REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nové gastronomické produkty a výrobky na českém trhu

To nejzajímavější z nových výrobků, které se v poslední době objevily na našem trhu. Například nová vína, tvrdý alkohol, ale i rybí konzervy a další gastronomické výrobky a to nejen ty k jídlu. Naleznete zde i recenze na kuchyňské spotřebiče a další pomůcky skvělé pro přípravu jídel a nápojů. Tak neváhejte a nechte se inspirovat profesionály!

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

Bezlepkově s chutí tradice

Pokud musíte nebo chcete dodržovat bezlepkovou dietu, potěší vás, že si už nebudete muset odpírat ani tradiční piškoty. Kávoviny Pardubice přináší Bezlepkové piškoty z kukuřičné mouky, které mají příjemnou, nasládlou a typicky piškotovou chuť.

Bio Nebio přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo neboli ghí pochází z Indie, kde je součástí medicíny. Nejedná se ovšem o žádnou novinku. Máslo si přepouštěli už naše babičky, které tak řešili přebytky mléka. Jeho velkou výhodou je o hodně delší trvanlivost oproti klasickému máslu a lze jej skladovat i v pokojové teplotě. Vydrží tak i několik měsíců. Přepuštěné máslo má oproti tomu klasickému vyšší teplotu přepalování (cca 250 °C, vyšší než sádlo) a je tak ideální na smažení. Ghí můžete použít i na vaření, pečení, na kaše, do dezertů nebo těst. Obsahuje vitamín E, A, B3 a mnoho minerálů. Má pozitivní účinky proti zánětům ve střevech a […]

Blahodárná Bílinská kyselka

Bílinská kyselka pramení v Českém středohoří u města Bíliny. Čerpá se z hloubky 190 m z pramenů pod vrchem Kaňkov. Patří mezi přírodní alkalické hydrogenuhličitanové kyselky s vysokou koncentrací minerálních látek. Obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů je to chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan.

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

Bulgur – skvělý pomocník i v české kuchyni

Někteří z nás ho v kuchyni aktivně používají, pro mnohé je to pořád neznámý pokrm. Bulgur, skvělá potravina, která může nahradit klasické přílohy, na které jsme zvyklí. Připravíte ho rychleji než kroupy, chutná lépe než kuskus a je výživnější než rýže.

Citronová tráva v e-shopu

Citronová tráva je tropická rostlina původem z jihovýchodní Asie, které se rozšířila do celého světa. Česky se správně jmenuje voňatka citronová. Má široké pole využití od kosmetiky, esenciálních olejů, parfémů až po kuchyni. Díky její silné vůni si ji také můžete přidat do koupele. Ze zdravotního hlediska snižuje cholesterol v krvi a blahodárně působí při chřipce nebo nervových chorobách. Čaj z citronové trávy pomáhá k detoxikaci, zvyšuje koncentraci, stimuluje laktaci a usnadňuje trávení.

Čaj matcha uklidní mysl, zvyšuje soustředění, zlepší paměť i náladu – a můžete ho jíst i pít

Pití zeleného čaje má dlouholetou tradici v Asii, jeho popularita se ovšem pomalu šíří do celého světa. Zelený čaj je známý především jako varianta čaje černého, který se připravuje jako výluh z čajových listů. Nicméně zelené čajové lístky se dají konzumovat i celé, rozemleté na jemný prášek. A právě zelený práškový čaj je znám pod pojmem matcha. Pokud vás neláká čaj pít, můžete si ho vychutnat třeba v podobě pudingu, kaše nebo čokolády.

České hovězí, ta správná chuť masa na jazyku

Hoďte si na gril poctivé české maso od ZEMAN maso-uzeniny. Vybírat můžete mezi Rump, Rib Eye, Flank, nebo Hanger steakem. Všechny steaky jsou 14 dní vyzrálé a pocházejí z pečlivě prověřeného mladého skotu/mladých býků. Nosí označení Česká potravina.

Dokonalá chuť zeleniny

Dbáte na kvalitu surovin a rádi si pochutnáte? Objevte tajemství nové NATUR Podravky, naprosto unikátní přísady do jídel! Jedinečná a sušenou zeleninou naditá NATUR Podravka, vylepší vaše recepty hravě a snadno, chutí čisté přírody.

Horký letní tip – Božkov Bílý

Teplé počasí a prodlužující se dny přímo vybízí k cestám k vodě, na party a ke grilovačkám s kamarády. Ať už preferujete bouřlivější setkání nebo oddych na slunkem prohřáté pláži, důležité je navodit tu správnou pohodovou atmosféru. V každém případě jistě uvítáte společnost letního drinku.

Hummus není žádný humus

Název tohoto blízkovýchodního pokrmu by možná mohl leckoho odrazovat. Což by byla škoda. Hummus je totiž jednoduché, chutné, a hlavně zdravé a lehké jídlo, které byste určitě měli vyzkoušet. Jedná se o kaši nebo dip z uvařené a rozmačkané cizrny, smíchané se solí, česnekem, citronovou šťávou, olivovým olej a sezamovou pastou tahini.

Cherymoia – nejchutnější ovoce světa

Cherymoia, česky také čerimoja, je keřovitý strom, který pochází z pohoří jihoamerických And. V současnosti se pěstuje i v Africe nebo jižní Evropě. Jeho plody dorůstají až dvaceti centimetrů a mají tvar obřích jahod. Slupka je šupinatá, měkká a mívá hnědou až zelenou barvu. Dužina je bílá a máslově měkká.

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

Japonské houby enoki

Houby enoki jsou v Japonsku a celé Asii považovány za delikatesu a pomalu si získávají cestu i do naší kuchyně. Mají příjemné ovocno-ořechové aroma a křupavou strukturu. Na rozdíl od většiny hub se kultivované (pěstované lidmi) a divoké (rostoucí ve volné přírodě) enoki vůbec nepodobají. Divoké enoki najdeme i u nás – jedná se o penízovku sametonohou, která roste přes zimu a je vyhledávána hlavně vášnivými houbaři. Kultivované houby enoki, které zakoupíte v obchodech, se pěstují v temnu a úzkých sklenicích a jiných komíncích, aby se dosáhlo jejich podlouhlých špagetových nožek, a hlavně skvělé chuti.

Japonské houby shimeji

Japonské houby shimeji si stále častěji nacházejí místo v kuchyních po celém světě. Spolu s houbami shiitake a enoki patří do „svaté trojice“ nejoblíbenějších hub v Japonsku. Český název houby je líhovec moučný. Přezdívá se jí také plážová houba, protože často roste na kmenech spadaných stromů na plážích.

Je možné mlsat zdravě a výživně?

Sto lidí, sto chutí. Jistě toto české rčení znáte. Každý člověk může mít rád jinou chuť – někdo preferuje chuť slanou, jiný pálivou a někdo má rád chuť sladkou. Mlsat je třeba, nejen kvůli tomu, že se nám tím často podaří uklidnit své emoce a uděláme si čas sami pro sebe. Mlsat lze i zdravě a s ohledem na životní prostředí. Zkuste pochoutky, které nyní najdete na pultech i v e-shopech Benu lékáren. Poznejte svět nejkvalitnějších ekologicky vyrobených pochutin Landgarten, kterých už se nebudete chtít vzdát!

Kendalife – nápoj pro zdravý životní styl

Kendalife je nutričně vyvážený nápoj, která vašemu tělu dodá vše, co potřebuje, a plnohodnotně tak nahradí celou porci jídla. Je 100 % přírodní a díky obsahu proteinu ideální pro lidi vyznávající aktivní životní styl nebo jako doplněk stravy pro sportovce. Nenajdete v něm žádné geneticky modifikované potraviny, lepek, umělá dochucovadla, barviva, sóju nebo umělá sladidla. Je také vhodný pro vegetariány.

Kimčchi – korejský gastronomický poklad

Kimčchi je korejské národní jídlo připravené hlavně z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. V Koreji si jej většina žen připravuje sama a recept se podle tradice dědí z tchyně na snachu. První zmínky o kimčchi se datují až do období před třemi tisíci lety, kdy se objevuje ve staré čínské poezii. S vlivem okolních zemí i evropských cestovatelů získalo kimčchi dnešní podobu zhruba v sedmnáctém století, když se do Koreje dostaly chilli papričky.

Konopí v kuchyni? Budete se divit, kde všude se Vám může hodit

Konopí je rostlinou, která je po celá staletí využívána různými kulturami. Své místo měla již v antice nebo starověké Číně, kde se využívala k léčebným účelům i zkrášlovacím procesům. V očích některých je konopí vnímáno pouze jako droga, vy však zahoďte všechny předsudky. K dostání je i legální varianta konopí setého v zákonné normě THC. Není proto třeba se konopí obávat, jde totiž o úžasnou rostlinu s hromadou blahodárných účinků. A v kuchyni má také své místo!
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy