REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak se soutěží o nejlepší kotlíkový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zajímavosti ze světa gastronomieKulinářských soutěží probíhá po celý rok opravdu mnoho. O nejlepší svíčkovou, o nejlepší valašský frgál, o nejlepší houskový knedlík a podobně. Známý je také Gulášfest, nebo jinak, soutěž o nejlepší kotlíkový guláš.

V celorepublikovém klání soutěží první 3 týmy z minulého ročníku, první 3 týmy z divácké soutěže, dále týmy, které vybojovaly nominaci na krajských kvalifikacích a také české a zahraniční týmy s divokou kartou od pořadatelů …


Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Úkolem soutěže je uvařit guláš v kotlíku vytápěném přírodním ohněm, někteří soutěžící používají klasickou trojnožku na který si kotlík zavěsí. Tento způsob není špatný, ale oheň nemá takovou výhřevnost a část tepla uniká, pak když fouká vítr, oheň si dělá co chce. Mnoha týmům se osvědčilo lépe uzavřené kulaté topeniště jen s otvorem na přikládání na které se kotlík posadí.

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Soutěžící musí uvařit nejméně 15 l guláše za časový limit 5 hodin. Úkolem soutěžících je také zajistit si kotlík, dřevo na topení, suroviny, pracovní stůl, či pracovní pomůcky. Pořadatel většinou zajišťuje jen vodu a prostory na vaření.

Soutěžící může mít maso předem nakrájené, naložené, může mít sebou předem uvařený vývar. Nevaří se jen klasický guláš z hovězího masa, ale může být míchaný z více druhů mas, či zvěřinový, guláš s uzeninou, zeleninou atd.

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Hodnotí se tajná chuť guláše, porotou složenou z profesionálních kuchařů, gastronomů, laiků i novinářů. Dále se hodnotí práce a čistota na pracovišti, doprovodná show, výzdoba stánku …

Prvních 5 týmů dostává věcné ceny a diplomy. Mistrem se však stává jen jeden, který získá nejvíce bodů. Celá soutěž je vždy doprovázená bohatým programem, včetně vystoupení hudebních skupin.

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Podobné gastronomické soutěže jsou dnes mezi lidmi v oblibě. Účelem je si užít jiné vaření než v klasické kuchyni, odpočinout si od běžné práce a stresových situací a hlavně se pobavit se s přáteli a vyznavači dobrého jídla.

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Informace o soutěži nám poskytl majitel restaurace Steakgrill a vítěz krajské nominace o nejlepší guláš Jaroslav Honzajk. Více fotografii z různých soutěží ale i pokrmů této skvělé restaurace najdete na www.facebook.com/Steakgrill.

 

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografií: J. Honzajk

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy