní váš prožitek z dobrého a kvalitního vína. Farmy mají ve svých spížích také zavařenou a kompotovanou zeleninu z léta, po které hospodáři na podzim už velmi rádi sáhnou. Víno si můžete ještě vychutnat na bujarých vinných slavnostech ve vesnice Tramin, kde se v těchto dnech setkávají „mladí i staří“ a společně si vychutnávají a užívají jedinečné okamžiky se sklenkou výtečného vína.

 
Zima, jako vzpomínka na letní hojnost

Chladné dny na statku zpříjemní plná spíž zavařených sklenic s ovocem a zeleninou, uzeniny, zrající sýry a další potraviny, které hospodáři získali během uplynulého roku. Právě vyuzené maso a sladké marmelády vám dodají energii pro venkovní radovánky. Taková svačina z čerstvého ranního chleba s máslem a jahodovou marmeládou prospěje každému strávníkovi. Po celodenní lyžovačce, dlouhé procházce se sněžnicemi nebo sáňkování se po příchodu na farmu potřebujete zahřát. Hospodářka vám s láskou udělá například horký bylinný čaj. Vyzkoušet můžete i adventní tradiční cukrovinky, jako třeba tradiční chléb Zelten, z fíků, ořechů a rozinek.

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2018 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy