REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.


Přestože se většinou mladému masu vyhýbáme, obavy spojené se silným aroma i komplikovaným zpracováním jsou mnohdy zbytečné. Správný výběr bylin a kombinace s první jarní zeleninou osloví i ty největší gurmány. Uvidíte, že kůzlečí, telecí i jehněčí maso má hned několik vlastností, díky kterým obohatí i váš jídelníček. Ale pamatujte, protože se jedná spíše o sezónní záležitost, doporučujeme s jeho objednávkou neotálet, běžně ho totiž na pultech supermarketů neuvidíte.

 

 

Libové jehněčí

Jehněčí stejně jako skopové není v České republice příliš populární, a to je velká škoda. Vyznačuje se totiž křehkostí a šťavnatostí, která předčí i jiné druhy masa. Naprosto zásadní je ale výběr správného kusu. V případě, že se chystáte jehněčí vyzkoušet poprvé, sáhněte po kýtě. Je nejchutnější pečená, například s medem a rozmarýnem. Pro rychlou úpravu naopak nejlépe poslouží kotletky a svíčková.

Jehněčí maso navíc nemá tak silné aroma jako skopové. Jeho chuť můžete ještě zmírnit správnou kombinací bylin a koření. Známý kuchař Hugo Hromas doporučuje i kombinaci se skořicí: „Kousek jehněčího si perfektně rozumí s trochou skořice, černým pepřem, malým množstvím česneku a tymiánem, k tomu přidávám kousek citronu nebo trochu bílého vína.“

 

Vzácná specialita

Stejně jako jiné mladé maso je i kůzlečí pro tělo lépe stravitelné. Mnoho lidí odrazuje jeho charakteristická vůně, které se ale snadno zbavíte například tím, že necháte maso pověšené na čerstvém vzduchu po dobu alespoň 24 hodin. Nebo ho na den naložíte do kyselého mléka. Některé recepty doporučují maso naložit i na tři dny do marinády. Kůzlečí je charakteristické svou křehkostí, jemnou vláknitostí a šťavnatostí s příjemnou mléčnou chutí.

Pokud máte čas, doporučujeme vyzkoušet kůzlečí krk. Jedná se o tučnější kus masa vhodný pro pomalé přípravy, jako je pečení nebo dlouhé vaření. Na grilování se pak hodí kůzlečí plec, můžete ji například prošpikovat špekem a zkombinovat s kořenovou zeleninou. Pro rychlejší přípravu je vhodné zvolit hřbet, který je sice méně tučný, ale zato vysoce kvalitní. Ke grilování se bude hodit také kýta, kterou doporučujeme marinovat v jarních bylinkách, nakrájet na tenké plátky a zprudka opéct.

 

Málo tuku a vysoká jemnost

Telecí maso je díky svému nízkému obsahu tuku dobře stravitelné, má velice jemnou chuť a je bohaté na zinek. Určitě oceníte i jeho variabilitu, lze ho totiž připravit na několik způsobů stejně jako kuřecí maso. Díky své křehkosti by i samotná úprava měla být minimální a co nejšetrnější.

V případě pečení doporučujeme nespěchat a dát masu na čas. Raději ztlumte teplotu a pečte po delší časový úsek. Na masu rovněž doporučujeme nechat vrstvu tuku, aby si ponechalo šťavnatost. Druh telecího se bude odvíjet podle receptu. Například na vídeňský řízek bude nejlepší zadní kýta. Na rychlou úpravu na grilu zase panenka. Plec bude naopak potřebovat více času a péče, skvěle se hodí například na dušení.

 

Kam pro hodnotné maso?

Jehněčí, kůzlečí ani telecí není obvyklým kusem masa, a proto spíše nedoporučujeme spoléhat na supermarkety a raději vám doporučujeme vyrazit na lokální ekofarmu. Při takovém nákupu masa si můžete být jistí tím, z čeho budete vařit, a navíc vám farmář s výběrem pomůže. Více informací o biopotravinách i chovu zvířat na ekofarmách najdete na stránce myjsmebio.cz.

Koupí lokálních bioproduktů podpoříte i místní ekonomiku, která má významný vliv na rozvoj celého regionu. Ekologičtí farmáři svou prací dbají na zachování půdní úrodnosti a pestrosti krajiny celkově. Cílí na dosažení biologické rovnováhy, tedy stavu, kdy půda, mikroorganismy, rostliny a živočichové jsou ve vzájemně vyváženém poměru, který je udržitelný pro budoucí generace. Farmy nabízející mladé bio maso můžete vyhledat na stránkách kamprobio.cz a lovimebio.cz.

Pokud nemáte čas vyrazit přímo na ekofarmu, můžete si maso objednat on-line. Bio maso je vždy označeno logem biolistu nebo biozebry. Jedině tato loga zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, tedy nejen o ekologický chov zvířat, ale také o jejich ekologickou porážku, která je k nim v maximální možné míře šetrná.

 

Náš tip: Pro jehněčí a skopové maso vyrazte například na Ekofarmu Staré Sedlo nedaleko Tachova.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Více o bio zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy