REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.


Když se příroda chystá k odpočinku

Ačkoliv jsou u nás podzimní a zimní měsíce stále mírnější, odhaduje se, že až 20 % populace pociťuje v tomto období větší únavu a zhoršenou náladu. Z jisté části je to tím, že nás moderní doba nutí potlačovat přirozenou synchronizaci s přírodou, která fungovala miliony let – v létě lidé vstávali s východem slunce a byli aktivnější, zatímco v zimě toho víc prospali. Tento biorytmus nám však uspěchaná doma ruku v ruce s moderními technologiemi nedovoluje, a proto se s úderem zimního času můžeme cítit bez energie. Základem je kvalitní spánek, kterého si dopřáváme stále kratší čas a také vitamíny, které tělu pomohou vyrovnat se s oslabující se odolností vůči podzimním virům.

 

 

Zůstaňte fit i na podzim

Oproti letním měsícům, kdy máme díky čerstvému sezónnímu ovoci a zelenině vitamínů dostatek, dochází s příchodem podzimu k výraznému oslabení imunitního systému. V sychravých dnech je proto potřeba tělo dostatečně zásobovat – jednak vitaminy, které posílí imunitu, ale také kořením, které tělo dokonale prohřeje a posílí. Doporučuje se např. protizánětlivý zázvor, antioxidační skořice, kajenský pepř či chilli, kardamom plný vitamínu C, nebo třeba i kurkuma, která má antivirové a antibakteriální účinky. Zapomínat by se však nemělo ani na sportovní aktivity a rozhodně je nemusíte provozovat jen uvnitř, ba naopak. Sportováním v chladném počasí spotřebuje tělo více energie, aby se zahřálo, což znamená více spálených tukových zásob. Vstříc tak půjdete nejen snižování hmotnosti, ale také utužování pevného zdraví.

 

Jak se suší mrazem

Proces lyofilizace spočívá v tom, že se plody nejprve zamrazí a poté se nadvakrát vysuší – nejprve ve vakuu, kde se vypaří 95 % obsažené vody a poté za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. Výsledkem je mrazem sušené ovoce, které chutná jako čerstvé a je plné vlákniny, vitamínů a minerálních látek. „Procesem lyofilizace si plody zachovají nejen původní strukturu a barvu, ale především chuť, vůni a převážnou většinu původních nutričních hodnot“, říká Martin Jahoda, generální ředitel společnosti Emco, která takto upravené ovoce nově nabízí.Lyofilizované ovoce je tak skvělou variantou, chcete-li si v zimě pochutnat např. na oblíbených plodech.

 

NOVINKA

Jahody a maliny sušené mrazem

Pokud patříte mezi fanoušky sušeného ovoce, jistě jste už slyšeli o procesu lyofilizace. Mrazem sušené ovoce má naprosto jedinečný postup zpracování, který v něm zachovává plnohodnotnou chuť, barvu i aroma. Ovoce procesem rychlého zmrazení a následného vysušení nepřichází o své vitamíny, minerály ani další zdraví prospěšné látky a je navíc přirozeným zdrojem vlákniny. Vyzkoušejte sušené ovoce od Emca, které je k dostání na www.emco.cz/eshop. Zatímco jahody najdete v praktickém uzavíratelném sáčku po plátcích, maliny jsou lyofilizací upraveny vcelku. Sušené plody si můžete vychutnat jen tak samotné, přidat do snídaňových ovesných kaší, nebo použít do pečení – ať už do krému, těsta nebo na ozdobu.

Doporučená cena: 89,90 Kč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy