REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.


Míchané drinky k moři a pláži prostě patří, a tak není divu, že si je každý Čech na dovolené s náležitým nadšením vychutná.

 

Vydejte se do Ameriky

Pokud ale půjdete po skutečném původu koktejlů, zjistíte, že jejich kolébkou se stalo před více než 200 lety USA. „V případě, že se budeme bavit o pojmenování koktejlů podle okrsků například ve městě New York, historie zanedbává pouze starý Staten Island. Z ostatních čtyř čtvrtí jste všichni jistě slyšeli o Manhattanu a pár dalších z nás by mohlo znát Bronx. Ovšem i čtvrti jako Queens a Brooklyn mají zastoupení ve světě koktejlů,“ říká Petr Roškota, manažer Hennessy baru v hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně.

Zkuste si třeba namíchat ne úplně známý koktejl Queens s ananasovým juicem. „O jeho slávu se ve 30. letech minulého století zasloužil Angličan Harry Craddock. Později jej zapsal do slavné knihy koktejlů, kterou sám vydal,“ dodává Roškota.

 

Jak na Queens?

Složení:

  • 4,5 cl London dry gin
  • 1,5 cl Suché martini
  • 1,5 cl Sladké martini
  • 3 cl Ananasový juice

Příprava:

Do shakeru dáme led, všechny ingredience, „vyšejkrujeme“ a přes sítko nalijeme do martini sklenice. Standardně se koktejl ozdobí citronovou kůrou.

Nefalšovaný Queens koktejl si nejlépe vychutnáte přímo v New Yorku. „Zkuste třeba hotel Roosevelt na Madison Avenue přímo v centru,“ doporučuje Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet. Vybírat ale můžete z nepřeberného množství nejrůznějších zájezdů. „Zájezdy do New Yorku u nás zažívají v poslední době opravdový boom, lidé preferují ubytování v centru, aby si užili ten pravý NY, mají to pak blízko na všechny památky, muzea, galerie a atrakce,“ dodává mluvčí Invia.

 

 

Hurá do Itálie na Bellini!

Jste-li spíše zastánci klasických chutí, vydejte se do Itálie za koktejlem pojmenovaným po slavném italském malíři Giovannim Bellinim. „Skvělou moderní kombinaci představuje Bellinni s francouzským likérem Chambord. Chuť likéru Chambord tvoří vyzrálé maliny a ostružiny naložené v koňaku a další koření oslazené medem. Na závěr se tato esence spojí s výtažkem z vanilky a kůry citrusů,“ uvádí Petr Roškota s tím, že Bellini patří mezi ovocné koktejly hodící se na různé typy párty. „Itálie je u Čechů celoročně velice oblíbená destinace i díky dobré dostupnosti autem či letadlem. Na horách určitě hraje prim Bombardino, ve městě zase Aperol. Drink Bellini může být zajímavým zpestřením,“ říká Andrea Řezníčková.

 

Jak na italské Bellini?

Složení:

  • 5 cl Broskvové pyré
  • 10 cl Prosecco
  • Chambord – stačí pouze pár kapek

Příprava:

Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme proseccem.Chambord kápneme až na závěr. „Dávejte pozor především na pěnu,“ upozorňuje Petr Roškota.

 

 

Mexická Margarita tak trochu jinak

Margarita patří mezi koktejly, které patří především mezi plážové drinky. „Má oblíbená je Tommy´s, pocházející ze stejnojmenné mexické restaurace v San Franciscu z roku 1990. Koktejl je také uznáván mezinárodní barmanskou asociací,“ uvádí Petr Roškota..

 

Jak na netradiční Margaritu?

Složení:

  • 4,5 cl Tequila (ideálně reposado)
  • 1,5 cl Čerstvé limetové šťávy
  • 2 lžičky agáve sirupu

Příprava:

Všechny ingredience vložíme do shakeru s ledem, protřepeme a přes sítko nalijeme do krátké sklenice s ledem. V originální verzi koktejlu se okraj sklenice navlhčí limetou a udělá se okraj se solí. Jako ozdobu použijeme limetku. „Pro zpestření chuti můžete přidat do shakeru plátek chilli a snítek koriandru,“ dodává manažer.

„V Mexiku naši zákazníci navštěvují hlavně Cancún a lokalitu Riviera Maya. Oceňují tu krásnou přírodu, delikátní kuchyni a jedinečné památky. Margaritu si určitě také vychutnáte například na palubě lodi při některé ze zaoceánských plaveb. Zkuste například Mexiko, Kubu nebo USA,“ doporučuje mluvčí Invia.

 

 

Poznámka redakce:

Společnost Invia.cz, a. s., je největší cestovní agentura v České republice a autorizovaný prodejce zájezdů více než 300 renomovaných a pojištěných cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu. Zákazníkům nabízí neustále aktualizovanou nabídku katalogových i Last Minute zájezdů v přehledné, jednotné formě, čímž šetří jejich čas při plánování dovolené. Díky svým kvalitním službám má cestovní agentura Invia již více než 2 000 000 spokojených klientů. Invia navíc poskytuje unikátní pojištění Faktor 100, které chrání klienty při krachu cestovní kanceláře. Díky svým službám zajistila Invia klientům možnost nejbezpečnějšího nákupu dovolené na českém trhu.

Webové stránky www.invia.cz byly v roce 2012 vyhodnoceny jako absolutní vítěz soutěže WebTop100 v kategorii Obchod a služby a zároveň oceněny 1. místem v kategorii Cestovní ruch. V prestižní anketě TTG Travel Awards byla Invia v letech 2013–2016 oceněna jako nejlepší online prodejce. Cestovní agentura je pro zákazníky dostupná nejen na internetu, ale i ve více než 160 kamenných pobočkách ve městech po celém území České republiky. Invia má své zastoupení na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Kvalitní servis společnost svým zákazníkům zaručuje prostřednictvím špičkových technologií, znalosti cestovního ruchu a moderního brněnského call centra s vysoce kvalifikovanými prodejci.

 

Recepty na další světoznámé koktejly najdete například zde: Studené alkoholické nápoje / koktejly

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy