REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Novinka na trhu! – Canchita, pražená kukuřice jemně solená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co to vlastně je, Canchita? Tradiční pražená, jemně solená, křehká, křupavá, voňavá pochoutka z Peru se svojí specifickou, vyváženou chutí, námi připravovaná a pražená v ČR z pečlivě vybíraných odrůd kukuřice, po staletí pěstovaných v Peru převážně v horských údolích And.


Gastronomické zajímavosti z domovaK výrobě této tradiční pochoutky nazývané Canchita (čti: kančíta) pečlivě vybíráme pouze kvalitní odrůdy peruánské kukuřice, která je v Peru stále jednou z nejhojněji pěstovaných a konzumovaných plodin, po tradičních bramborách. Kvalitu vstupní suroviny sami pravidelně vybíráme a pečlivě kontrolujeme.

Při výrobě v České republice používáme výhradně původní peruánskou kukuřici, kvalitní rostlinný olej a jedlou sůl. Žádná dochucovadla navíc. Kukuřici zpracováváme tím nejpřirozenějším způsobem, abychom zachovali její chuť a nutriční hodnoty. Vycházíme z kvality zrna, tradice a autentičnosti základu peruánské gastronomie. Málokdo ze Středoevropanů a milovníků dobré gastronomie očekává, že v Peru nalezne nejlepší kuchyni v celé Americe a zároveň jednu z nejlepších na světě. A to především díky rozmanitosti jídel, jejich chutí a vůní, které pro většinu z nás znamenají nádherné a nezapomenutelné zážitky.

Protože nás peruánská gastronomie baví, baví nás i Canchita, která Vám nabízí prospěšnější a zdravější alternativu k tradičním českým slaným chuťovkám, jako jsou brambůrky, chipsy, arašídy, slané tyčinky a další jiné pochutiny.

Pro svůj nižší obsah škodlivých tuků (nasycené mastné kyseliny), a vyšší obsah vlákniny je ideální nejen k pivu, k vínu , k posezení s přáteli, na akce, na party, ale i jen tak pro domácí zdravější křupaní.

Výhody:

  • Bez barviv, bez konzervačních a aromatických látek.
  • Přirozeně bez lepku
  • Bez cholesterolu.
  • S vyšším obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů.
  • Tuky – nízký obsah nasycených mastných kyselin!
  • Obsahuje Omega kyseliny!
  • K přímé konzumaci, bez nutnosti další úpravy.

Kukuřice je nutričně velmi bohatou potravinou. Řadíme ji k neobyčejně zdravému zdroji důležitých látek a energie pro náš mozek a celé naše tělo.

Významný zdroj vlákniny, napomáhající optimálnímu zažívání a činnosti střev našeho organismu. Obsahuje významný podíl cukrů – konkrétně glukózu, která je zdrojem energie pro naši vitalitu (tělesnou, mentální). A rovněž bílkovin a nenasycených mastných kyselin.

Kukuřice je skvělým pomocníkem v boji proti stresu, podporuje soustředění.

Vychutnej si i Ty nefalšovanou chuť Jižní Ameriky, chuť kvalitně pražené kukuřice, chuť Canchity!

Základní informace o produktu dostupná na www.prazenakukurice.cz

Recept s Canchitou:

Ceviche – recept tradičního peruánského pokrmu ve spojení s Canchitou

Ceviche představují národní pokrm Peru, který vychází z tradice spojení gastronomických vlivů a zvyků přistěhovalců a tradiční incké a preincké kuchyně do  tzv „fusion“. Ceviche se nabízí jako lahodný studený předkrm či hlavní chod, připravovaný vždy z čerstvých ryb a ostatních předepsaných surovin.

Gastronomické zajímavosti z domovaSuroviny: (cca pro 4 osoby)

  • 2 filety čerstvé bílé mořské ryby (v našich podmínkách nejlépe bílá treska, halibut, mořský vlk)
  • 1 větší červená cibule krájená na kroužky či proužky
  • 1 ají rocoto případně pálivá chilli paprička, krájená na jemno
  • 1 lžička čerstvého koriandru nasekaného na jemno
  • šťáva z čerstvých limetek (4-6 ks)
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • trocha strouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl a pepř dle chuti
  • camote, sladký vařený brambor (batát), či možno Yuka (maniok)
  • vařená kukuřice, krájená na kroužky
  • Canchita, pražená kukuřice
  • list ledového salátu

Příprava:

Vymačkáme šťávu z limetek. Důkladně omyjeme rybí filety, nakrájíme je na kostičky velikosti cca 1,5 cm, ty pak umístíme do skleněné misky, osolíme, opeříme, přidáme ají (na jemno nakrájenou pálivou papričku) dle chuti, třený česnek a nastrouhaný zázvor, důkladně vše promícháme. Přidáme limetovou šťávu, polovinu cibule nakrájené na kolečka či na proužky a necháme 10-15 minut odležet, nejlépe v chladu. Kyselost limetové šťávy zajistí vlastní „uvaření“ syrové ryby.

Po odležení servírujeme na listu hlávkového salátu, s plátkem sladké brambory (batát, či maniok), plátek vařené kukuřice, s Canchitou, pražená kukuřice dle chuti, se zbylou červenou cibulí. Posypeme nasekaným koriandrem (případně čerstvou petržilkou). Na vrch můžeme umístit malou chilli papričku jako dekoraci k následné konzumaci.

V Peru se Ceviche podávají okamžitě namíchané, bez odležení 10-15 minut. Peruánci tento pokrm milují ve velmi pálivé formě.

TIP: Zbylá šťáva z ryby a limetové šťávy se nazývá – Leche de Tigre (tygří mléko) a servíruje se na závěr jako aperitiv, možno i s trochou peruánského Pisca (vinná pálenka).

Dobrou chuť!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy