REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medové vánoční pečení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Med má v historii českých Vánoc své pevné místo. Staročeské Vánoce se bez medu a včelích výrobků prostě neobešly. Na stole hořely svíčky ze včelího vosku, domovem se linula vůně medových perníčků, ke kterým se popíjela horká medovina nebo čaj slazený medem.


Medové perníčky jsou oblíbenou vánoční klasikou, žádné jiné cukroví nám tak nepohladí chuťové pohárky, nepošimrá nos a neupoutá oko. Jenže upéct ty nejlepší perníčky je věda, a ne vždy se povedou. Máme pro vás několik rad, jak na ty nejlepší medové perníčky. Důležité je načasování, ingredience, uležení těsta, a nakonec samotné pečení.

 

 

Začněte včas!

U perníčků je potřeba vždy myslet na to, že potřebují několik týdnů na odležení, aby změkly a byly krásně vláčné. Nikdo si nechce při vánočním mlsání na první pohled krásných perníčcích vylomit zub. S pečením proto začněte už první adventní víkend.

 

Na ingrediencích záleží

Kouzlo perníčků spočívá ve vyvážené chuťové kombinaci všech přísad. Nejdůležitější je kvalitní med (např. medovicový med nebo český lesní med Medokomerc). Nejlepší je především med medovicový pro svoji tmavou barvu a výraznou chuť, dále pak kombinace koření, která je pro perníčky typická. Pokud chcete mít nejvoňavější perníčky, připravte si směs koření samy v hmoždíři nebo mlýnku na mouku. Budete potřebovat mletou skořici, hřebíček, nové koření, černý pepř, mletý zázvor, anýz a badyán.

 

Nechte ho odpočívat

Hotové perníkové těsto je potřeba nechat důkladně odležet v lednici, čím déle tím lépe, všechny ingredience budou mít dostatek času se uvolnit a dokonale provoní těsto. Některé recepty uvádí, že těsto může odpočívat v lednici i týden. Odležené těsto postupně odebírejte z lednice a vyválejte na 3-4 mm.

 

Pečte s citem

Zapomeňte na pečící papír, perníčky je lepší péct na tukem vymazaném plechu. Papír má tendenci se krabatit a upečené perníčky jsou pak deformované. Perníčky vkládejte do předem vyhřáté trouby a pečte na 175 °C do světle zlaté barvy. Pozor, pokud je upečete příliš, nebude se jim chtít měknout. Abyste dosáhli co největšího lesku, upečené perníčky potřete bílkem nebo celým vejcem rozmíchaným s mlékem.

 

Nechte změknout

Vychladlé perníčky naskládejte do plastové krabice spolu s rozkrojeným jablkem. Perníčky nasají vlhkost a do Vánoc krásně zvláční. Perníčky ozdobte přibližně týden před Štědrým dnem. Pokud nejste příliš zruční, raději zdobte vrchní část perníčků cukrovou polevou.

 

Zdroj: www.medokomerc.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy