REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Je ekologická a zvyšuje sexuální libido aneb 5 věcí, co jste o raw food nevěděli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůRaw food neboli syrová strava či vitariánství je způsob stravování, při kterém se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě. Přestože je již spousta informací o tomto stravování všeobecně známa, málokdo ví ta nejzajímavější fakta.

Věděli jste například, že tento styl výživy podporuje sexuální chtíč a plodnost? Nebo že je raw strava šetrná k životnímu prostředí? V tomto článku vám přinášíme několik zajímavostí, které jste o živé stravě dosud nevěděli.


Mnoho lidí již v současnosti ví, že základem raw food jsou především rostlinné zdroje, jako je zelenina, ovoce, semínka, ořechy, řasy, obiloviny a luštěniny, které se konzumují čerstvé, naklíčené či tepelně upravené do 42 °C tak, aby se zachovaly všechny cenné látky. Méně z nich již dokáže popsat ta nejzajímavější fakta, které raw stravování provází.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Raw strava podporuje sexuální libido

Díky vitamínu E, který je známý také jako vitamín sexu, lze zvýšit libido u žen i mužů. Obsahuje totiž antioxidanty podporující imunitu a životnost buněk a jeho nedostatek se může projevit sníženou funkcí vaječníků a varlat. Výborným zdrojem „éčka“ jsou například maliny, ořechy nebo též obyčejná mrkev. „Pro zvýšení citlivosti při sexu odborníci doporučují hojnou konzumaci potravin obsahujících niacin, tedy vitamín B3, který zajišťuje zdravý průtok krve cévami. Tyto potraviny přitom tvoří základ vitariánského jídelníčku,“ popisuje Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, která se zaměřuje na BIO a raw stravu. Niacin je obsažen například v avokádu, často používaném do raw pomazánek, špenátových listech, které jsou ideální ingrediencí do smoothies, nebo třeba v melounu cantaloupe, který lze jíst rovnou nebo použít do salátu či koktejlu.

 

Vitariánství je ekologické

Syrová strava neprospívá jen našemu tělu a zdraví, ale rovněž naší planetě. Díky tomu, že vitariáni nekonzumují žádné živočišné výrobky, velmi omezují dopad svého působení na životní prostředí. Například velkochov dobytka je totiž dle odborníků jednou z nejzávažnějších příčin skleníkového efektu. Krávy a další dobytek produkují významné množství skleníkových plynů, především metanu, jehož koncentrace ve vzduchu se od roku 1780 zvýšila o 143 %. Jedna kráva dokáže vyprodukovat až sto kilogramů metanu za rok. U lidí se tento údaj liší podle množství přijímané vlákniny. Průměrně však jedinec vyprodukuje okolo 10 miligramů metanu za den.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Ke konzumaci jsou vhodné i květy rostlin

Nedílnou součástí raw stravy jsou takzvané smoothies, tedy rozmixované ovoce zkombinované se zeleninou, různými semínky či ořechy. Pro pestrost stravy a doplnění důležitých živin vitariáni do smoothie dále přidávají třeba kadeřávek, listy pampelišky nebo i další volně rostoucí plodiny. Například pampeliška obsahuje látky, které potlačují invazivní schopnosti některých druhů rakovin, a má blahodárný vliv na játra a žlučník. Chutně může vypadat salát vytvořený z čerstvé zeleniny a dozdobený různobarevnými květy jedlých rostlin.

 

Mák jako zdroj mléka

Vitariáni ve své stravě nahrazují kravské mléko různými rostlinnými variantami. „Sójová nebo různá ořechová mléka jsou známá. Vynikající raw mléko lze ale také získat například z máku, který má navíc výjimečný obsah vápníku,“ vysvětluje Jan Petr ze společnosti Vitalvibe zabývající se BIO a raw stravováním. Mák totiž obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko. 100 g namletého máku obsahuje přibližně 1 360 miligramů vápníku, což odpovídá denní doporučené dávce. Hned po máku se mohou vysokým obsahem vápníku pyšnit mořské řasy. U nich se však rozmezí obsahu vápníku pohybuje mezi 800 až 1 400 mg.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Raw dezerty svádí k neomezené konzumaci

Mnoho lidí se se syrovou stravou setká poprvé v některé z progresivních kaváren, jež nabízejí různé druhy zákusků. Takzvané raw dezerty se těší velké oblibě, protože jsou nejen velmi dobré, plné exotických chutí, ale též zdravější než klasické cukrářské výrobky. Používají se totiž přírodní sladidla jako palmový nektar, kokosový cukr nebo lucuma. Jednoduché cukry obsažené v raw dezertech jsou lehce vstřebatelné a způsobují rychlý narůst hladiny glukózy v krvi. I u těchto delikates by si ale lidé měli hlídat množství, které sní. Tyto zákusky totiž svádějí k neomezené konzumaci, protože se na první pohled může zdát, že neobsahují žádné sacharidy.

 

Poznámka redakce:

Společnost Vitalvibe, s. r. o. nabízí 100% přírodní produkty na trávení a zažívání, hubnutí, imunitní systém a omega mastné kyseliny. Dodává do ČR vše dle legislativy EU – superpotraviny, vitamíny a minerály, antioxidanty, probiotika a bio potraviny v RAW – syrové kvalitě. Dále i rostlinné proteiny a vše pro regeneraci.

 

Zdroj: www.vitalvibe.

eu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy