REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na cizokrajné ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nevím jak vy, ale já jsem donedávna z exotického ovoce poznal snad jen banány, pomeranče, mandarinky a kiwi. Další pamlsky z dalekého jihu naší zeměkoule mě zůstaly dlouho utajeny. Co teď vím Vám rád povím, ale myslím si, že tento článek hned tak nedokončím, protože existuje na světě tolik rozmanitých druhů ovoce,že se s touto tématikou budu ještě dlouho prát.

Avokádo

Tak čím začít? Znáte Avokádo? Zelený plod s máslovou chutí připomínající chuť oříšků. Slupka a pecka se nekonzumuje! Měkká dužina má vysoký obsah tuku, což jsou nenasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují množství cholesterolu v krvi. Avokádo má rovněž vysoký obsah vitamínů B,E a minerálních látek. Používáme ho při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Lze ho využít jako přílohu k masům nebo do salátů.

Avokádo nesmíme tepelně upravovat, protože pak hořkne! Dozrává v pokojové teplotě. Dužinu zakapáváme citronovou šťávou, jinak rychle tmavne.

Tip: Avokádo stačí osolit, opepřit a můžeme si začít pochutnávat.

Kaki churma

Je plod japonského tomelu. Zralá dužina se rozplývá na jazyku a je sladká. Obsahuje hodně cukrů a vitamín C. Plod lze konzumovat celý, tedy i slupku. Je lehce projímavý. Dozrává při pokojové teplotě.

Tip: Výtečná je hlavně šťáva plodu.

Tamarilo

A co Vám říká název Tamarilo? Je to ovoce obsahující především vitamín C, provítamín A a prvky železo, fosfor, hořčík, křemík. Plátky Tamarilu používáme do ovocných salátů nebo ke zmrzlině se šlehačkou. Plody můžeme rovněž dusit či péci jako rajčata. Slupka je hořká a proto se nekonzumuje!

Tip: Tamarila jsou velmi choulostivá na pomačkání a proto je skladujeme v chladnu a co nejdříve je spotřebujeme.

Mango

Plod s červenou nebo zelenou slupkou, kterou nekonzumujeme společně s peckou-jádrem. Má vysoký obsah provítamínu A a také dostatek vítamínu C. Hodí se jako příloha k sýrům, masům i rybám. Také v salátech působí zajímavě.

Tip: Skvrny na šatech lze jenom těžko vyprat.

Papája

Plod s krásným názvem Papája je sladký s měkkou dužinou se spoustou šťávy. Krásně voní. Slupka a zrníčka se nekonzumují! Obsahuje enzym papain podporující trávení.

Kromě mnoha dalších vítamínů obsahuje papája B a C vitmín a provitamín A. V plodu se nachází i značné množství vápníku. Papája je výborná čerstvá s plátky šunky, nebo zamíchaná v ovocném salátě. Přidává se i do zmrzliny.

Tip: Papája dozrává při pokojové teplotě. Je zralá, pokud se po lehkém stisku objeví na slupce žlutá skvrna.

Karambola

Má šťavnatou lehce nakyslou dužinu s vůní jasmínu. Je osvěžující a velmi zahání žízeň. Má hodně vítamínu C a železa, fosforu a vápníku. Používá se celá včetně zrníček. Hodí se při přípravě salátů a jako dekorace u zmrzlinových pohárů.

Dováží se nezralá a v pokojové teplotě dozrává během 2-3dnů.

Tip: Ne jen chutná, ale lze s ní výborně vyčistit mosazné předměty.

Žlutý cukernatý meloun

Častěji v obchodech narazíme na Žlutý cukernatý meloun. Tento plod upravujeme stejně jako klasický meloun s tím, že chuť je trošičku jiná, spíše voní po hruškách.

Výborně se hodí do ovocných salátů, nebo k samostatné konzumaci.

Tip: Melounové Bowle: Do 1 litrového džbánu vhodíme na menší kousky nakrájený meloun a doplníme ho o další kousky ovoce (mandarinky, ananas, jehody,…). Přilijeme 0,4l červeného vína, 5 cl rumu a 0,25l Mirindy (Sprite). Dosladíme nejlépe sirupem z lesního ovoce.

Granátové jablko

Obsahuje vápník, fosfor a vitamin A a C. Uvnitř plodu se nachází kulatá zrna ve sladkokyselém rosolu. Šťáva působí příznivě při potížích s žaludkem.

Tip: Skvrny na oděvu se špatně perou!

Litchi

Drobné ovoce se sladkou dužinou. Má neobyčejně jemné aroma. Velmi oblíbené je v asijských zemích. Velká pecka uvnitř a plášť ovoce se nejí! Toto ovoce se nesmí vařit, jinak jeho dužina zhouževnatí.

 

Kumkvat

Miniaturní pomeranč velikosti většího žaludu.

Také stromky tohoto citrusovníku jsou velmi drobné. Kumkvaty patří k delikatesám a vzhledem k velikosti se často používají jako dekorace. Slupka je jemná a konzumuje se spolu s plodem. Jako všechny citrusy mají období zralosti časně zjara, kdy je naděje, že nebudou kyselé nebo natrpklé. V posledních letech se celkem běžně objevují i v našich supermarketech. Je z nich výborná zavařenina!

Mochyně peruánská

Physalis peruviana, tedy Mochyně je pěstovaná především pro její měchýřky, které se suší a používají do suchých vazeb. Kvete nenápadnými bílými květy, měchýřky vznikají na podzim z květních kalichů. Po jejich zaschnutí lze sklízet i plody s vysokým obsahem vitamínu C. Před konzumací se musí nechat uležet. Roste na slunci i v polostínu, na propustné půdě. Je plně mrazuvzdorná.

Grenadillo

Grenadillo je veliký jako meruňka. Slupka se nejí, zato dřeň je lahodná a chutí připomíná angrešt. Dřeň je sklovitá, šťavnatá s kousky zrníček, má osvěžující sladkokyselou chuť s typickým aróma. Chuť je výraznější u ovoce se slupkou fialově červenou oproti chuti ovoce s temně fialovou slupkou, záleží na stupni uzrálosti plodu.

Ovoce rozkrojíme a lžící vybereme obsah. Skvěle chutná jak syrové, také ho lze přimíchávat do nápojů, ovocných šťáv, longdrinků, minerálních vod. Vhodný je jako příloha k desertům: ke zmrzlině, sladkým krémům, k jogurtu anebo např. do koláče místo rozinek. Používá se také jako příměs při výrobě likérů.

Rambutan

Plody asi 25 metrů vysokého stromu s botanickým názvem Nephelium lappaceum, který roste v tropech na Malajsii, na Filipínách, v Indonézii a Indii. Jsou velké cca jako naše švestky.

Pod ostnitou slupkou se nachází pikantně nakyslá, aromatická dužina, s jedním podlouhlým semenem, které je po upražení jedlé. Rambutan patří k nejlahodnějším tropickým plodům, nejčastěji se k nám dovážejí kompoty. Má uplatnění hlavně v salátech, ovocných pěnách a krémech. Z vypeckovaného rambutanu lze také připravovat moučníky, rýžové pudinky…

Mangostan

Malé ovoce tvarově podobné jablku. Má fialovou až černou slupku a dužinu až sněhové barvy podobnou liči, i když chuťově se tyto dva ovocné druhy liší. Slupka ovoce je silná 6 až 9 mm a obsahuje fialový pigment, který byl původně používán jako barvivo. Dužina je rozdělena do několika měsíčků, z nichž každý obsahuje pecku. Jí se syrové.

Pomáhá tělu kontrolovat hmotnost tím, že detoxikuje, vzbuzuje pocit nasycení, pomáhá regulovat krevní tuky, cukr a tlak. Příznivě ovlivňuje funkci nervového systému, zlepšuje náladu a posyluje dásně. Ochraňuje oční čočky a pročišťuje zrak.

Strom Mangostanu pochází z malakka pěstuje se v tropech. Významnými pěstiteli Mangostanu jsou země jako Indonésie, Thajsko, Filipíny, Střední Amerika a Brazílie.

Pitahaya (Hylocereus undatus)

Toto ovoce velké až dvacet centimetrů pochází ze střední Ameriky. Pěstuje se hlavně ve Vietnamu, Číně, Izraeli a Mexiku. Je to vlastně plod kaktusu pithaya. Barva slupky bývá červená, žlutá a fialová s pozvolnými přechody do zelené. Dužinu má pitahaya jasně bílou s černými jadérky. Chuť je aromatická ne příliš výrazná. Plody lépe vypadají než chutnají a proto se používají hlavně jako dekorace pokrmů. Šťáva z těchto plodů dobře vychlazená a promíchaná s cukrem patří mazi oblíbené nápoje v její domovině.

Plody jsou citlivé na otlak a tak se s plody musí nakládat velmi opatrně. Obsahují vápník a vitamín C.
Další ovoce pro Vás připravujeme. Např.: Nashi, Kaki…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy