REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.


Míchané drinky k moři a pláži prostě patří, a tak není divu, že si je každý Čech na dovolené s náležitým nadšením vychutná.

 

Vydejte se do Ameriky

Pokud ale půjdete po skutečném původu koktejlů, zjistíte, že jejich kolébkou se stalo před více než 200 lety USA. „V případě, že se budeme bavit o pojmenování koktejlů podle okrsků například ve městě New York, historie zanedbává pouze starý Staten Island. Z ostatních čtyř čtvrtí jste všichni jistě slyšeli o Manhattanu a pár dalších z nás by mohlo znát Bronx. Ovšem i čtvrti jako Queens a Brooklyn mají zastoupení ve světě koktejlů,“ říká Petr Roškota, manažer Hennessy baru v hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně.

Zkuste si třeba namíchat ne úplně známý koktejl Queens s ananasovým juicem. „O jeho slávu se ve 30. letech minulého století zasloužil Angličan Harry Craddock. Později jej zapsal do slavné knihy koktejlů, kterou sám vydal,“ dodává Roškota.

 

Jak na Queens?

Složení:

  • 4,5 cl London dry gin
  • 1,5 cl Suché martini
  • 1,5 cl Sladké martini
  • 3 cl Ananasový juice

Příprava:

Do shakeru dáme led, všechny ingredience, „vyšejkrujeme“ a přes sítko nalijeme do martini sklenice. Standardně se koktejl ozdobí citronovou kůrou.

Nefalšovaný Queens koktejl si nejlépe vychutnáte přímo v New Yorku. „Zkuste třeba hotel Roosevelt na Madison Avenue přímo v centru,“ doporučuje Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet. Vybírat ale můžete z nepřeberného množství nejrůznějších zájezdů. „Zájezdy do New Yorku u nás zažívají v poslední době opravdový boom, lidé preferují ubytování v centru, aby si užili ten pravý NY, mají to pak blízko na všechny památky, muzea, galerie a atrakce,“ dodává mluvčí Invia.

 

 

Hurá do Itálie na Bellini!

Jste-li spíše zastánci klasických chutí, vydejte se do Itálie za koktejlem pojmenovaným po slavném italském malíři Giovannim Bellinim. „Skvělou moderní kombinaci představuje Bellinni s francouzským likérem Chambord. Chuť likéru Chambord tvoří vyzrálé maliny a ostružiny naložené v koňaku a další koření oslazené medem. Na závěr se tato esence spojí s výtažkem z vanilky a kůry citrusů,“ uvádí Petr Roškota s tím, že Bellini patří mezi ovocné koktejly hodící se na různé typy párty. „Itálie je u Čechů celoročně velice oblíbená destinace i díky dobré dostupnosti autem či letadlem. Na horách určitě hraje prim Bombardino, ve městě zase Aperol. Drink Bellini může být zajímavým zpestřením,“ říká Andrea Řezníčková.

 

Jak na italské Bellini?

Složení:

  • 5 cl Broskvové pyré
  • 10 cl Prosecco
  • Chambord – stačí pouze pár kapek

Příprava:

Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme proseccem.Chambord kápneme až na závěr. „Dávejte pozor především na pěnu,“ upozorňuje Petr Roškota.

 

 

Mexická Margarita tak trochu jinak

Margarita patří mezi koktejly, které patří především mezi plážové drinky. „Má oblíbená je Tommy´s, pocházející ze stejnojmenné mexické restaurace v San Franciscu z roku 1990. Koktejl je také uznáván mezinárodní barmanskou asociací,“ uvádí Petr Roškota..

 

Jak na netradiční Margaritu?

Složení:

  • 4,5 cl Tequila (ideálně reposado)
  • 1,5 cl Čerstvé limetové šťávy
  • 2 lžičky agáve sirupu

Příprava:

Všechny ingredience vložíme do shakeru s ledem, protřepeme a přes sítko nalijeme do krátké sklenice s ledem. V originální verzi koktejlu se okraj sklenice navlhčí limetou a udělá se okraj se solí. Jako ozdobu použijeme limetku. „Pro zpestření chuti můžete přidat do shakeru plátek chilli a snítek koriandru,“ dodává manažer.

„V Mexiku naši zákazníci navštěvují hlavně Cancún a lokalitu Riviera Maya. Oceňují tu krásnou přírodu, delikátní kuchyni a jedinečné památky. Margaritu si určitě také vychutnáte například na palubě lodi při některé ze zaoceánských plaveb. Zkuste například Mexiko, Kubu nebo USA,“ doporučuje mluvčí Invia.

 

 

Poznámka redakce:

Společnost Invia.cz, a. s., je největší cestovní agentura v České republice a autorizovaný prodejce zájezdů více než 300 renomovaných a pojištěných cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu. Zákazníkům nabízí neustále aktualizovanou nabídku katalogových i Last Minute zájezdů v přehledné, jednotné formě, čímž šetří jejich čas při plánování dovolené. Díky svým kvalitním službám má cestovní agentura Invia již více než 2 000 000 spokojených klientů. Invia navíc poskytuje unikátní pojištění Faktor 100, které chrání klienty při krachu cestovní kanceláře. Díky svým službám zajistila Invia klientům možnost nejbezpečnějšího nákupu dovolené na českém trhu.

Webové stránky www.invia.cz byly v roce 2012 vyhodnoceny jako absolutní vítěz soutěže WebTop100 v kategorii Obchod a služby a zároveň oceněny 1. místem v kategorii Cestovní ruch. V prestižní anketě TTG Travel Awards byla Invia v letech 2013–2016 oceněna jako nejlepší online prodejce. Cestovní agentura je pro zákazníky dostupná nejen na internetu, ale i ve více než 160 kamenných pobočkách ve městech po celém území České republiky. Invia má své zastoupení na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Kvalitní servis společnost svým zákazníkům zaručuje prostřednictvím špičkových technologií, znalosti cestovního ruchu a moderního brněnského call centra s vysoce kvalifikovanými prodejci.

 

Recepty na další světoznámé koktejly najdete například zde: Studené alkoholické nápoje / koktejly

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

Milujete pečivo a nedokážete si bez něj představit jediný den? Co si takhle upéct vlastní kváskový chleba? Nejen, že skvěle chutná, ale především si můžete sami zvolit, jaké suroviny použijete a jaké bude výsledné složení vašeho domácího bochníku. Přestože se postup může zdát na první pohled složitý, hravě jej zvládnete. O svůj osvědčený recept společně s dalšími tipy pro pečení prvního chleba se podělil kuchař Hugo Hromas.

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy