REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slavné osobnosti české i světové gastronomie

Kdo by v dnešní době neznal Romana Vaňka, Zdeňka Pohlreicha, Jirku Babicu a další české kuchařské ikony, ale znáte i ty světové? Co vám říká jméno Jamie Oliver, Gordon Ramsay … A co další významné celebrity české i světové gastronomie? Nejde jen o kuchaře, ale také o pekaře, cukráře, restauratéry, hoteliéry…

Gordon Ramsay

Tento slavný britský šéfkuchař a televizní kuchařský mág se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském Johnstone. Získal celkem 13 Michelinských hvězd a v roce 2001 se stal jedním ze tří šéfkuchařů ve Spojeném království, který držel 3 hvězdy u tří restauraci najednou. Je autor více, než 20 knižních bestsellerů, vlastní několik slavných restaurací po celém světě. Jeho nejznámější televizní pořady jsou Ramsay’s Kitchen Nightmares a Pekelná kuchyně. V roce 1996 si vzal Cayetan Elizabeth se kterou má 4 děti.

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

Jamie Oliver

Celým jménem James Trevor Oliver. Narodil se v roce 1975 matce Sally a otcovy Trevorovi, kteří tehdy provozovali v Essexu vyhlášenou kriketovou hospodu. Takže se vlastně narodil přímo v hospodě, kde také strávil celé dětství. Bylo mu tedy předurčeno, že půjde ve šlépějích svých rodičů a dnes je jasné, že je dokonce překonal, protože patří mezi nejslavnější kuchařské celebrity světa.

Jaroslav Sapík

Jaroslav Sapík se narodil 19. 8. 1952 v Brně. Do povědomí občanů se dostal především díky pořadu Česko na talíři, kde předvádí skvělou českou kuchyni na profesionální úrovni.

Jaroslav Vašák

Jaroslav Vašák (nar. 1947, zemřel 2019) byl mistrem svého oboru, který prakticky vykonával celý život, byl i jeho znamenitým popularizátorem. Pocházel z Litoměřic. Byl majitel největší gastronomické sbírky zajímavostí z celého světa, čemuž se věnoval už od roku 1968! Náplní sbírky bylo přes 5 000 stran textu z nejrůznějších oblastí gastronomie. Jaroslav Vašák byl velmi plodným autorem kuchařek, vydal již více jak 110 kuchařských knih …

Jiří Babica

Není moc lidí, co Jirku Babicu neznají. Známého moderátora kuchařského pořadu vysílaného na Nově tedy nemusíme dlouhosáhle představovat. Víte však, jak začínal? Ne? Začtěte se do tohoto článku a poznáte Babicu i z jiné stránky.

Jiří Štift

Šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental, lektor Pražského kulinářského institutu a v neposlední řadě jeden z porotců v pořadu na TV Nova MasterChef. Jiří Štift patří ke kuchařům “od pánaboha” a hravě zvládá celý arzenál současného vaření – potvrzením jsou ostatně četná ocenění, jichž se jeho restauraci v hotelu Radisson SAS Alcron, kde byl šéfkuchařem, dostalo.

Kouzlo slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Za poslední rok jsme strávili více času doma a mnozí z nás se chtě nechtě museli naučit i vařit. A proto inspirace v kuchyni není nikdy dost. Přinášíme vám rozhovor s na slovo vzatou odbornicí na vaření a pečení Miriam Šramovou, kterou můžete od června vidět na TV Paprika v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi v 18:30. Pokud máte chuť na mezinárodní kuchyni sledujte v 18:00 relaci S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom nebo se přiučte něco nového o zdravém stravování v 19:00 v pořadu Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika

Krůtí klobásy podle řezníka Mistra Málka – rozhovor s linkem na recept!

Když vás učí mistr řezník, je radost ochutnat výsledek. Jestli vás už napadla myšlenka domácí klobásy, nechte se inspirovat od Jana Málka alias Mistra Málka. Mistr Málek je úspěšným popularizátorem řeznického řemesla a jeho vlastní YouTube kanál Mistr Málek má skoro 80 tisíc sledujících. Současně je Jan Málek profesí dlouholetým učitelem odborného výcviku oboru řezník – uzenář na Střední škole obchodu, řemesel, služeb v Ústí nad Labem. K vidění je i jako průvodce pořadu Žijeme jídlem II, ve kterém přibližuje příběhy českých zemědělců a zpracovatelů a jejich každodenní, nikdy nekončící a přitom velmi zodpovědnou práci. Přinášíme vám krátký rozhovor s Mistrem Málkem a recept na domácí krůtí klobásu.

Martin Polačko

Kdo se dívá v neděli v podvečer na Primu Family, zná pořad „Když vaří táta” s moderátorem Martinem Polačkem.

Mistr cukrář a pekař Josef Maršálek

Cukrářský a pekařský mistr, který miloval pečení již od dětství. Jako malý kluk se pletl babičkám pod nohy a pomáhal v kuchyni. Fascinovalo ho, že smícháním několika ingrediencí vznikají tak vynikající dobroty. V článku najdete také recepty Josefa Maršálka a jeho články uveřejněné na našem webu ReceptyOnLine.cz!

Ondřej Hutnik: kuchařem se stal omylem, dotáhl to do michelinských restaurací a k Ramsaymu

V dětství zrovna nesníval o tom, že bude jednou trávit celé dny v kuchyni. Osud tomu ale chtěl jinak. Dnes má za sebou zkušenosti z michelinských restaurací, kuchyně Gordona Ramsayho a jeho jídla ochutnaly i mlsné jazýčky celebrit. Gastronomie různých koutů světa pro něj byla inspirací, díky které objevil také svůj oblíbený Kampotský pepř. Přesto nedá dopustit na českou kuchyni.

Ondřej Slanina a Filip Sajler

Kluci v akci patří mezi nejoblíbenější kuchařské pořady. Jejími hlavními moderátory jsou Ondřej Slanina a Filip Sajler.

Radek Kašpárek

Kdo se občas kouká na TV Barandov, jistě již narazil na mladého usměvavého Ostraváka v pořadu Co bude dnes k večeři? Vaří zajímavé recepty, které vtipně moderuje, přitom také kuchařské postupy umí dobře vysvětlit.

Radek Šubrt

Narodil se v roce 1971. Své bohaté zkušenosti dnes využívá jako šéfkuchař několika pražských restaurací, včetně proslulého hotelu Le Palias. Je znám také díky úspěšnému kuchařskému pořadu na Nově MasterChef, kde si střihl roli porotce a moderátora.

Raymond Blanc: Z číšníka michelinským kuchařem!

Jeho jméno jste možná slyšeli především v některém kulinářském pořadu, nebo jste si koupili jednu z jeho knih. Raymond Blanc je často vidět například v TV Paprika, kde předvádí kouzla své kuchyně. Tento michelinský kuchař je symbolem prvotřídní gastronomie.

Roman Paulus

Je jedním ze dvou českých šéfkuchařů, kterým se podařilo doma získat michelinskou hvězdu. Vařil v hotelích v Rakousku, v londýnském Savoy i na zámořské lodi. Prošel významnými profesními školeními, například The Emirates Academy of Hospitality Management, která je odnoží nejznámější hotelové školy světa Ecole Hoteliere de Lausanne. Před čtyřmi lety se stal šéfkuchařem v Alcronu. Je ženatý a má dvě děti. Hovoří plynně anglicky a německy.

Zdeněk Křížek

Zdeněk Křížek, jeden z nejlepších českých šéfkuchařů. Nastoupil do OREA Hotels & Resorts k 1.12.2017 na pozici Executive Culinary Chef pro celý hotelový řetězec. Zdeňkova vášeň pro vaření se projevovala již v dětských letech …

Zdeněk Pohlreich

Tento šéfkuchař, podnikatel, učitel a moderátor nejsledovanější kuchařské šou v Česku Ano, šéfe! a dalších oblíbených pořadů jako je Na nože! a Šéf na grilu, se narodil 10. dubna 1957 …
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy