REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Některé pravdy o čaji

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bylinkové čaje doporučujeme sladit medem; kdo má rád, může přidat lžičku citronové šťávy …


  • Chceme-li mít dobrý čaj, musíme ho uchovávat v plechovkách vyložených papírem nebo ve skleněných dózách.
  • Není pravda, že čím déle necháme čaj vyluhovat, tím bude mít větší povzbuzující účinky. Při krátkém spaření se uvolní tein, který působí povzbudivě, po dlouhém extrahování přejde do tekutiny i tanin, který brzdí účinky teinu. Účinnější je nápoj připravený ze zeleného čaje, sušeného pouze horkým vzduchem bez fermentace. Má světlou barvu, ale značný efekt.
  • Vodu na čaj vaříme v nepoškozené smaltované nádobě nebo nerezové konvici, která slouží výhradně k vaření vody.
  • Čaj musí být dobře uzavřen, neboť jinak vyčichne a nasákne jinou vůní.
  • Nikdy čaj nevaříme, pouze je spaříme vroucí vodou v porcelánových nebo skleněných nádobách. Čaj spařený převařenou vodou není již tak chutný.
  • Čaj podáváme nejen s citronem a rumem, nýbrž i s mlékem, zvláště zahuštěným, slazeným.
  • Kvalita čaje je závislá na kvalitě suroviny. Rozhoduje také množství použitého čaje. Běžně počítáme l lžičku čaje na l šálek vody. Z l sáčku porcovaného čaje připravíme 2,5 až 3 dl čaje.
  • Tentýž čaj nikdy nespařujeme dvakrát a ani jej nikdy neohříváme, stejně tak je neochlazujeme vodou z vodovodu. Jinak začne plesnivět a je zdraví škodlivý.
  • Čaj necháváme vyluhovat 4 až 6 minut, podle druhu. Správný čaj má zlatavou barvu.
  • Čaj nesmí nikdy přijít do styku s kovem. Proto při jeho přípravě nepoužíváme kovové sítko, protože čaj znehodnocuje a unikají všechny aromatické látky.
  • Nikdy nepřipravujeme čaj z vody ze studánky, protože nedocílíme správné barvy – protože voda ve studánce je měkká.
  • Výborný je posilňující zdravotní čaj z usušených jablkových slupek, který pijeme čerstvě připravený po jídle a pokud možno oslazený medem.
  • Čaj z bylinek nelze podceňovat, lidé často uchovávají a používají některé bylinky, aniž znají jejich správnou přípravu a dávkování. Proto i léčení bylinkami má být řízeno odborným lékařem.
  • U čajových směsí je důležité, aby byly stejnoměrně promíseny. Protože zvlášť v létě podléhají rostlinné výluhy snadno zkáze, chystáme vždy jen jednu dávku. Sladíme raději méně než více nebo raději pijeme čaj hořký.
  • Čaj a káva mají jedno společné. Oba nápoje obsahují kofein (u čaje se mu dříve říkalo thein), který má povzbudivé účinky. Zahání únavu, spánek a zbystřuje pozornost.
  • Čajový nálev z 1 – 2 g čaje dodá tělu 0,03 až 0,06 g kofeinu. Účinek na nervovou soustavu pozvolna stoupá a asi po 40 minutách začne klesat.
  • Konvici určenou k přípravě čaje nikdy nemyjeme saponátem. Stačí, když ji vypláchneme vodou. Jednou za čas, kde se na konvici vytvoří hnědé usazeniny, vymyjeme ji směsí vody, octa a soli.
  • Spařené lístky čaje nemusíme vyhazovat, mají totiž jednu zajímavou vlastnost, odstraní z nádoby rybí pach.
  • Čaj pro lidi slabých nervů připravíme z mladých lístků jahodových nebo ostružinových.
  • Čaj zůstane pěkně zlatožlutý, když ihned po spaření dáme do konvice kostku cukru.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy