REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Manuál pro fanoušky svatomartinských vín

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Svatomartinská vína budou slavnostně otevřena v neděli 11. 11. v 11 hodin. Obliba mladých vín, která jsou první ochutnávkou nové úrody, mezi Čechy rok od roku stoupá. Podle odborníků bude letošní ročník velmi zdařilý. Víte, jak si tato vína nejlépe užít?


Mladá vína mají v tuzemsku dlouhou tradici. Své příznivce si získala hlavně díky osobitému charakteru a příjemným svěžím tónům. „Při degustaci svatomartinských vín zaujme hlavně jejich svěžest, šťavnatost a lehkost. Bílá a růžová se vyznačují světlou až čirou barvou, jsou jiskrná, červená naopak odstínem granátové nebo rubínové s fialovými odlesky. Všechna bývají ovocitá s příjemnou kyselinkou, a to jak v chuti, tak v aroma,“ uvádí Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů.

 

Kde se vzala tradice Svatomartinských vín

Pod značkou Svatomartinské se nabízí od roku 2005, jejich tradice však sahá mnohem hlouběji do historie, až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila většině poddaných u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující. Vše bylo završeno přípitkem mladým vínem. Tradicí se pak stalo, že se mohou slavnostně otevřít na svátek sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin.

 

Letošní úroda bude nadprůměrná množstvím i kvalitou

„Co do množství bude letošní úroda větší, než je dlouhodobý průměr, podobá se ročníku 2015. Může se jednat o komplikovanější ročník z důvodu nižšího obsahu kyselin v hroznech. To však může být oblastně rozdílné, lépe je na tom například Slovácko. Hodnocení pro tento ročník mohou být ještě nejednoznačná, u červených vín si musíme počkat na pozdější hodnocení. Předpoklady na vyšší kvalitu zde jsou,“ komentuje letošní ročník Josef Svoboda.

 

Zásady pro skladování a servírování

Svatomartinská vína, na rozdíl od archivních a vyzrálých, nabízejí především osvěžení a požitek z lehké ovocné chuti s typickou kyselinkou. Hodí se na denní pití a k posezení s přáteli, méně pak ke slavnostním příležitostem. „Svatomartinská vína v žádném případě nejsou určena k archivaci. Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si stále zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, nejpozději však do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet,“ radí Josef Svoboda. Skladována by měla být při teplotě do 18 stupňů Celsia a v přítmí. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 5-7 stupňů Celsia, červená v rozmezí 10-12 stupňů.

 

Gurmánský zážitek s mladými víny

Tradičně jsou mladá vína spojována se svatomartinskou husou. Možnosti párování s pokrmy jsou ale mnohem pestřejší. Báječně se hodí k jednoduchým jídlům, dezertům nebo jako aperitiv a nabízejí tak výjimečnou příležitost, jak osvěžit a odlehčit hutné podzimní menu. Sommelier David Král doporučuje: „Svatomartinská vína jsou díky své svěžesti vhodná ke snoubení se širokou škálou pokrmů od lehkých předkrmů a salátů až po pečená masa. Osvědčenou klasikou je pak křupavá husa ve spojení s mladým červeným vínem.“

Bílé odrůdy je kromě drůbeže vhodné podávat k tuzemským sladkovodním rybám, jako je pstruh či candát. V ústech budou výborně ladit s těstovinami, například spaghetti carbonara nebo pizzou se smetanovým základem či jemně slazenými dezerty. Bílá s vyšším obsahem kyselinky lze kombinovat také s polévkami a jemnými paštikami. Růžová vína se hodí k ovocným i smetanovým dezertům s typickou podzimní příchutí, jako je hruškový závin, švestkový nebo jablkový koláč. Červená svatomartinská s vyšším obsahem tříslovin výborně doplní tučnější jídla, vyniknou například v kombinaci se zvěřinovými specialitami či tradiční propečenou husou. Se svatomartinskými víny se však nemusíte držet při zemi. Fanoušky japonské kuchyně nadchne kombinace mladého červeného se sushi, lahodit budu také se sýry, kanapkami či vyzrálou šunkou.

 

Odrůdy Svatomartinských vín

Vína prodávaná pod značkou Svatomartinská je povoleno vyrábět pouze z těchto odrůd:

  • Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
  • Červené víno: Modrý Portugal, Svatovavřinecké
  • Růžové víno: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké
 

S jakými víny si můžete připít na svatého Martina?

Habánské sklepy Svatomartinské Modrý Portugal 2018

V barvě tohoto svatomartinského odrůdy Modrý Portugal najdeme granátový odstín s fialovými odlesky, vůně je střední intenzity připomínající peckové ovoce s podtónem čokolády. Chuť je krásně harmonická s příjemnou hebkou tříslovinou, skvěle se hodí k svatomartinské huse nebo zvěřinovým paštikám.

Doporučená cena: 89 Kč

 

Habánské sklepy Svatomartinské Muškát moravský 2018

Víno má světlejší odstín citronově žluté barvy, vůně je velmi výrazná a převládají v ní tóny zralých broskví a muškátu. Chuť je středně plná s příjemnou pikantností a kořenitostí, doplňuje ji středně dlouhá ovocná dochuť s příjemnou kyselinkou. Výborně doplní polévky a jemné paštiky.

Doporučená cena: 89 Kč

 

Habánské sklepy Svatomartinské Zweigeltrebe rosé 2018

Svou barvou připomíná lesní jahody, ve vůni můžeme najít drobné lesní ovoce maliny a ostružiny. Chuť má ovocný charakter s velmi dobře vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin. Hodí se k ovocným salátům nebo jahodovým dezertům.

Doporučená cena: 89 Kč

 

Víno Mikulov Svatomartinské Müller Thurgau 2018

Vynikající svatomartinské víno zelenkavé barvy. Jeho středně intenzivní vůně připomíná čerstvé zahradní ovoce s příjemnou kořenitostí, chuť je krásně svěží s příjemnou ovocnou kyselinkou, se středně dlouho dochutí. Na vašem stole ideálně doplní pečenou drůbež nebo grilované ryby.

Doporučená cena: 79 Kč

 

Víno Mikulov Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2018

Svým barevným odstínem připomíná zralé maliny. Jeho vůně je středně intenzivní s ovocnými tóny, ve které převládají tóny jahod a malin, chuť má svěží kyselinu s příjemnou ovocnou dochutí. Doporučujeme podávat k jednodušším pokrmům z ryb nebo drůbeže.

Doporučená cena: 79 Kč

 

Víno Mikulov Svatomartinské Svatovavřinecké 2018

Vůní vám toto červené svatomartinské připomene švestky a lesní plody, v chuti najdeme ovoce, které je velmi dobře doplněno tříslovinou s jemnou dochutí. Vynikne ke svatomartinské huse nebo pokrmům z tučnějšího vepřového masa.

Doporučená cena: 79 Kč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy