REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O houbách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čím jsem starší, tím raději vzpomínám na své dětství. Nevím,jestli je to věkem, nebo tím, že jsem měla pěkné dětství, na které je radost vzpomínat.


Začala houbová sezóna a mně se vynořily vzpomínky na sběr hub v mém dětství. Bydlela jsem na vesnici u babičky a dědy a les jsme měli podle mého tehdejšího povědomí celkem daleko. Když začala houbová sezona tak děda chodil do lesa často, protože bylo potřeba nasušit houby na celou zimu. Taky se tím ušetřilo dost peněz v domácnosti, protože se houby používaly místo masa. Když řekl děda že půjde druhý den do lesa, hned jsme se se sestrou hlásily že půjdeme taky. Děda chodil do lesa časně ráno a když nás budil pokaždé se mu to nepodařilo. Potom jsme litovaly, že jsme nevstaly. Ovšem když nás z postele vytáhl tak to pro nás byla krásná polodenní vycházka spojená s dobrodružstvím při sběru hub. Mívaly jsme každá svůj košíček a děda měl velký košík. Při návratu domů jsme byli nejspokojenější, když byly všechny koše plné.

Doma se houby čistily, krájely a třídily na různé použití. Lišky byly na okamžitou spotřebu do polévky a do smaženice. Smaženice se vařila jen na večeři a když bylo málo hub tak se nastavovala opraženou krupicí. Tuto úpravu mám dodnes nejraději. Holubinky přišly také do polévky. Když jsme našli velké a zdravé hříbky měli jsme řízky. To pak babička udělala velké množství řízků, aby bylo na oběd pro všechny a ještě aby zbylo na odpoledne co mlsat. Už když je smažila, tak jsme je chodily ujídat. V dnešní době kdy mám povědomí o práci, která je s tím spojena, obdivuji babičku o to víc. Další den jsme měli k obědu houbovou omáčku nebo houbový guláš s knedlíkem. Když bylo hodně malých a drobných hříbků, tak je babička nakládala do kyselého nálevu, aby se mohla dělat omáčka i v zimě. Omáčka se dá udělat i ze sušených hub, ale to není ono jako z nakládaných.

V dnešní době jsou domácnosti, kde se houby zamrazí a nesuší ani nezavařují. Je to daleko jednodušší, ale chybí tomu ono kouzlo, když jsme rozkládaly babičkou nakrájené houby na velká síta která se dávala na dvoře pod střechu aby dobře na vzduchu houby uschly.

Houby mám ráda dodnes a jak říkám, mé děti houby můžou mít i v pudinku.

S pozdravem houbám a hlavně houbařům zdar se s vámi loučí

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy