REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na domácí přípravu kávy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….


Podle čeho se rozhodnout na počátku

Svou volbu odvoďte také od toho, jaký typ kávy vlastně preferujete. A samozřejmě mějte na paměti i finanční stránku věci. A to nejen z hlediska pořizovací ceny kávovaru, ale také i kvůli tomu, kolik vás bude stát provoz kávovaru celkově.

 

 

V základu můžeme kávovary dostupné na současném trhu rozdělit na tři základní kategorie, a to na kávovary automatické, pákové a kapslové.

 

Kávovary automatické

Automatické kávovary tvoří na trhu poměrně početnou skupinu přístrojů. Oblíbené jsou hlavně pro svůj nenáročný provoz. Proto jsou populární například také v kancelářích či na jiných místech, kde se při vaření střídá víc lidí a není na delší přípravu prostor.

Kávu totiž dokáží připravit i stiskem jediného tlačítka. Přístroj sám zvládne mletí, pěchování i spařování kávy. Zaručena je tak maximální čerstvost kávy a uchování její chutě i vůně.

Většina těchto kávovarů je i vybavena plochou na předehřání šálku. To pomáhá aroma kávy dále uchovat. Některé modely mohou disponovat i parní tryskou, která je určena k našlehání mléka.

Bezúdržbovost takových přístrojů je ke zvážení. Funkcí automatického čištění totiž bývají vybaveny spíše dražší zařízení. Celkově vám nákup automatického kávovaru poněkud více „provětrá“ peněženku. Pro lepší přehled v rámci jednotlivých cenových kategorií vám doporučujeme využít některé z dostupných srovnání oblíbených modelů. V kuchyni mu navíc vzhledem k jeho robustnosti budete muset vyhradit i více prostoru.

 

Kávovary pákové

Pákový kávovar vám umožní si vychutnat kompletní rituál přípravy kávy. Musíte tak počítat s tím, že samotný přístroj nebude to jediné, co si budete pořizovat.

U vás doma se náhle ocitnou i další propriety, jako je mlýnek na kávu (alespoň pokud jej přístroj nemá integrovaný) či pěchovadlo. Jakmile kávu napěchujete do sítka, musíte sami zvládnout regulaci vody. Na vás bude i následné čištění přístroje.

Nevýhodou je časová náročnost přípravy a nutnost mít s celým procesem zkušenosti. Naopak nespornou předností pákových kávovarů je to, že výsledek můžete od A do Z ovlivnit a kvalita kávy tak záleží prakticky pouze na vás. Svou roli hraje množství kávy, ale i způsob jejího namletí a upěchování.

Proto se tato zařízení používají v profesionálních provozech, jako jsou kavárny a restaurace. Pákové kávovary potěší ekonomikou provozu. Nejsou oproti automatickým kávovarům příliš drahé. Naopak se ale složitěji čistí.

 

Kávovary kapslové

Kávovary na kapsle do určité míry „klamou tělem“. Jsou velmi levné a jednoduše se obsluhují. Sami budete nastavovat jen množství vody.

Pokročilé modely dokonce dokáží z kapsle přečíst čárový kód a podle něj správně nastavit přípravu nápoje. Výhodou je také to, že vám nachystají rozmanité nápoje. Kromě espressa, zvládnou i latte macchiato či cappuccino. Káva v kapslích má i dlouhou trvanlivost. Kromě kávy vám připraví kapslový kávovar dokonce i čaj nebo horkou čokoládu.

Dráž už však vychází následný provoz. Pokud bude pít kávu několik lidí každý den, měsíčně se při jeho používání dostanete na tisícové částky.

Za své peníze přitom dostanete prakticky průměrnou kvalitu. Výběr káv je totiž v kapslích omezený a rozhodně nemůžete počítat s výběrovými specialitami. Potrpíte-li si na produkty renomovaných pražíren, není pro vás kapslový kávovar příliš vhodný.

Řada lidí také řeší ekologické dopady svého chování a kapslové kávovary v tomto směru příliš životnímu prostředí nenahrávají: Kapsle s kávou jsou jednorázové a vyprodukujete tak velké množství odpadu.

 

Zdroje:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy