REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koláč se slaninou s hlávkovým salátem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V zapékací misce upečený koláč z listového těsta naplněný orestovanou směsí ze slaniny, žampionů, česneku a pórku, přelitou vejci rozšlehanými ve smetaně. Koláč servírovaný s hlávkovým salátem ochuceným orestovanou slaninou a zálivkou z vinného octa, olivového oleje a cukru.


Na koláč:

  • 1 balíček listového těsta
  • 150 g slaniny (nejlépe od Váhaly)
  • 4 ks větší žampiony
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • 1 ks pórku 15 cm dlouhého
  • 150 ml smetany
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

Na salát:

  • 1 ks hlávkový saláz
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1/2 lžíce cukru krystal

Z listového těsta vykrojíme kolo o něco větší, než je zapékací miska, plát těsta do misky vložíme, okraje přitiskneme i na boční část misky. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, slaninu na nudličky, žampiony a česnek na plátky. Na sádle nejprve orestujeme slaninu, pak přidáme žampiony a česnek, po chvíli i kolečka pórku, vše orestujeme, osolíme, okořeníme pepřem. Směs rozložíme do zapékací misky na těsto. Vejce rozšleháme ve smetaně, nalijeme na koláč. Dáme zapéci do trouby vyhřáté na 160 °C na 25 minut. Zatím, co se koláč bude péci, uděláme salát. Listy opraného a okapaného salátu natrháme do misky. Na pánvi orestujeme nudličky slaniny. Smícháme 3 lžíce oleje, půl lžíce, cukru a 2 lžíce vinného octa, salát doplníme slaninou a nakonec zalijeme zálivkou.

 

Zdroj: www.vahala.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy