REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak se soutěží o nejlepší kotlíkový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zajímavosti ze světa gastronomieKulinářských soutěží probíhá po celý rok opravdu mnoho. O nejlepší svíčkovou, o nejlepší valašský frgál, o nejlepší houskový knedlík a podobně. Známý je také Gulášfest, nebo jinak, soutěž o nejlepší kotlíkový guláš.

V celorepublikovém klání soutěží první 3 týmy z minulého ročníku, první 3 týmy z divácké soutěže, dále týmy, které vybojovaly nominaci na krajských kvalifikacích a také české a zahraniční týmy s divokou kartou od pořadatelů …


Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Úkolem soutěže je uvařit guláš v kotlíku vytápěném přírodním ohněm, někteří soutěžící používají klasickou trojnožku na který si kotlík zavěsí. Tento způsob není špatný, ale oheň nemá takovou výhřevnost a část tepla uniká, pak když fouká vítr, oheň si dělá co chce. Mnoha týmům se osvědčilo lépe uzavřené kulaté topeniště jen s otvorem na přikládání na které se kotlík posadí.

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Soutěžící musí uvařit nejméně 15 l guláše za časový limit 5 hodin. Úkolem soutěžících je také zajistit si kotlík, dřevo na topení, suroviny, pracovní stůl, či pracovní pomůcky. Pořadatel většinou zajišťuje jen vodu a prostory na vaření.

Soutěžící může mít maso předem nakrájené, naložené, může mít sebou předem uvařený vývar. Nevaří se jen klasický guláš z hovězího masa, ale může být míchaný z více druhů mas, či zvěřinový, guláš s uzeninou, zeleninou atd.

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Hodnotí se tajná chuť guláše, porotou složenou z profesionálních kuchařů, gastronomů, laiků i novinářů. Dále se hodnotí práce a čistota na pracovišti, doprovodná show, výzdoba stánku …

Prvních 5 týmů dostává věcné ceny a diplomy. Mistrem se však stává jen jeden, který získá nejvíce bodů. Celá soutěž je vždy doprovázená bohatým programem, včetně vystoupení hudebních skupin.

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Podobné gastronomické soutěže jsou dnes mezi lidmi v oblibě. Účelem je si užít jiné vaření než v klasické kuchyni, odpočinout si od běžné práce a stresových situací a hlavně se pobavit se s přáteli a vyznavači dobrého jídla.

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Informace o soutěži nám poskytl majitel restaurace Steakgrill a vítěz krajské nominace o nejlepší guláš Jaroslav Honzajk. Více fotografii z různých soutěží ale i pokrmů této skvělé restaurace najdete na www.facebook.com/Steakgrill.

 

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografií: J. Honzajk

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy