REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Od kancelářské židle k pražícímu stroji: Jiří a Radka z pražírny Coffeespot se rozhodli jít si za svým snem a rozhodně nelitují

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Partneři Jiří Plšek a Radka Sopůšková se jednoho večera dohodli, že vymění jistotu v podobě svých zaměstnání v bance a nadnárodní společnosti za pražící stroj a milióny kávových zrnek. Dodnes to považují za jedno ze svých nejlepších rozhodnutí.


Na počátku vlastně stála touha po dobré kávě. Po pořízení svého prvního kávovaru začal Jirka s Radkou hledat takovou, která by jim chutnala a začali tedy nakupovat a objednávat nejrůznější druhy, objíždět kávové festivaly a z počáteční zvědavosti se tak nakonec stala vášeň ke kávě, která vyústila v otevření e-shopu s praženou kávou na zakázku. O dva roky poté se rozhodli pro založení vlastní pražírny v Kudlovicích, nicméně už za rok a půl jim práce nabyla natolik, že se museli přestěhovat do větších prostor v Huštěnovicích.

 

 

Začátky však rozhodně jednoduché nebyly. Hned zpočátku bylo nutné sehnat všechna povolení k provozu a vyjednat vše na úřadech, což je vlastně nekončící proces trvající doposud. „Překážek bylo na cestě tolik, že už jsme si vlastně zvykli a za překážky je nepovažujeme,“ vysvětluje Jiří Plšek a dodává: “Při nějaké chystané změně si často říkáme, že nás teď čeká nejtěžší půlrok. Jenže pak si uvědomíme, že už to říkáme třetím rokem,“ směje se.

Den pražice není vůbec jednoduchý, vstává již kolem 4 hodiny ranní a vrhá se do práce. Upražit kávu dle objednávek, nasypat ji do sáčků, zabalit balíky, zadat objednávky do systému přepravců… Je toho dost a kromě toho má rodinná firma na starosti i malý obchůdek, kde vám nad lahodným cappuccinem pomohou kávu vybrat a vy si ji tak můžete zakoupit přímo na místě. A přestože se zavírá kolem páté hodiny odpolední, majitele čekají další úkoly ještě doma, u počítačů, a svůj pracovní den tak zakončují v pozdních večerních hodinách. I když je toho občas nad hlavu a na únavu už ani kávový doping nepomáhá, stejně je to pro oba dva splněný sen. Vždyť co může být krásnějšího než se živit tím, co vás baví?

 

 

Radka s Jirkou jsou oba zkušení pražiči, kteří se učili od těch nejlepších pražičů z celé republiky a neustále se ve své profesi zdokonalují a nic kolem kávového světa jim neunikne. Kvalita a poctivá práce je u nich na prvním místě, a právě proto mají tolik spokojených zákazníků. Rádi zkoušejí i nejrůznější recepty a pro naše čtenáře si připravili recept na espresso tonic, který je velkým hitem tohoto léta.

Espresso s tonikem

  • 1 shot (0,4 cl) espressa
  • 150 ml toniku
  • led

Příprava tohoto nápoje je rychlá, jednoduchá a má nevěřitelně osvěžující účinek! Do sklenice nasypeme pár kostek ledu, které zalejeme tonikem a na závěr přidáme shot espressa. Pokud nemáte doma espresso kávovar, jistě se dá nahradit filtrovanou kávou připravovanou vaší oblíbenou metodou (např. V60, aeropres nebo moka konvička).

 

Důležité kontakty:

web: www.kavaprazena.cz

Facebook: www.facebook.com/KavaPrazena

Instagram: www.instagram.com/kavaprazena

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy