REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?


Z dutin stromů až na královský stůl

Medovina je už od těch nejstarších dob považována za nápoj života, odvahy a síly. Říká se, že jde o nápoj starší, než je lidstvo samo. Podle legend její kouzlo znali už antičtí bohové či naši předci, a to před více než 20 000 až 40 000 lety. První zmínky směřují do Afriky, konkrétně do dutin baobabů, které údajně obsazovaly včely v obdobích sucha. Po tom, co sucho vystřídaly deště, se med smíchal s vodou a kvasinkami z přírody, vzniklá směs fermentovala a světlo světa spatřil jeden z nejstarších alkoholických nápojů – medovina. Ta byla už od středověku považována za symbol hojnosti a prosperity, ne nadarmo se tak stala oblíbeným nápojem králů a šlechty.

 

 

Kromě toho patřila také mezi časté svatební dary novomanželům. Ti ji dostávali v takovém množství, aby jí měli dosti po celý měsíc. Tato tradice dala vzniknout výrazu „medové týdny“, kdy novomanželé pili medovinu každý den, díky čemuž měli přinést své rodině plodnost a hojnost. Od těch, kterým se do roka narodil syn, dostali tehdejší výrobci medoviny štědrou odměnu. Způsob výroby medoviny byl prostý. Před několika set lety se med z pláství dostával pomocí teplé vody a ze zbytků medu a vody vznikla medovina. Později byl objeven nový, mechanický způsob louhování medu z pláství, který nezanechával téměř žádné zbytky medu a medovina se tak začátkem 19. století pomalu vytrácela. Dnes ji má většina z nás spojenou se zimním obdobím a atmosférou vánočních trhů

 

Tradiční postupy v kombinaci s moderními technologiemi

S tím, jak v posledních letech narůstá počet včelařů, začíná se vracet také medovina, nápoj bohů. Dávné postupy vystřídaly moderní technologie, někteří se ale i přesto drží tradičních a osvědčených receptů. To může potvrdit také Vendula Holibková z rodinné firmy Česká Včela. „Medovinu připravujeme zásadně z českého medu, pocházejícího z Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Je vyráběna za studena, podobně jako víno a jak tomu bylo za dob našich předků, přesto s využitím nejmodernějších technologií. Díky tomu si zachová všechny blahodárné účinky medu na naše zdraví.“ Ačkoliv jsou k výrobě použity ty nejmodernější technologie, její příprava trvá někdy až půl roku. Po prvotním kvašení, jež zabere přibližně 5-7 dní, přichází na řadu zmírnění kvasného procesu, ten je ukončen zhruba po 4 až 7 týdnech. Vznikne základ medoviny, který je stočen do ležáckých tanků. V uzavřených tancích prochází medovina samočistěním a při nízkých teplotách pomalu dozrává. Následně je pomocí bylin a koření doladěna její výsledná chuť.

 

Působí proti nachlazení, uleví nervům. Jaká další překvapení medovina skrývá?

Medovina, jeden z nejstarších alkoholických nápojů, má mnoho blahodárných účinků nejen na naše tělesné zdraví, ale také na to duševní. Sklenka dobré medoviny uleví nervům, sníží stres a uvolní napětí. Co další jste o tomto nápoji králů nevěděli?

  • Během válek se medovinou posilovali samotní Vikingové
  • Podle dochovaných pověstí se podávala bojovníkům po náročném boji, a to zejména proto, aby urychlili hojení ran
  • Antioxidanty obsažené v medovině údajně pozitivně působí proti rakovině tlustého střeva
  • Je považována za přírodní antibiotikum, příznivě působí nejen proti nachlazení, ale také jako účinná prevence
 

 

Extra tip:

Zlatá a mandlová Křivoklátská medovina od rodinné firmy ČESKÁ VČELA je vyráběna dle tradičních receptur za pomoci těch nejmodernějších technologií. Jedná se o nápoj z prvotřídních surovin vznikající v panensky čisté přírodě CHKO Křivoklátska. Medovou chuť zlehka dokreslují buď jemné tóny vanilky v případě zlaté, či sladkou vůní mandlí u mandlové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy