REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak se vařilo dříve a nyní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na základě naší prosby a dotazu na otázku, jaké jsou hlavní rozdíly mezi kuchařskou praxí minulého století a dnešním vařením v profi provozech, byl pan Skácel tak hodný, že nám poslal pár řádků. Zde Vám je předkládáme, myslíme si, že je to velmi profesionální a hlavně bohužel pravdivé porovnání dnešní uspěchané doby s tou minulou.


Vážená redakce,

vyzvala jste mne, abych napsal pár řádek na téma o dřivějším a dnešním vaření. Chtěl bych předem poznamenat, že bych nerad, aby si někdo myslel, že vše nové zavrhuji a dávám do popředí to staré, ale možná tak níže uvedené řádky vyzní.

Dnešní moderní vaření spočívá, jak jsem si všiml, v rychlosti, tedy přesněji v uspěchanosti. Česká kuchyně je založená nejméně z poloviny na omáčkách, ty se dříve jednak restovaly a potom takzvaně táhly. Dnešní sporáky, od dob kuchaře Kuřátka (poznámka redakce: televizní hrdina v seriálu vysílaném v minulém století), tomuto vaření nevyhovují. Dále v každé kuchyni se zakládaly vývary, těmi se veškerá jídla ředila, nikoliv jako dnes vodou s přidáním umělých dochucovadel. Z převážné většiny se zahuštovalo jiškou, jen v malém množství, takzvaně se dotahovalo kváskem, v kuchařké hantýrce, voda s moukou, veškerá jídla se vařila – dotahovala nejméně 1 hodinu, dnes jen 20 minut. Omáčka musela být vařená tak dlouho, až se odděloval tuk od omáčky. Dnešním omáčkám se mezi kuchaři říkalo lepidlo na plakáty!

Když to tedy shrnu celé, tak krátká doba vaření, jiný styl zahuštóvání, umělá dochucovadla …. A ještě na jeden aspekt, za který dnešní kuchaři nemohou, musím upozornit, a to si myslím, že je vina na výzkumných pracovnících v zemědělství, nebot´ dnes zemědělci pěstují zcela jiné odrůdy obilí než dříve. Tudíž je jiné složení mouky než bylo za nás. (Poznámka redakce: na vině dnes asi není jen jiný druh obilovin, ale i stálá honba za ziskem a tak se mouky různě nastavují a zkracuje se jejich doba výroby na úkor kvality.)

To je jen několik málo postřehů a srovnání mezi bývalým a dnešním vařením. A ještě jeden důležitý fakt bych chtěl zdůraznit a to je ten, že nebylo tolik sprosťárny a vulgarity mezi kolegy jako dnes.

Dnešní mladé kuchaře nezatracuji, přeji jim v jejich nelehké práci mnoho zdaru a úspěchů na poli vaření. Kuchařina je jedno z nekrásnějších, ale také nejtěšších řemesel!

Autor: Ladislav Skácel

 

Stručný životopis autora:

Skácel Ladislav, narozen 11. 7. 1943. Do učení nastoupil v roce 1957 do Hotelu Radnice v Liberci. Po roce učení byl rozhodnut že, toto řemeslo již nikdy více! Opak však byl pravdou, v druhém roce učení přišel jiný šéfkuchař, díky kterému se učební peklo pozvolna začalo měnit v lásku k řemeslu. V roce 1960 se pan Skácel vučil a od této doby se učil ještě více než dva roky postgraduálním způsobem, kdy pak absolvoval zkoušky na kuchaře 3 kategorie, dietní kurz, kurz kuchaře specialisty a zkoušky na vedoucího provozu a posléze absoloval i kurz pedagogického minima. Po vojně přešel k jednotě Liberec, kde pracoval téměř do důchodu a to na různých funkcich, at´už to byly posty v kuchyních, nebo na vedoucích místech v provozovnách. Ke konci pracovní iniciativy dělal čtyři roky mistra odborné výchovy v učňovském středisku. Za celou dobu, kdy působil jako mistr, vyučil nejméně 400 žáků kuchařskému řemeslu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Grilovací sezona je tu! Jak vybrat to správné maso na gril

Burgery, špízy, ale i propečené steaky a k tomu nějaká ta voňavá příloha. Grilovací sezóna je tady a s ní i každoroční dilema, jaký kus masa na gril vybrat, aby přátelům a rodině chutnalo. Přinášíme vám několik tipů, se kterými povýšíte své grilovací umění na novou úroveň.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.