REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krantz s ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tohle je asi jeden z nejlepších domácích sladkých dortů vůbec! Video recept z YouTube kanálu Chutný TV.


Suroviny:

Na dortový korpus:

  • 8 vajec
  • 100 g cukru
  • 80 g mouky
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 balení kypřícího prášku

Karamel:

  • 200 g cukru
  • 50 g másla

Krém:

  • 4 vaječných žloutků
  • 200 g cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 400 ml mléka
  • 40 g mouky
  • 220 g másla

Příprava: Připravíme si korpus na dort; vyšleháme vaječné bílky 8 kusů. Přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání 100 g. Poté postupně přidáváme žloutky a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí 8 kusů. Do další mísy prosejeme mouku a přidáme kypřící prášek 80 g / 1 balení. Přisypeme nasekané vlašské ořechy 100 g. Vše trochu promícháme . Směs přidáme do mísy s vejci. Dobře promícháme metlou. Směs nalijeme na pekáč (23×30 cm) vyložený pečícím papírem. Těsto rozprostřeme stěrkou. PEČEME NA 180 °C / 25 MIN.

Vychladlý korpus horizontálně rozkrojíme napůl. Sestavíme dort; první půlku korpusu položíme na talíř. Připravíme karamelovou polevu; do malé pánve dáme cukr a na mírném ohni ho zkaramelizujeme 200 g. Až zezlátne, pánev sundáme z plotny. Přidáme máslo 50 g. Mícháme, dokud se obě suroviny nespojí. Karamelovou polevu dáme do dávkovače a pokryjeme s ní celý povrch korpusu. Dobře uhladíme. Připravíme si krém; do mísy dáme cukr 200 g. Přidáme vanilkový cukr a vaječné žloutky 1 balení / 4 kusy. Dobře promícháme metlou. Přidáme studené mléko 100 ml. Znovu vše promícháme metlou. Přisypeme mouky a zamícháme 40 g. Směs dáme do hrnce se zbytkem mléka 300 ml. Za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne. Krém přikryjeme potravinovou folií a necháme ho vychladnout. NECHÁME VYCHLADNOUT. Až krém vychladne, trochu ho promícháme. Poté přidáme změklé máslo a promícháme tak, aby vznikl jemný krém 220 g. Karamel pokryjeme polovinou krému a uhladíme. Na krém přiložíme druhou půlku korpusu. Pokryjeme ho zbytkem uvařeného krému a uhladíme stěrko. Připravíme si sníh; v míse rozšleháme vaječné bílky 4 kusy. Postupně přidáváme cukr a přitom mícháme 220 g. Přidáme citronovou šťávu a nepřestáváme míchat 2 polévkové lžíce. Poté dáme mísu do vodní lázně a vaříme, dokud sníh neztuhne. Po celou dobu směs mícháme metlou. Následně dáme sníh na uvařený krém. Rovnoměrně rozetřeme stěrkou. Připravíme Krantz; do malého hrnce nasypeme cukr, dáme ho na mírný oheň a počkáme, až cukr zkaramelizuje 80 g. Přidáme nasekané vlašské ořechy 70 g. Dobře promícháme. Karamel dáme do pečící formy vymazané trochou oleje. Uhladíme stěrkou. DÁME VYCHLADIT. Poté ho poklepeme paličkou na maso. Kousky ozdobíme dort. DÁME CHLADIT NA 4 HODINY.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy