REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachna s pečenými jablky plněná pohankou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kachna je sváteční jídlo, upečte si ji s pohankovou náplní a jablky. Uvidíte, že se po takové dobrotě jen zapráší!


  • 1 kachna
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 100 g majonézy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce nahrubo sekané petržele kudrnky
  • 250 g pohanka Lagris
  • 3 jablka s červenou slupkou
  • 3 mrkve
  • 3 pastináky

Kachnu opláchneme teplou vodou, odkrojíme z ní všechno, co nechceme péct (dlouhou kůži na krku, biskupa a křídla) a osušíme papírovou utěrkou. V misce si smícháme sůl, majonézu, prolisovaný česnek a posekanou petrželku. Touto směsí potřeme kachnu zevnitř i zvenčí, dáme do keramického pekáčku, zakryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc v chladničce marinovat.
Druhý den si nejdříve kachnu vyndáme, aby došla pokojové teploty, lépe se nám pak propeče. Pak si uvaříme pohanku – dáme ji do cca ¾ litru vroucí osolené vody, povaříme 1 minutu a pak zakryjeme pokličkou a necháme dalších 20 minut stát. Teprve potom scedíme přebytečnou vodu a ochutnáme, jestli je pohanka dost slaná – případně dosolíme. Slaná by měla být tak akorát, ale nebojte se, že bude bez chuti – kachní sádlo udělá své. Zatímco pohanka odpočívá, nakrájíme si jablka na měsíčky i se slupkou, očistíme mrkve a pastináky a nakrájíme je na větší špalíky. Z kachny lehce otřeme papírovou utěrkou přebytečnou marinádu, která se nestačila vsáknout. Pak kachnu podržíme nohama nahoru a naplníme ji pohankou. Nemusíme ji zašívat, ale není dobré dávat náplň příliš “do obloučku”, protože pohanka ještě uvnitř kachny trošku nabyde a vypadávala by ven. Troubu si rozpálíme na 160°C (horkovzduch). Do pekáčku položíme plněnou kachnu prsíčky dolů. Kolem rozložíme jablka a kořenovou zeleninu a vše osolíme. Zakryjeme alobalem a dáme péct na 2 hodiny. Pak alobal sundáme, zvýšíme teplotu na 210°C a pečeme ještě 20 minut, pak otočíme a dopečeme dalších 20 minut, aby byla kachna z obou stran pěkně zlatavá.

 

Zdroj: Podravka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy