REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.


Vánoční přejídání zdraví nesvědčí

Kila navíc jsou asi nejvíc „očividným“ následkem vánočního užívání si. Nadměrná konzumace sladkého, smaženého a tučného jídla může našemu tělu ublížit mnohem víc než tím, že po svátcích nedopneme kalhoty. Příliš mnoho nezdravého jídla přispívá k duševní nepohodě, může způsobit agresivnější chování, a dokonce být spouštěčem duševních onemocnění, jako je třeba deprese. Za vše mohou především tzv. trans-mastné kyseliny, které najdeme v průmyslově zpracovaných jídlech, fast foodu či cukrovinkách a které mimo jiné nepříznivě ovlivňují mozkové funkce.

„Pokud si chceme – nejen o Vánocích – dopřát častěji smažená jídla, měli bychom si je připravit doma a mít celý proces pod kontrolou. Ke smažení využíváme oleje, které se nepřepalují a snesou i vysoké teploty, jako je třeba řepkový olej nebo klasické sádlo. Za vyzkoušení stojí také vyměnit klasickou mouku za kukuřičnou nebo strouhanku za corn flakes. Nenasávají totiž tolik oleje,“ doplňuje Václav Tringela, specialista na maso a ryby z Košík.cz.

 

Od všeho trochu

Všeho s mírou, a to platí i u vánočního hodování. Není důvod, abyste si striktně zakázali jíst cukroví, pokud vás k tomu nevedou zdravotní důvody. Odříkaného největší krajíc, a je tedy pravděpodobné, že ve slabé chvilce sníte „nedovoleného“ mnohem víc – a to platí jak pro cukroví, tak pro vánočku nebo bramborový salát.

U všech jídel si ale zkuste pohlídat snědené množství. Naberte si cukroví pouze na malý talířek místo středního a každý kousek si vychutnejte. Salátu si nenaložte půl talíře, ale raději si dejte víc masa nebo zeleniny. A rozhodně se vyhněte bezhlavému konzumování u televize, kdy plně nevnímáte, co jíte.

 

Nahrazujte zdravějšími alternativami

I vánoční mlsání může být zdravé. Cukroví na etažéru proložte sušeným ovocem nebo ořechy, které pomohou zahnat mlsnou. Návštěvě zase připravte místo chlebíčků různé druhý sýrů spolu s kopcem zeleniny – uvidíte, že změnu ocení.

Kouzlit můžete i s vánoční stálicí v podobě bramborového salátu. Není nutné kompletně vynechat majonézu, ale můžete ji z poloviny nahradit bílým jogurtem. Odměnou bude svěžejší chuť salátu, a navíc se hned po obědě nebudete muset jít natáhnout na gauč.

A co hvězda štědrovečerní hostiny, tradiční kapr? Jde o rybu s nízkým obsahem tuku, která vašemu tělu dodá zdravé omega-3 mastné kyseliny. Ne každému však vyhovuje, a tak ho můžete nahradit jinou zdravou rybou – třeba lososem či tuňákem.

„Mořské ryby jsou výborným zdrojem zdraví prospěšných látek, je však třeba mít jistotu o jejich původu. Velkou roli totiž hraje kvalita vody, ve které se ryby chovají a která by neměla být znečištěná. Informaci o chodu i místu odlovu musí vždy poskytnout prodejce. Nejzdravější rybí maso bývá zpravidla z ryb chycených na lovné šňůry, Jedná se o způsob udržitelného lovu, díky kterému se budou ryby v oceánu hemžit i po další generace. Na výrobku tak hledejte označení MSC, “ upozorňuje Václav Tringela, specialista na maso a ryby z Košík.cz.

Pokud nepatříte mezi milovník ryb a ke štědrovečerní hostině si dopřáváte kuřecí nebo vepřový řízek, tak i pro vás existuje zdravější alternativa. Můžete vyzkoušet telecí nebo krůtí řízek. Oproti klasice obsahují méně tuků a více bílkovin. V krůtím navíc najdete, v porovnání s kuřecím masem, i více omega mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správné fungování mnoha tělesných funkcí.

 

Pozor na alkohol

K vánočnímu mlsání patří i alkohol. Domácí vaječný koňak či karamelový likér jsou ale doslova kalorickou bombou – už vzhledem k obsahu kondenzovaného mléka a cukru. Pokud se bez nich přesto neobejdete, dopřejte si je opravdu svátečně a v minimálním množství. To koneckonců platí i pro veškerý ostatní alkohol.

Vyhráno ale nemají ani abstinenti – ti by si měli dát pozor na ochucené limonády a džusy, jejichž popíjení se vyrovná konzumaci několika kousků cukroví. Zkuste je raději nahradit domácí limonádou, kterou ochutíte čerstvým či mraženým ovocem.

 

Inspirujte se kuchyní našich předků

Kapr se salátem se na naše talíře dostal až v druhé polovině dvacátého století. Předtím se vánoční stůl lišil region od regionu, většinou se na něm však objevovala hojně houbová jídla – polévka, omáčky či známý kuba. Na stole nechyběl ani jahelník a sušené ovoce, které se vařilo do husté kaše, a samozřejmě vánočka – štědrovka. Součástí štědrovečerního hodování byly vždy také luštěniny v mnoha podobách, které symbolizovaly plodnost.

Mnoho z těchto surovin se na naše stoly o Vánocích hojně vrací, ať už v podobě zmiňovaných jáhel nebo pohanky, která je lehce stravitelná, obsahuje cenné vitaminy a množství vlákniny. Pokud tak chcete vánoční hodování odlehčit, je vhodnou volbou.

 

Příklady receptů (po kliknutí na název receptu se objeví podrobný recept!):

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.