REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuchařky hubnou – nové trendy mění nabídku kulinářských titulů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá desátá prodaná kniha se podle knihkupectví Kanzelsberger zabývá zdravím, stravováním nebo životním stylem. Tradiční kuchařky už ale přicházejí o svůj prim a nahrazují je spíše knihy na téma, jak žít zdravě. Možná byste čekali, že kuchařek si lidé koupí výrazně více, ale ve skutečnosti je tento poměr co do počtu prodaných kusů vyrovnaný. To je ale díky širší nabídce kuchařek, mezi jednotlivými tituly jasně vyhrávají ty, které se zaměřují na zdravý přístup k životu a vlastnímu tělu, než publikace věnující se výhradně receptům.


Soudě podle prodeje knih, jsou Češi v kuchyni sofistikovanější než třeba před patnácti lety a zajímají se o kvalitnější a zdravější suroviny. Za posledních 15 let se změnily požadavky a místo kuchařek celebrit se nyní hlavně prodávají tituly profesionálních kuchařů, foodbloggerů a odborníků na výživu. „V roce 2007 byla v naší síti nejprodávanější kuchařkou Nebe v hubě Zdeňka Trošky, zatímco dnes jsou na vrcholu kuchařky jako ‚Jíme zdravě s Fitrecepty‘ nebo ‚Máme to rádi zdravě‘,“ uvedl Jan Kanzelsberger, šéf knihkupectví s největší sítí kamenných prodejen v Česku.

Podpis známé osobnosti měl podle Kanzelsbergera na úspěch kuchařky vždy velký vliv. „Na první pohled do žebříčku prodejů jsou knihy ať tak či onak známých osobností obvykle násobně úspěšnější, například kuchaři Zdeněk Pohlreich či Roman Vaněk, kteří mají v absolutním žebříčku nového tisíciletí každý hned několik veleúspěšných knih a zjevně ještě neřekli poslední slovo. I oni však vidí trend zdravé kuchyně a pro domácí kuchaře a kuchařky přišli se svou troškou do mlýna,“ řekl. Pohlreichovu knihu ‚Fresh kuchyně‘ najdete rovněž mezi nejúspěšnějšími kuchařkami.

Prodejnost kuchařek či knih o zdravém životním stylu je podle Jana Kanzelsbergera poměrně málo sezónní. „Jako dárek jsou poměrně všestranné a muži je často volí jako „tutovku“. Ženy kupují naopak především samy podle vlastního rozhodnutí. Kromě přirozeného vrcholu v předvánočním období, lze pozorovat zvýšený zájem o kuchařky na začátku letní sezóny v souvislosti se zahájením grilování, zahradních párty či venkovního posezení. Knihy o zdraví a hubnutí přicházejí na řadu naopak hned v zimě a na jaře, dokud jsou naše předsevzetí ještě silná,“ zažertoval si nakonec Kanzelsberger.

 

TOP 10 za rok 2018:

  • Labyrint pohybu, autor R. Červenková, P. Kolář
  • Jednoduše a dokonale – maso, autor. R. Vaněk
  • Máme to rádi zdravě, autor T. Kosačík, L. Kosačíková
  • Psychosomatická prvouka, autor R. Honzák
  • Velmi osobní kniha o zdraví, autor M. Slimáková
  • Břicháč Tom aneb Jak jsem zhubl 27 kg a vy můžete taky!, autor T. Kosačík
  • Příběhy obyčejného uzdravení, autor J. Hnízdil
  • Rychlovky a chuťovky Břicháče Toma, autor T. Kosačík
  • Jíme zdravě s Fitrecepty, kolektiv autorů
  • Fresh kuchyně, autor Z. Pohlreich
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy