REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krantz s ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tohle je asi jeden z nejlepších domácích sladkých dortů vůbec! Video recept z YouTube kanálu Chutný TV.


Suroviny:

Na dortový korpus:

  • 8 vajec
  • 100 g cukru
  • 80 g mouky
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 balení kypřícího prášku

Karamel:

  • 200 g cukru
  • 50 g másla

Krém:

  • 4 vaječných žloutků
  • 200 g cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 400 ml mléka
  • 40 g mouky
  • 220 g másla

Příprava: Připravíme si korpus na dort; vyšleháme vaječné bílky 8 kusů. Přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání 100 g. Poté postupně přidáváme žloutky a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí 8 kusů. Do další mísy prosejeme mouku a přidáme kypřící prášek 80 g / 1 balení. Přisypeme nasekané vlašské ořechy 100 g. Vše trochu promícháme . Směs přidáme do mísy s vejci. Dobře promícháme metlou. Směs nalijeme na pekáč (23×30 cm) vyložený pečícím papírem. Těsto rozprostřeme stěrkou. PEČEME NA 180 °C / 25 MIN.

Vychladlý korpus horizontálně rozkrojíme napůl. Sestavíme dort; první půlku korpusu položíme na talíř. Připravíme karamelovou polevu; do malé pánve dáme cukr a na mírném ohni ho zkaramelizujeme 200 g. Až zezlátne, pánev sundáme z plotny. Přidáme máslo 50 g. Mícháme, dokud se obě suroviny nespojí. Karamelovou polevu dáme do dávkovače a pokryjeme s ní celý povrch korpusu. Dobře uhladíme. Připravíme si krém; do mísy dáme cukr 200 g. Přidáme vanilkový cukr a vaječné žloutky 1 balení / 4 kusy. Dobře promícháme metlou. Přidáme studené mléko 100 ml. Znovu vše promícháme metlou. Přisypeme mouky a zamícháme 40 g. Směs dáme do hrnce se zbytkem mléka 300 ml. Za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne. Krém přikryjeme potravinovou folií a necháme ho vychladnout. NECHÁME VYCHLADNOUT. Až krém vychladne, trochu ho promícháme. Poté přidáme změklé máslo a promícháme tak, aby vznikl jemný krém 220 g. Karamel pokryjeme polovinou krému a uhladíme. Na krém přiložíme druhou půlku korpusu. Pokryjeme ho zbytkem uvařeného krému a uhladíme stěrko. Připravíme si sníh; v míse rozšleháme vaječné bílky 4 kusy. Postupně přidáváme cukr a přitom mícháme 220 g. Přidáme citronovou šťávu a nepřestáváme míchat 2 polévkové lžíce. Poté dáme mísu do vodní lázně a vaříme, dokud sníh neztuhne. Po celou dobu směs mícháme metlou. Následně dáme sníh na uvařený krém. Rovnoměrně rozetřeme stěrkou. Připravíme Krantz; do malého hrnce nasypeme cukr, dáme ho na mírný oheň a počkáme, až cukr zkaramelizuje 80 g. Přidáme nasekané vlašské ořechy 70 g. Dobře promícháme. Karamel dáme do pečící formy vymazané trochou oleje. Uhladíme stěrkou. DÁME VYCHLADIT. Poté ho poklepeme paličkou na maso. Kousky ozdobíme dort. DÁME CHLADIT NA 4 HODINY.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy