REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuchařky hubnou – nové trendy mění nabídku kulinářských titulů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá desátá prodaná kniha se podle knihkupectví Kanzelsberger zabývá zdravím, stravováním nebo životním stylem. Tradiční kuchařky už ale přicházejí o svůj prim a nahrazují je spíše knihy na téma, jak žít zdravě. Možná byste čekali, že kuchařek si lidé koupí výrazně více, ale ve skutečnosti je tento poměr co do počtu prodaných kusů vyrovnaný. To je ale díky širší nabídce kuchařek, mezi jednotlivými tituly jasně vyhrávají ty, které se zaměřují na zdravý přístup k životu a vlastnímu tělu, než publikace věnující se výhradně receptům.


Soudě podle prodeje knih, jsou Češi v kuchyni sofistikovanější než třeba před patnácti lety a zajímají se o kvalitnější a zdravější suroviny. Za posledních 15 let se změnily požadavky a místo kuchařek celebrit se nyní hlavně prodávají tituly profesionálních kuchařů, foodbloggerů a odborníků na výživu. „V roce 2007 byla v naší síti nejprodávanější kuchařkou Nebe v hubě Zdeňka Trošky, zatímco dnes jsou na vrcholu kuchařky jako ‚Jíme zdravě s Fitrecepty‘ nebo ‚Máme to rádi zdravě‘,“ uvedl Jan Kanzelsberger, šéf knihkupectví s největší sítí kamenných prodejen v Česku.

Podpis známé osobnosti měl podle Kanzelsbergera na úspěch kuchařky vždy velký vliv. „Na první pohled do žebříčku prodejů jsou knihy ať tak či onak známých osobností obvykle násobně úspěšnější, například kuchaři Zdeněk Pohlreich či Roman Vaněk, kteří mají v absolutním žebříčku nového tisíciletí každý hned několik veleúspěšných knih a zjevně ještě neřekli poslední slovo. I oni však vidí trend zdravé kuchyně a pro domácí kuchaře a kuchařky přišli se svou troškou do mlýna,“ řekl. Pohlreichovu knihu ‚Fresh kuchyně‘ najdete rovněž mezi nejúspěšnějšími kuchařkami.

Prodejnost kuchařek či knih o zdravém životním stylu je podle Jana Kanzelsbergera poměrně málo sezónní. „Jako dárek jsou poměrně všestranné a muži je často volí jako „tutovku“. Ženy kupují naopak především samy podle vlastního rozhodnutí. Kromě přirozeného vrcholu v předvánočním období, lze pozorovat zvýšený zájem o kuchařky na začátku letní sezóny v souvislosti se zahájením grilování, zahradních párty či venkovního posezení. Knihy o zdraví a hubnutí přicházejí na řadu naopak hned v zimě a na jaře, dokud jsou naše předsevzetí ještě silná,“ zažertoval si nakonec Kanzelsberger.

 

TOP 10 za rok 2018:

  • Labyrint pohybu, autor R. Červenková, P. Kolář
  • Jednoduše a dokonale – maso, autor. R. Vaněk
  • Máme to rádi zdravě, autor T. Kosačík, L. Kosačíková
  • Psychosomatická prvouka, autor R. Honzák
  • Velmi osobní kniha o zdraví, autor M. Slimáková
  • Břicháč Tom aneb Jak jsem zhubl 27 kg a vy můžete taky!, autor T. Kosačík
  • Příběhy obyčejného uzdravení, autor J. Hnízdil
  • Rychlovky a chuťovky Břicháče Toma, autor T. Kosačík
  • Jíme zdravě s Fitrecepty, kolektiv autorů
  • Fresh kuchyně, autor Z. Pohlreich
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy