REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuchyně z okna bobobusu, aneb jak se stravujeme na cestách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Článek paní Jany Volfové z cest “Suverenity” po celé České republice v rámci kampaně do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.


Paná Volfová v diskuziJiž třetí měsíc brázdíme na palubě bobobusu, volebního to autobusu Suverenity, vlast českou, moravskou a slezskou. Takže se stravujeme v místě, kde zakotvíme. Jídelní lístek se pak stane nejen inspirací, ale také zdrojem informací o kraji, městě, či místě, kterým právě projíždíme. Co je ale zajímavé, že se často stává i hádankou.

Různá šéfkuchařova tajemství mi už problém nedělají. Poté, co jsem pochopila, že šéfkuchař je člověk, který jedné kotletě umí dát třicet různých názvů, se prostě vyznám. Základem je šunka, sýr, a pokud je to ďábelské překvapení, pak lečo.

Větším problémem jsou různé kapsy. Překvapení v nich bývají různá. Nejvíce mne zaujala ta v Písku. Uvnitř kuřecí kapsy byly krevety a mušle v omáčce z modrého sýru. Bylo to moc zajímavé a přestala jsem se divit, že tento pokrm doporučují s rýží. Já si dala brambory a pochopila jsem, že mám dát příště na slova odborníka. Zato obalená kapsa odkudsi z Plzeňska, ze které na mne vypadla půlka špekáčku a nic víc, se honosila spíše názvem (kapsa kulinářského mistra Mánka) než chutí.

Samostatnou kapitolou jsou ale jídla s krajovými názvy. Co mají společného cmunda, vošouchy, placky je všem jasné, bramborák je prostě bramborák a musím říct, že ho ve všech částech republiky dělají skvěle. Zato nás s Janou překvapily pečené kroupy na Rychnovsku. Zde je třeba podotknout, že jsme obě na staročeskou kuchyni a o naší lásce k pečeným kolenům se zmíním později. Proto nás název zaujal. Jana se zeptala servírky, jestli je to prejt, když to nabízejí se zelím a bramborem. Byla ujištěna (a tím i trochu zklamaná), že jsou to pečené kroupy. Já poučena již dřívějšími zkušenostmi, jsem se raději ještě jednou zeptala: „Takže jsou to tedy jen upečené kroupy na cibulce, nebo jak to je“. Servírka trvala na svém, že jsou to pečené kroupy. Protože jsem měla chuť na prejt a na kroupy ne, dala jsem si něco jiného. Jana se rozhodla být průzkumnicí a risknout to. Dala si pečené kroupy a přinesli ji, světe div se, prejt. Pak že se nevyplatí riskovat.

Důležitou a nedílnou součástí našich cest jsou polévky a pečená kolena. S kampaní jsme začínali v lednu, v době, kdy ručička teploměru tvrdošíjně ukazovala pod deset stupňů v mínusu a já odmítala jakékoliv domluvy, že to rozjedeme, až bude líp. A tak se teplá polévka stala základem našich restauračních chvilek. A tady chci s nadšením konstatovat, že už fakt v hospodách vaříme polévky různorodé a moc dobré. Od mexické ve Staré Boleslavi, po skvělé kyselice na Olomoucku a Jižní Moravě až po různé česnečky a bramboračky kdekoliv a kdykoliv. Myslím si, že horké polévky nám, na začátku kampaně, zachránily život a někdy o nich napíši ódu.

Poslední o čem dnes bude řeč, jsou pečená kolena. Kde je mají, tam si je napůl s Janou dáváme. Prostě je milujeme a jedno napůl nám stačí dobít energii na celý další den. Jen prosím páni hostinští, nešlo by to se sjednotit? Někdy je to pečené koleno opravdu pečené, jindy však jen uvařené ve slané vodě a dokonce jsme zažily u uzené koleno pod stejnou značkou. Naštěstí byla ta „pečená“ kolena většinou skvělá tak i tak a vedle křenu jsme zažily, jako přílohu ke kolenům, skvělou paprikovou pastu, speciální hořčici přímo vyrobenou paní domu a řadu dalších neuvěřitelných malých dobrot.

Prostě restaurace a gastronomické podniky u nás hýří inspirací a nápady, naštěstí však zachovávají i tradiční pokrmy naší skvělé staročeské kuchyně. Věřím, že jim to dlouho vydrží, vždyť tyhle volby určitě nejsou poslední a již nyní se těším na příští kolečko v bobobusu po krásách české vlasti.

Autor: Mgr. Jana Volfová, exluzivně pro ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy