REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Káva – co o ní (ne)víme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Káva nás provází po celý den. Pro někoho je ranní nezbytností, pro někoho společenskou událostí. Určitě se ale stala součástí našich životů.


Ale co o kávě jako takové víme?

Dle legendy kávu objevil v 9. století etiopský pastevec, když uviděl svoji kozu tančit poté, co okousala plody kávového keře. Je pravdou, že rostlina kávovníku pochází z Etiopie, ale nejstarší důkazy o pití kávy se objevily v Jemenu v 15. století, kam byla semena dovezena z Afriky. O první cílené pěstování kávy se zasloužili holandští kolonisté, kteří převezli kávovník na Jávu, kde ji začali pěstovat. V Evropě se káva rozšířila v druhé polovině 17. století. Na začátku 20. století Luigi Bezzera vynalezl přístroj na přípravu espressa.

 

 

Druhy kávy

Komerčně jsou využívány dva poddruhy kávovníku – arabica a robusta. Každý z druhů má své specifické vlastnosti.

„Arabica má přirozenou aciditu, nižší obsah kofeinu a její konkrétní vlastnosti zásadně ovlivňuje oblast pěstování. Robusta má větší obsah kofeinu, tvoří intenzivnější cremu (pěnu) a v kávových směsích je nositelem výrazné chuti,“ vysvětluje Jan Číhal, autor kávového konceptu v největší tuzemské hotelové síti OREA Hotels & Resorts.

 

Chuť kávy

Chuť a kvalitu kávy ovlivňují 4 faktory: kávovar, mlýnek, kvalitní kávové zrno a práce baristy. Ani nejlepší barista nedokáže připravit kvalitní nápoj bez kvalitního kávového zrna.

 

 

Základem každého kávového nápoje je espresso

  • *espresso – 7-9 g kávy a 20-30 ml vody o teplotě 90-92 °C
  • *espresso lungo – porce kávy a 60-80 ml vody
  • *cappuccino – espresso a 80-140 ml celistvé směsi mléčné pěny a horkého mléka
  • *caffè latte macchiato – směs mléčné pěny a horkého mléka, do které po oddělení přidáme porci espressa. Zpravidla podáváme ve sklenici.

 

Kávové speciality

  • *ristretto – porce kávy a ⅔ obsahu espressa
  • *espresso doppio – dvojité espresso
  • *espresso macchiato – espresso s trochou mléčné pěny
  • *caffè americano – 1-3 espressa podle obsahu vody. Cca jedno espresso na 100 ml vody
  • *flat white – dvojité espresso se stejným množstvím mléka jako na cappuccino
  • *french press – příprava spočívá v oddělení sedliny a kávového nápoje
  • *filtrovaná káva – překapávaná káva

 

 

Dobrá káva jako základ snídaně

S novým konceptem snídaňové kávy přišli v OREA Hotels & Resorts, který je založen na kvalitní zrnkové kávě servírované profesionálním baristou. Česká společnost Coffee Blenders produkuje ve Vinoři pro OREA speciální kávovou směs, a proto si při snídani v jejích 12 hotelích můžete objednat jednu z výše uvedených káv.

„Tento nový koncept kvalitní zrnkové snídaňové kávy má nesmírný ohlas u našich klientů, což nás ujišťuje, že jdeme správným směrem, který jde proti proudu,“ vysvětluje Gorjan Lazarov, ředitel OREA Hotels & Resorts a dodává: „Rozhodli jsme se, že nechceme šetřit a posouváme hotelovou snídani na vyšší úroveň.“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy