REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuchařky hubnou – nové trendy mění nabídku kulinářských titulů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá desátá prodaná kniha se podle knihkupectví Kanzelsberger zabývá zdravím, stravováním nebo životním stylem. Tradiční kuchařky už ale přicházejí o svůj prim a nahrazují je spíše knihy na téma, jak žít zdravě. Možná byste čekali, že kuchařek si lidé koupí výrazně více, ale ve skutečnosti je tento poměr co do počtu prodaných kusů vyrovnaný. To je ale díky širší nabídce kuchařek, mezi jednotlivými tituly jasně vyhrávají ty, které se zaměřují na zdravý přístup k životu a vlastnímu tělu, než publikace věnující se výhradně receptům.


Soudě podle prodeje knih, jsou Češi v kuchyni sofistikovanější než třeba před patnácti lety a zajímají se o kvalitnější a zdravější suroviny. Za posledních 15 let se změnily požadavky a místo kuchařek celebrit se nyní hlavně prodávají tituly profesionálních kuchařů, foodbloggerů a odborníků na výživu. „V roce 2007 byla v naší síti nejprodávanější kuchařkou Nebe v hubě Zdeňka Trošky, zatímco dnes jsou na vrcholu kuchařky jako ‚Jíme zdravě s Fitrecepty‘ nebo ‚Máme to rádi zdravě‘,“ uvedl Jan Kanzelsberger, šéf knihkupectví s největší sítí kamenných prodejen v Česku.

Podpis známé osobnosti měl podle Kanzelsbergera na úspěch kuchařky vždy velký vliv. „Na první pohled do žebříčku prodejů jsou knihy ať tak či onak známých osobností obvykle násobně úspěšnější, například kuchaři Zdeněk Pohlreich či Roman Vaněk, kteří mají v absolutním žebříčku nového tisíciletí každý hned několik veleúspěšných knih a zjevně ještě neřekli poslední slovo. I oni však vidí trend zdravé kuchyně a pro domácí kuchaře a kuchařky přišli se svou troškou do mlýna,“ řekl. Pohlreichovu knihu ‚Fresh kuchyně‘ najdete rovněž mezi nejúspěšnějšími kuchařkami.

Prodejnost kuchařek či knih o zdravém životním stylu je podle Jana Kanzelsbergera poměrně málo sezónní. „Jako dárek jsou poměrně všestranné a muži je často volí jako „tutovku“. Ženy kupují naopak především samy podle vlastního rozhodnutí. Kromě přirozeného vrcholu v předvánočním období, lze pozorovat zvýšený zájem o kuchařky na začátku letní sezóny v souvislosti se zahájením grilování, zahradních párty či venkovního posezení. Knihy o zdraví a hubnutí přicházejí na řadu naopak hned v zimě a na jaře, dokud jsou naše předsevzetí ještě silná,“ zažertoval si nakonec Kanzelsberger.

 

TOP 10 za rok 2018:

  • Labyrint pohybu, autor R. Červenková, P. Kolář
  • Jednoduše a dokonale – maso, autor. R. Vaněk
  • Máme to rádi zdravě, autor T. Kosačík, L. Kosačíková
  • Psychosomatická prvouka, autor R. Honzák
  • Velmi osobní kniha o zdraví, autor M. Slimáková
  • Břicháč Tom aneb Jak jsem zhubl 27 kg a vy můžete taky!, autor T. Kosačík
  • Příběhy obyčejného uzdravení, autor J. Hnízdil
  • Rychlovky a chuťovky Břicháče Toma, autor T. Kosačík
  • Jíme zdravě s Fitrecepty, kolektiv autorů
  • Fresh kuchyně, autor Z. Pohlreich
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy