REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Od kancelářské židle k pražícímu stroji: Jiří a Radka z pražírny Coffeespot se rozhodli jít si za svým snem a rozhodně nelitují

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Partneři Jiří Plšek a Radka Sopůšková se jednoho večera dohodli, že vymění jistotu v podobě svých zaměstnání v bance a nadnárodní společnosti za pražící stroj a milióny kávových zrnek. Dodnes to považují za jedno ze svých nejlepších rozhodnutí.


Na počátku vlastně stála touha po dobré kávě. Po pořízení svého prvního kávovaru začal Jirka s Radkou hledat takovou, která by jim chutnala a začali tedy nakupovat a objednávat nejrůznější druhy, objíždět kávové festivaly a z počáteční zvědavosti se tak nakonec stala vášeň ke kávě, která vyústila v otevření e-shopu s praženou kávou na zakázku. O dva roky poté se rozhodli pro založení vlastní pražírny v Kudlovicích, nicméně už za rok a půl jim práce nabyla natolik, že se museli přestěhovat do větších prostor v Huštěnovicích.

 

 

Začátky však rozhodně jednoduché nebyly. Hned zpočátku bylo nutné sehnat všechna povolení k provozu a vyjednat vše na úřadech, což je vlastně nekončící proces trvající doposud. „Překážek bylo na cestě tolik, že už jsme si vlastně zvykli a za překážky je nepovažujeme,“ vysvětluje Jiří Plšek a dodává: “Při nějaké chystané změně si často říkáme, že nás teď čeká nejtěžší půlrok. Jenže pak si uvědomíme, že už to říkáme třetím rokem,“ směje se.

Den pražice není vůbec jednoduchý, vstává již kolem 4 hodiny ranní a vrhá se do práce. Upražit kávu dle objednávek, nasypat ji do sáčků, zabalit balíky, zadat objednávky do systému přepravců… Je toho dost a kromě toho má rodinná firma na starosti i malý obchůdek, kde vám nad lahodným cappuccinem pomohou kávu vybrat a vy si ji tak můžete zakoupit přímo na místě. A přestože se zavírá kolem páté hodiny odpolední, majitele čekají další úkoly ještě doma, u počítačů, a svůj pracovní den tak zakončují v pozdních večerních hodinách. I když je toho občas nad hlavu a na únavu už ani kávový doping nepomáhá, stejně je to pro oba dva splněný sen. Vždyť co může být krásnějšího než se živit tím, co vás baví?

 

 

Radka s Jirkou jsou oba zkušení pražiči, kteří se učili od těch nejlepších pražičů z celé republiky a neustále se ve své profesi zdokonalují a nic kolem kávového světa jim neunikne. Kvalita a poctivá práce je u nich na prvním místě, a právě proto mají tolik spokojených zákazníků. Rádi zkoušejí i nejrůznější recepty a pro naše čtenáře si připravili recept na espresso tonic, který je velkým hitem tohoto léta.

Espresso s tonikem

  • 1 shot (0,4 cl) espressa
  • 150 ml toniku
  • led

Příprava tohoto nápoje je rychlá, jednoduchá a má nevěřitelně osvěžující účinek! Do sklenice nasypeme pár kostek ledu, které zalejeme tonikem a na závěr přidáme shot espressa. Pokud nemáte doma espresso kávovar, jistě se dá nahradit filtrovanou kávou připravovanou vaší oblíbenou metodou (např. V60, aeropres nebo moka konvička).

 

Důležité kontakty:

web: www.kavaprazena.cz

Facebook: www.facebook.com/KavaPrazena

Instagram: www.instagram.com/kavaprazena

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Léto s dressingy Spak

Doplňte své letní recepty jedinečnou ingrediencí – kvalitními dressingy od Spaku. Nejen, že si usnadníte práci, ale oslníte lahodnou chutí lehkých letních pokrmů. Načerpejte inspiraci na domácí vaření a užijte si gurmánské večery i u vás doma.

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Trend léta 2020 – Nealkoholické víno podporující trávení

Stále více a více se dostává do popředí trend nealkoholických nápojů a poptávka po nich se zvyšuje a nabírá na obrátkách. Pokud i vy milujete chuť vína, ale z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pít alkohol, určitě vyzkoušejte skvělé nealkoholické víno z oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. Může vás doprovázet kdykoliv během dne a hodí se na každou příležitost. Sklenka k obědu navíc podpoří i vaše trávení.

číst dále ...

Rychlé, dobré a univerzální: Vyrobte si domácí ochucená másla ve sladké i slané variantě!

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy