REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocná vína chutnají autenticky. To své si vybere každý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ovocná vína si v posledních letech získávají zaslouženou popularitu. Rozšiřují vinotéky milovníků dobrého pití a překvapují svou důvěrnou chutí ovoce, ze kterého se vyrábějí. Vychutnat si je můžete samotné, po panácích, v drincích i ve střiku. Obsahem alkoholu se rovnají konvenčním vínům, ale nabízí pestrou škálu chutí, ze které si vybere úplně každý.


Zajímalo by vás, jak chutná jahodové nebo angreštové víno? Přichází nejvyšší čas odhodit zábrany stranou a dopřát si ochutnávkový večer ovocných vín, která vám dokážou, že svou chutí autenticky kopírují samotné ovoce. Žádnou pachuť umělých dochucovadel ani přebytečné chemické přísady z nich neucítíte. Trendem v ovocném vinařství je dosáhnout co nejlepší chuti za použití co nejméně přísad.

 

 

Každé ovoce kvasí jinak dlouho

Ovocná vína se výrobním procesem příliš neliší od běžných vín z révy. „Výroba je velmi podobná výrobě červených vín, ale každé ovoce má svá specifika. Obecně se ovoce vylisuje, smíchá znovu zpět s dužinou a kvasí. Do některých vín přidáváme klasické vinařské kvasinky, jiné kvasinky si vyrábíme sami. Po vykvašení vína cedíme a filtrujeme. Některá vína, například ananasová, kvasí 9 měsíců, jablečné až dva roky,“ popisuje proces výroby zakladatel české značky ovocných vín Petr Čerňanský.

 

Autentická chuť ovoce potěší

Ovocná vína v sobě spojují chuť ovoce a klasického vína. Například Rybízák, tedy víno z červeného rybízu připomíná svou chutí dokonalé spojení stoprocentní šťávy z rybízu a příjemně sladkého červeného vína. Ovocná vína tak mají potenciál zaujmout i lidi, kterým běžná vína nic neříkají.

„Vína z ovoce mají autentickou chuť a vůni. Neustále se přibližujeme tomu, aby chutnala a voněla stejně jako ovoce, ze kterého je vyrábíme. Benefitů mají ještě mnohem víc – můžete je pít na všechny možné způsoby: vychlazené, s ledem, jako vinný střik nebo svařené. Dají se použít na výrobu koktejlu či alko drinku,“ vyjmenovává benefity a možnosti použití ovocných vín majitel a zakladatel značky Rybízák Petr Čerňanský.

 

Zaexperimentujte si s ovocnými speciály

Vybírat si většinou můžete z jednodruhových lahví, ve kterých najdete kromě ovoce už jen vodu, cukr a nezbytný konzervant. Pokud ve svém vinném experimentování klidně zajdete ještě dál, sáhněte po jednom ze zajímavých ovocných speciálů, které tvoří více druhů ovoce. Například svérázný speciál značky Rybízák Grepička v sobě kombinuje šťávy z hroznů a z růžových grepů. Opravdovou specialitou je potom Tutti Frutti, které je vyrobené ze směsi dražších ovocných vín jako je borůvkové, ananasové, jahodové, malinové a ostružinové.

 

TIP – Degustační set ovocných vín Rybízák

Osm druhů ovocného vína čeká na vaší degustaci v balíčku od značky Rybízák. Poznejte zajímavou chuť oblíbeného ovoce v podobě vína. Čeká na vás rybízové, hruškové, bezinkové, višňové, jahodové, borůvkové, angreštové a malinové víno skryté pod vtipnými názvy.

Cena: 559 Kč, www.rybizak.cz

 

Poznámka redakce:

Rybízák je česká značka ovocných vín, kterou Petr Čerňanský založil v roce 2016 ve Frýdku-Místku. Ovoce na vína odebírá primárně od českých, případně slovenských pěstitelů a výroba probíhá na Moravě. Snahou je eliminovat chemické přísady a dosáhnout co nejdůvěrnější chuti ovoce. Mezi nejoblíbenější produkty patří Rybízák, Maliňák, Hrušňák, Višňák, limitovaný svařák Teplouš či nealkoholické víno Hrozňáček.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy