REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Některé pravdy o čaji

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bylinkové čaje doporučujeme sladit medem; kdo má rád, může přidat lžičku citronové šťávy …


  • Chceme-li mít dobrý čaj, musíme ho uchovávat v plechovkách vyložených papírem nebo ve skleněných dózách.
  • Není pravda, že čím déle necháme čaj vyluhovat, tím bude mít větší povzbuzující účinky. Při krátkém spaření se uvolní tein, který působí povzbudivě, po dlouhém extrahování přejde do tekutiny i tanin, který brzdí účinky teinu. Účinnější je nápoj připravený ze zeleného čaje, sušeného pouze horkým vzduchem bez fermentace. Má světlou barvu, ale značný efekt.
  • Vodu na čaj vaříme v nepoškozené smaltované nádobě nebo nerezové konvici, která slouží výhradně k vaření vody.
  • Čaj musí být dobře uzavřen, neboť jinak vyčichne a nasákne jinou vůní.
  • Nikdy čaj nevaříme, pouze je spaříme vroucí vodou v porcelánových nebo skleněných nádobách. Čaj spařený převařenou vodou není již tak chutný.
  • Čaj podáváme nejen s citronem a rumem, nýbrž i s mlékem, zvláště zahuštěným, slazeným.
  • Kvalita čaje je závislá na kvalitě suroviny. Rozhoduje také množství použitého čaje. Běžně počítáme l lžičku čaje na l šálek vody. Z l sáčku porcovaného čaje připravíme 2,5 až 3 dl čaje.
  • Tentýž čaj nikdy nespařujeme dvakrát a ani jej nikdy neohříváme, stejně tak je neochlazujeme vodou z vodovodu. Jinak začne plesnivět a je zdraví škodlivý.
  • Čaj necháváme vyluhovat 4 až 6 minut, podle druhu. Správný čaj má zlatavou barvu.
  • Čaj nesmí nikdy přijít do styku s kovem. Proto při jeho přípravě nepoužíváme kovové sítko, protože čaj znehodnocuje a unikají všechny aromatické látky.
  • Nikdy nepřipravujeme čaj z vody ze studánky, protože nedocílíme správné barvy – protože voda ve studánce je měkká.
  • Výborný je posilňující zdravotní čaj z usušených jablkových slupek, který pijeme čerstvě připravený po jídle a pokud možno oslazený medem.
  • Čaj z bylinek nelze podceňovat, lidé často uchovávají a používají některé bylinky, aniž znají jejich správnou přípravu a dávkování. Proto i léčení bylinkami má být řízeno odborným lékařem.
  • U čajových směsí je důležité, aby byly stejnoměrně promíseny. Protože zvlášť v létě podléhají rostlinné výluhy snadno zkáze, chystáme vždy jen jednu dávku. Sladíme raději méně než více nebo raději pijeme čaj hořký.
  • Čaj a káva mají jedno společné. Oba nápoje obsahují kofein (u čaje se mu dříve říkalo thein), který má povzbudivé účinky. Zahání únavu, spánek a zbystřuje pozornost.
  • Čajový nálev z 1 – 2 g čaje dodá tělu 0,03 až 0,06 g kofeinu. Účinek na nervovou soustavu pozvolna stoupá a asi po 40 minutách začne klesat.
  • Konvici určenou k přípravě čaje nikdy nemyjeme saponátem. Stačí, když ji vypláchneme vodou. Jednou za čas, kde se na konvici vytvoří hnědé usazeniny, vymyjeme ji směsí vody, octa a soli.
  • Spařené lístky čaje nemusíme vyhazovat, mají totiž jednu zajímavou vlastnost, odstraní z nádoby rybí pach.
  • Čaj pro lidi slabých nervů připravíme z mladých lístků jahodových nebo ostružinových.
  • Čaj zůstane pěkně zlatožlutý, když ihned po spaření dáme do konvice kostku cukru.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy