REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Je ekologická a zvyšuje sexuální libido aneb 5 věcí, co jste o raw food nevěděli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůRaw food neboli syrová strava či vitariánství je způsob stravování, při kterém se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě. Přestože je již spousta informací o tomto stravování všeobecně známa, málokdo ví ta nejzajímavější fakta.

Věděli jste například, že tento styl výživy podporuje sexuální chtíč a plodnost? Nebo že je raw strava šetrná k životnímu prostředí? V tomto článku vám přinášíme několik zajímavostí, které jste o živé stravě dosud nevěděli.


Mnoho lidí již v současnosti ví, že základem raw food jsou především rostlinné zdroje, jako je zelenina, ovoce, semínka, ořechy, řasy, obiloviny a luštěniny, které se konzumují čerstvé, naklíčené či tepelně upravené do 42 °C tak, aby se zachovaly všechny cenné látky. Méně z nich již dokáže popsat ta nejzajímavější fakta, které raw stravování provází.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Raw strava podporuje sexuální libido

Díky vitamínu E, který je známý také jako vitamín sexu, lze zvýšit libido u žen i mužů. Obsahuje totiž antioxidanty podporující imunitu a životnost buněk a jeho nedostatek se může projevit sníženou funkcí vaječníků a varlat. Výborným zdrojem „éčka“ jsou například maliny, ořechy nebo též obyčejná mrkev. „Pro zvýšení citlivosti při sexu odborníci doporučují hojnou konzumaci potravin obsahujících niacin, tedy vitamín B3, který zajišťuje zdravý průtok krve cévami. Tyto potraviny přitom tvoří základ vitariánského jídelníčku,“ popisuje Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, která se zaměřuje na BIO a raw stravu. Niacin je obsažen například v avokádu, často používaném do raw pomazánek, špenátových listech, které jsou ideální ingrediencí do smoothies, nebo třeba v melounu cantaloupe, který lze jíst rovnou nebo použít do salátu či koktejlu.

 

Vitariánství je ekologické

Syrová strava neprospívá jen našemu tělu a zdraví, ale rovněž naší planetě. Díky tomu, že vitariáni nekonzumují žádné živočišné výrobky, velmi omezují dopad svého působení na životní prostředí. Například velkochov dobytka je totiž dle odborníků jednou z nejzávažnějších příčin skleníkového efektu. Krávy a další dobytek produkují významné množství skleníkových plynů, především metanu, jehož koncentrace ve vzduchu se od roku 1780 zvýšila o 143 %. Jedna kráva dokáže vyprodukovat až sto kilogramů metanu za rok. U lidí se tento údaj liší podle množství přijímané vlákniny. Průměrně však jedinec vyprodukuje okolo 10 miligramů metanu za den.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Ke konzumaci jsou vhodné i květy rostlin

Nedílnou součástí raw stravy jsou takzvané smoothies, tedy rozmixované ovoce zkombinované se zeleninou, různými semínky či ořechy. Pro pestrost stravy a doplnění důležitých živin vitariáni do smoothie dále přidávají třeba kadeřávek, listy pampelišky nebo i další volně rostoucí plodiny. Například pampeliška obsahuje látky, které potlačují invazivní schopnosti některých druhů rakovin, a má blahodárný vliv na játra a žlučník. Chutně může vypadat salát vytvořený z čerstvé zeleniny a dozdobený různobarevnými květy jedlých rostlin.

 

Mák jako zdroj mléka

Vitariáni ve své stravě nahrazují kravské mléko různými rostlinnými variantami. „Sójová nebo různá ořechová mléka jsou známá. Vynikající raw mléko lze ale také získat například z máku, který má navíc výjimečný obsah vápníku,“ vysvětluje Jan Petr ze společnosti Vitalvibe zabývající se BIO a raw stravováním. Mák totiž obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko. 100 g namletého máku obsahuje přibližně 1 360 miligramů vápníku, což odpovídá denní doporučené dávce. Hned po máku se mohou vysokým obsahem vápníku pyšnit mořské řasy. U nich se však rozmezí obsahu vápníku pohybuje mezi 800 až 1 400 mg.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Raw dezerty svádí k neomezené konzumaci

Mnoho lidí se se syrovou stravou setká poprvé v některé z progresivních kaváren, jež nabízejí různé druhy zákusků. Takzvané raw dezerty se těší velké oblibě, protože jsou nejen velmi dobré, plné exotických chutí, ale též zdravější než klasické cukrářské výrobky. Používají se totiž přírodní sladidla jako palmový nektar, kokosový cukr nebo lucuma. Jednoduché cukry obsažené v raw dezertech jsou lehce vstřebatelné a způsobují rychlý narůst hladiny glukózy v krvi. I u těchto delikates by si ale lidé měli hlídat množství, které sní. Tyto zákusky totiž svádějí k neomezené konzumaci, protože se na první pohled může zdát, že neobsahují žádné sacharidy.

 

Poznámka redakce:

Společnost Vitalvibe, s. r. o. nabízí 100% přírodní produkty na trávení a zažívání, hubnutí, imunitní systém a omega mastné kyseliny. Dodává do ČR vše dle legislativy EU – superpotraviny, vitamíny a minerály, antioxidanty, probiotika a bio potraviny v RAW – syrové kvalitě. Dále i rostlinné proteiny a vše pro regeneraci.

 

Zdroj: www.vitalvibe.

eu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy