REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuchyně z okna bobobusu, aneb jak se stravujeme na cestách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Článek paní Jany Volfové z cest “Suverenity” po celé České republice v rámci kampaně do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.


Paná Volfová v diskuziJiž třetí měsíc brázdíme na palubě bobobusu, volebního to autobusu Suverenity, vlast českou, moravskou a slezskou. Takže se stravujeme v místě, kde zakotvíme. Jídelní lístek se pak stane nejen inspirací, ale také zdrojem informací o kraji, městě, či místě, kterým právě projíždíme. Co je ale zajímavé, že se často stává i hádankou.

Různá šéfkuchařova tajemství mi už problém nedělají. Poté, co jsem pochopila, že šéfkuchař je člověk, který jedné kotletě umí dát třicet různých názvů, se prostě vyznám. Základem je šunka, sýr, a pokud je to ďábelské překvapení, pak lečo.

Větším problémem jsou různé kapsy. Překvapení v nich bývají různá. Nejvíce mne zaujala ta v Písku. Uvnitř kuřecí kapsy byly krevety a mušle v omáčce z modrého sýru. Bylo to moc zajímavé a přestala jsem se divit, že tento pokrm doporučují s rýží. Já si dala brambory a pochopila jsem, že mám dát příště na slova odborníka. Zato obalená kapsa odkudsi z Plzeňska, ze které na mne vypadla půlka špekáčku a nic víc, se honosila spíše názvem (kapsa kulinářského mistra Mánka) než chutí.

Samostatnou kapitolou jsou ale jídla s krajovými názvy. Co mají společného cmunda, vošouchy, placky je všem jasné, bramborák je prostě bramborák a musím říct, že ho ve všech částech republiky dělají skvěle. Zato nás s Janou překvapily pečené kroupy na Rychnovsku. Zde je třeba podotknout, že jsme obě na staročeskou kuchyni a o naší lásce k pečeným kolenům se zmíním později. Proto nás název zaujal. Jana se zeptala servírky, jestli je to prejt, když to nabízejí se zelím a bramborem. Byla ujištěna (a tím i trochu zklamaná), že jsou to pečené kroupy. Já poučena již dřívějšími zkušenostmi, jsem se raději ještě jednou zeptala: „Takže jsou to tedy jen upečené kroupy na cibulce, nebo jak to je“. Servírka trvala na svém, že jsou to pečené kroupy. Protože jsem měla chuť na prejt a na kroupy ne, dala jsem si něco jiného. Jana se rozhodla být průzkumnicí a risknout to. Dala si pečené kroupy a přinesli ji, světe div se, prejt. Pak že se nevyplatí riskovat.

Důležitou a nedílnou součástí našich cest jsou polévky a pečená kolena. S kampaní jsme začínali v lednu, v době, kdy ručička teploměru tvrdošíjně ukazovala pod deset stupňů v mínusu a já odmítala jakékoliv domluvy, že to rozjedeme, až bude líp. A tak se teplá polévka stala základem našich restauračních chvilek. A tady chci s nadšením konstatovat, že už fakt v hospodách vaříme polévky různorodé a moc dobré. Od mexické ve Staré Boleslavi, po skvělé kyselice na Olomoucku a Jižní Moravě až po různé česnečky a bramboračky kdekoliv a kdykoliv. Myslím si, že horké polévky nám, na začátku kampaně, zachránily život a někdy o nich napíši ódu.

Poslední o čem dnes bude řeč, jsou pečená kolena. Kde je mají, tam si je napůl s Janou dáváme. Prostě je milujeme a jedno napůl nám stačí dobít energii na celý další den. Jen prosím páni hostinští, nešlo by to se sjednotit? Někdy je to pečené koleno opravdu pečené, jindy však jen uvařené ve slané vodě a dokonce jsme zažily u uzené koleno pod stejnou značkou. Naštěstí byla ta „pečená“ kolena většinou skvělá tak i tak a vedle křenu jsme zažily, jako přílohu ke kolenům, skvělou paprikovou pastu, speciální hořčici přímo vyrobenou paní domu a řadu dalších neuvěřitelných malých dobrot.

Prostě restaurace a gastronomické podniky u nás hýří inspirací a nápady, naštěstí však zachovávají i tradiční pokrmy naší skvělé staročeské kuchyně. Věřím, že jim to dlouho vydrží, vždyť tyhle volby určitě nejsou poslední a již nyní se těším na příští kolečko v bobobusu po krásách české vlasti.

Autor: Mgr. Jana Volfová, exluzivně pro ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy