REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Káva – co o ní (ne)víme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Káva nás provází po celý den. Pro někoho je ranní nezbytností, pro někoho společenskou událostí. Určitě se ale stala součástí našich životů.


Ale co o kávě jako takové víme?

Dle legendy kávu objevil v 9. století etiopský pastevec, když uviděl svoji kozu tančit poté, co okousala plody kávového keře. Je pravdou, že rostlina kávovníku pochází z Etiopie, ale nejstarší důkazy o pití kávy se objevily v Jemenu v 15. století, kam byla semena dovezena z Afriky. O první cílené pěstování kávy se zasloužili holandští kolonisté, kteří převezli kávovník na Jávu, kde ji začali pěstovat. V Evropě se káva rozšířila v druhé polovině 17. století. Na začátku 20. století Luigi Bezzera vynalezl přístroj na přípravu espressa.

 

 

Druhy kávy

Komerčně jsou využívány dva poddruhy kávovníku – arabica a robusta. Každý z druhů má své specifické vlastnosti.

„Arabica má přirozenou aciditu, nižší obsah kofeinu a její konkrétní vlastnosti zásadně ovlivňuje oblast pěstování. Robusta má větší obsah kofeinu, tvoří intenzivnější cremu (pěnu) a v kávových směsích je nositelem výrazné chuti,“ vysvětluje Jan Číhal, autor kávového konceptu v největší tuzemské hotelové síti OREA Hotels & Resorts.

 

Chuť kávy

Chuť a kvalitu kávy ovlivňují 4 faktory: kávovar, mlýnek, kvalitní kávové zrno a práce baristy. Ani nejlepší barista nedokáže připravit kvalitní nápoj bez kvalitního kávového zrna.

 

 

Základem každého kávového nápoje je espresso

  • *espresso – 7-9 g kávy a 20-30 ml vody o teplotě 90-92 °C
  • *espresso lungo – porce kávy a 60-80 ml vody
  • *cappuccino – espresso a 80-140 ml celistvé směsi mléčné pěny a horkého mléka
  • *caffè latte macchiato – směs mléčné pěny a horkého mléka, do které po oddělení přidáme porci espressa. Zpravidla podáváme ve sklenici.

 

Kávové speciality

  • *ristretto – porce kávy a ⅔ obsahu espressa
  • *espresso doppio – dvojité espresso
  • *espresso macchiato – espresso s trochou mléčné pěny
  • *caffè americano – 1-3 espressa podle obsahu vody. Cca jedno espresso na 100 ml vody
  • *flat white – dvojité espresso se stejným množstvím mléka jako na cappuccino
  • *french press – příprava spočívá v oddělení sedliny a kávového nápoje
  • *filtrovaná káva – překapávaná káva

 

 

Dobrá káva jako základ snídaně

S novým konceptem snídaňové kávy přišli v OREA Hotels & Resorts, který je založen na kvalitní zrnkové kávě servírované profesionálním baristou. Česká společnost Coffee Blenders produkuje ve Vinoři pro OREA speciální kávovou směs, a proto si při snídani v jejích 12 hotelích můžete objednat jednu z výše uvedených káv.

„Tento nový koncept kvalitní zrnkové snídaňové kávy má nesmírný ohlas u našich klientů, což nás ujišťuje, že jdeme správným směrem, který jde proti proudu,“ vysvětluje Gorjan Lazarov, ředitel OREA Hotels & Resorts a dodává: „Rozhodli jsme se, že nechceme šetřit a posouváme hotelovou snídani na vyšší úroveň.“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy