REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pampeliškové pochoutky a další speciality z farem Roter Hahn

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co je tím pravým znamením, že v Jižním Tyrolsku začíná jaro? Jednoznačně pampelišky. Farmy Roter Hahn oslavují příchod jara pampeliškovými slavnostmi. Pampelišky, první jarní byliny, objevíte v krémovém rizotu, ale i tradičním makovém trhanci. Každá sezóna je na statcích Roter Hahn něčím výjimečná. Léto přináší ovocné plody, na podzim si už můžete vychutnat mladé víno z jihotyrolských vinic a v zimě zase odhalíte adventní kouzlo této překrásné země. Statky Roter Hahn se vždy soustředí a specializují na jedno – ať už to jsou vinice, šenky, ovocné sady, zeleninová pole, chov krav a koz či pěstování bylinek, vždy zde všechno začíná a končí u jídla. Každé roční období můžete vybírat mezi 1 700 farmami.


Zima je lehce za námi, a proto se raději pojďme zaměřit na to hezké a teplé, co nás ještě čeká. V Jižním Tyrolsku se jaro vítá od konce dubna do první poloviny května Pampeliškovými dny. Všechna údolí, luka, ale i horské pastviny rozkvetou několika odstíny žluté. Na farmách Roter Hahn to zaznamenáte například v produktových koutcích, kde si běžně můžete koupit domácí produkty od zdejšího farmáře. Právě v těchto dnech tu narazíte třeba na čerstvé sýry a další domácí produkty obohacené o kvítky, stonky a lístky smetanky lékařské. Ta má prospěšný vliv především na játra, zklidňuje žlučník a zároveň pročišťuje žaludek a tak se nemusíte upejpat a můžete směle dál ochutnávat místní speciality.

Na pampelišky dokonce narazíte někde v šenku v krémovém rizotu, místní kuchaři se rádi inspirují těmito žlutými bylinami, pohrají si tak skvěle s ingrediencemi a na talíř dostanete něco, co se vám nikde jinde nepoštěstí už ochutnat. Ani tradiční dezerty nezůstanou netknuté. I do makového trhance selka pampelišky přidá velmi ráda. Žluté slavnosti se dále nesou za doprovodu bohatého programu, a tak si spolu s dalšími bylinkami bujné sezóny vychutnáte všechny (ne)tradiční pokrmy, které k jaru patří.

 

 

Letní ovocné hody

Každé roční období v Jižním Tyrolsku vás něčím překvapí, a to především dobrotami na statku. Po bylinkovém jaru se na statcích Roter Hahn celé léto nese v duchu ovoce a zeleniny a jejich dalšího zpracovávání. Hospodářství, které je obklopeno ovocnými sady zažívá vrchol sezóny, kdy celé léto sklízí ovoce a dále jej kompotuje a zavařuje. Na farmě si pak můžete zakoupit čerstvé marmelády a džemy z meruněk, jahod, nektarinek, ostružin, malin či broskví. Snídaně bude v letním období bohaté právě na ovoce a zeleninu, stejně tak na pestrý výběr buchet a koláčů, které si během vaší návštěvy můžete upéct spolu s místní selkou. Tradiční pokrm „knödle“ bude v této sezóně plněn také šťavnatým čerstvým ovocem. Lehkou variantou svačin je může být třeba jen ovocný salát či domácí jogurt.

 
Vinobraní a vrchol dýňové sezóny

Na podzim začíná hlavní sklizeň včetně sběru vinné révy, která je pro toto období symbolická. Jihotyrolští vinaři tak svým hostům ve sklípku už mohou nabídnout k degustaci takzvané mladé víno. U něj můžete směle ochutnávat i domácí uzeniny a další pochoutky, které k tomu patří. Také rozličné druhy sýrů a naložená zelenina skvěle umocní váš prožitek z dobrého a kvalitního vína. Farmy mají ve svých spížích také zavařenou a kompotovanou zeleninu z léta, po které hospodáři na podzim už velmi rádi sáhnou. Víno si můžete ještě vychutnat na bujarých vinných slavnostech ve vesnice Tramin, kde se v těchto dnech setkávají „mladí i staří“ a společně si vychutnávají a užívají jedinečné okamžiky se sklenkou výtečného vína.

 
Zima, jako vzpomínka na letní hojnost

Chladné dny na statku zpříjemní plná spíž zavařených sklenic s ovocem a zeleninou, uzeniny, zrající sýry a další potraviny, které hospodáři získali během uplynulého roku. Právě vyuzené maso a sladké marmelády vám dodají energii pro venkovní radovánky. Taková svačina z čerstvého ranního chleba s máslem a jahodovou marmeládou prospěje každému strávníkovi. Po celodenní lyžovačce, dlouhé procházce se sněžnicemi nebo sáňkování se po příchodu na farmu potřebujete zahřát. Hospodářka vám s láskou udělá například horký bylinný čaj. Vyzkoušet můžete i adventní tradiční cukrovinky, jako třeba tradiční chléb Zelten, z fíků, ořechů a rozinek.

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2018 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy