REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Likéry

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Svět likérů je pestrý barvami i chutěmi. Obecně se dají popsat likéry jako slazené a ochucené lihoviny. Tato definice nám však mnoho neřekne …


Barmanská a someliérská školaPodle právní normy můžeme rozdělit likéry na slazené a neslazené podle toho, zda obsahují více nebo méně než 90g cukru na litr. Podle výroby pak rozeznáváme likéry vyrobené za studena a likéry připravené teplou cestou, což je vlastně destilace.

U výroby studenou cestou rozlišujeme několik postupů. Macerace je postup, kdy se ovoce – většinou se jedná o měkčí lesní nebo zahradní plody – vloží do lihoviny a do základu se nechá přejít žádaná chuť a aroma. To většinou trvá několik dní. Ovoce se poté odděluje od lihoviny filtrací nebo odstředěním. Jedním z případů macerace je digesce, kdy se plody nechávají macerovat za určité teploty.

Perkolací nazýváme způsob, kdy se lihovina přelévá přes nadrcenou ochucující směs bylin nebo zrn tak dlouho, dokud do ní nepřejde veškerá chuť.

Posledním výrobním postupem je destilace. Té se používá, pokud jsou aromatizátorem semena, např. Anýz, nebo sušené kousky kůry, např. Pomeranč či citrón.

Z pohledu barmana je však nejdůležitější rozdělení na likéry generické, které podle dostupného zařízení a technologie může vyrábět téměř každý, a na likéry vlastnické. Tyto likéry jsou pro svoje vlastnosti nezaměnitelné a jejich recepturu si výrobce drží v přísné tajnosti. Patří mezi ně např. Cointreau, Grand Marnier, Galliano či Drambule, které nesmí chybět ve výbavě žádného barmana.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy