REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachna s pečenými jablky plněná pohankou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kachna je sváteční jídlo, upečte si ji s pohankovou náplní a jablky. Uvidíte, že se po takové dobrotě jen zapráší!


  • 1 kachna
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 100 g majonézy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce nahrubo sekané petržele kudrnky
  • 250 g pohanka Lagris
  • 3 jablka s červenou slupkou
  • 3 mrkve
  • 3 pastináky

Kachnu opláchneme teplou vodou, odkrojíme z ní všechno, co nechceme péct (dlouhou kůži na krku, biskupa a křídla) a osušíme papírovou utěrkou. V misce si smícháme sůl, majonézu, prolisovaný česnek a posekanou petrželku. Touto směsí potřeme kachnu zevnitř i zvenčí, dáme do keramického pekáčku, zakryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc v chladničce marinovat.
Druhý den si nejdříve kachnu vyndáme, aby došla pokojové teploty, lépe se nám pak propeče. Pak si uvaříme pohanku – dáme ji do cca ¾ litru vroucí osolené vody, povaříme 1 minutu a pak zakryjeme pokličkou a necháme dalších 20 minut stát. Teprve potom scedíme přebytečnou vodu a ochutnáme, jestli je pohanka dost slaná – případně dosolíme. Slaná by měla být tak akorát, ale nebojte se, že bude bez chuti – kachní sádlo udělá své. Zatímco pohanka odpočívá, nakrájíme si jablka na měsíčky i se slupkou, očistíme mrkve a pastináky a nakrájíme je na větší špalíky. Z kachny lehce otřeme papírovou utěrkou přebytečnou marinádu, která se nestačila vsáknout. Pak kachnu podržíme nohama nahoru a naplníme ji pohankou. Nemusíme ji zašívat, ale není dobré dávat náplň příliš “do obloučku”, protože pohanka ještě uvnitř kachny trošku nabyde a vypadávala by ven. Troubu si rozpálíme na 160°C (horkovzduch). Do pekáčku položíme plněnou kachnu prsíčky dolů. Kolem rozložíme jablka a kořenovou zeleninu a vše osolíme. Zakryjeme alobalem a dáme péct na 2 hodiny. Pak alobal sundáme, zvýšíme teplotu na 210°C a pečeme ještě 20 minut, pak otočíme a dopečeme dalších 20 minut, aby byla kachna z obou stran pěkně zlatavá.

 

Zdroj: Podravka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy