REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nové Hebridy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kanibalský kmen na Nových Hebridách měl počátkem století o kuchyňských specialitách také své zvláštní názory. Ideální věk ke snědení byl patnáct až jedenadvacet let …


Kanibalové se rádi svěřovali s přípravou lidského masa, které se prý trochu podobá předpisu na pečeného krocana, protože nesmí scházet nádivka z ořechů a saturajových kořenů a musí být upečeno dozlatova a navlhčováno zvláštními kořennými šťávami.

A jak se u lidojedů jí, také patří do kuchyně. Lidojedi ve vnitřní Brazílii by se nikdy nesnížili k tomu, aby okusili maso svých nepřátel. Této pocty je dopřáno jen nejlepším přátelům a nejbližším členům rodiny. Zemře-li na příklad u kmene Kachiana některý příslušník, rozřeže se na malé kousky, vloží do hrnce a postaví na oheň. Truchlící pozůstalí přesně při západu slunce přestanou s nářkem, sejmou z hrnce poklici a rozdělí kousky vařeného nebožtíkova masa mezi sebe. Kosti jsou rozemlety na prášek a rozházeny na všechny strany.

Někdejší lidojedi kmene Karaibů na Antilských ostrovech si také zachovali několik zvláštních zvyků. Vdova musí svůj smutek po zemřelém manželovi projevovat po celý rok. Musí mu sama vykopat hrob. Po roce musí kosti zemřelého vykopat, vložit do pytlíku a klásti si je po celý další rok pod podušku, aby i v noci na manžela vzpomínala. Když se chce znovu provdati, vaří po tři dny kosti zemřelého a tuto hnusnou polévku, jíž se říká u Karaibů svatební, postaví na práh svého domu. Kdo z mužů polévku okusí a dá společně okusit i ženě, bude jejím novým manželem. Karaibské ženy tvrdily, že tato polévka z kostí zemřelého je rajským pokrmem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

6 důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit luštěniny

Vyvážený jídelníček není klišé. Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada. Podívejte se s námi na ně a přesvědčte se, že luštěniny jsou z mnoha důvodů perfektní surovinou.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Festival gastronomie a nápojů OLIMA přivítá kuchařské osobnosti

Festival OLIMA je již neodmyslitelnou součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2020. Tradiční zahradnická a květinová výstava láká také na festival jídla a pití. Ten bude letos hostit slavné kuchařské osobnosti z celé ČR. Flora Olomouc – Hortikomplex, festival OLIMA a Zahradnické trhy se uskuteční 1. – 4. října 2020 na Výstavišti Flora Olomouc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy