REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O houbách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čím jsem starší, tím raději vzpomínám na své dětství. Nevím,jestli je to věkem, nebo tím, že jsem měla pěkné dětství, na které je radost vzpomínat.


Začala houbová sezóna a mně se vynořily vzpomínky na sběr hub v mém dětství. Bydlela jsem na vesnici u babičky a dědy a les jsme měli podle mého tehdejšího povědomí celkem daleko. Když začala houbová sezona tak děda chodil do lesa často, protože bylo potřeba nasušit houby na celou zimu. Taky se tím ušetřilo dost peněz v domácnosti, protože se houby používaly místo masa. Když řekl děda že půjde druhý den do lesa, hned jsme se se sestrou hlásily že půjdeme taky. Děda chodil do lesa časně ráno a když nás budil pokaždé se mu to nepodařilo. Potom jsme litovaly, že jsme nevstaly. Ovšem když nás z postele vytáhl tak to pro nás byla krásná polodenní vycházka spojená s dobrodružstvím při sběru hub. Mívaly jsme každá svůj košíček a děda měl velký košík. Při návratu domů jsme byli nejspokojenější, když byly všechny koše plné.

Doma se houby čistily, krájely a třídily na různé použití. Lišky byly na okamžitou spotřebu do polévky a do smaženice. Smaženice se vařila jen na večeři a když bylo málo hub tak se nastavovala opraženou krupicí. Tuto úpravu mám dodnes nejraději. Holubinky přišly také do polévky. Když jsme našli velké a zdravé hříbky měli jsme řízky. To pak babička udělala velké množství řízků, aby bylo na oběd pro všechny a ještě aby zbylo na odpoledne co mlsat. Už když je smažila, tak jsme je chodily ujídat. V dnešní době kdy mám povědomí o práci, která je s tím spojena, obdivuji babičku o to víc. Další den jsme měli k obědu houbovou omáčku nebo houbový guláš s knedlíkem. Když bylo hodně malých a drobných hříbků, tak je babička nakládala do kyselého nálevu, aby se mohla dělat omáčka i v zimě. Omáčka se dá udělat i ze sušených hub, ale to není ono jako z nakládaných.

V dnešní době jsou domácnosti, kde se houby zamrazí a nesuší ani nezavařují. Je to daleko jednodušší, ale chybí tomu ono kouzlo, když jsme rozkládaly babičkou nakrájené houby na velká síta která se dávala na dvoře pod střechu aby dobře na vzduchu houby uschly.

Houby mám ráda dodnes a jak říkám, mé děti houby můžou mít i v pudinku.

S pozdravem houbám a hlavně houbařům zdar se s vámi loučí

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy