REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krantz s ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tohle je asi jeden z nejlepších domácích sladkých dortů vůbec! Video recept z YouTube kanálu Chutný TV.


Suroviny:

Na dortový korpus:

  • 8 vajec
  • 100 g cukru
  • 80 g mouky
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 balení kypřícího prášku

Karamel:

  • 200 g cukru
  • 50 g másla

Krém:

  • 4 vaječných žloutků
  • 200 g cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 400 ml mléka
  • 40 g mouky
  • 220 g másla

Příprava: Připravíme si korpus na dort; vyšleháme vaječné bílky 8 kusů. Přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání 100 g. Poté postupně přidáváme žloutky a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí 8 kusů. Do další mísy prosejeme mouku a přidáme kypřící prášek 80 g / 1 balení. Přisypeme nasekané vlašské ořechy 100 g. Vše trochu promícháme . Směs přidáme do mísy s vejci. Dobře promícháme metlou. Směs nalijeme na pekáč (23×30 cm) vyložený pečícím papírem. Těsto rozprostřeme stěrkou. PEČEME NA 180 °C / 25 MIN.

Vychladlý korpus horizontálně rozkrojíme napůl. Sestavíme dort; první půlku korpusu položíme na talíř. Připravíme karamelovou polevu; do malé pánve dáme cukr a na mírném ohni ho zkaramelizujeme 200 g. Až zezlátne, pánev sundáme z plotny. Přidáme máslo 50 g. Mícháme, dokud se obě suroviny nespojí. Karamelovou polevu dáme do dávkovače a pokryjeme s ní celý povrch korpusu. Dobře uhladíme. Připravíme si krém; do mísy dáme cukr 200 g. Přidáme vanilkový cukr a vaječné žloutky 1 balení / 4 kusy. Dobře promícháme metlou. Přidáme studené mléko 100 ml. Znovu vše promícháme metlou. Přisypeme mouky a zamícháme 40 g. Směs dáme do hrnce se zbytkem mléka 300 ml. Za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne. Krém přikryjeme potravinovou folií a necháme ho vychladnout. NECHÁME VYCHLADNOUT. Až krém vychladne, trochu ho promícháme. Poté přidáme změklé máslo a promícháme tak, aby vznikl jemný krém 220 g. Karamel pokryjeme polovinou krému a uhladíme. Na krém přiložíme druhou půlku korpusu. Pokryjeme ho zbytkem uvařeného krému a uhladíme stěrko. Připravíme si sníh; v míse rozšleháme vaječné bílky 4 kusy. Postupně přidáváme cukr a přitom mícháme 220 g. Přidáme citronovou šťávu a nepřestáváme míchat 2 polévkové lžíce. Poté dáme mísu do vodní lázně a vaříme, dokud sníh neztuhne. Po celou dobu směs mícháme metlou. Následně dáme sníh na uvařený krém. Rovnoměrně rozetřeme stěrkou. Připravíme Krantz; do malého hrnce nasypeme cukr, dáme ho na mírný oheň a počkáme, až cukr zkaramelizuje 80 g. Přidáme nasekané vlašské ořechy 70 g. Dobře promícháme. Karamel dáme do pečící formy vymazané trochou oleje. Uhladíme stěrkou. DÁME VYCHLADIT. Poté ho poklepeme paličkou na maso. Kousky ozdobíme dort. DÁME CHLADIT NA 4 HODINY.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy