REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na cizokrajné ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nevím jak vy, ale já jsem donedávna z exotického ovoce poznal snad jen banány, pomeranče, mandarinky a kiwi. Další pamlsky z dalekého jihu naší zeměkoule mě zůstaly dlouho utajeny. Co teď vím Vám rád povím, ale myslím si, že tento článek hned tak nedokončím, protože existuje na světě tolik rozmanitých druhů ovoce,že se s touto tématikou budu ještě dlouho prát.

Avokádo

Tak čím začít? Znáte Avokádo? Zelený plod s máslovou chutí připomínající chuť oříšků. Slupka a pecka se nekonzumuje! Měkká dužina má vysoký obsah tuku, což jsou nenasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují množství cholesterolu v krvi. Avokádo má rovněž vysoký obsah vitamínů B,E a minerálních látek. Používáme ho při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Lze ho využít jako přílohu k masům nebo do salátů.

Avokádo nesmíme tepelně upravovat, protože pak hořkne! Dozrává v pokojové teplotě. Dužinu zakapáváme citronovou šťávou, jinak rychle tmavne.

Tip: Avokádo stačí osolit, opepřit a můžeme si začít pochutnávat.

Kaki churma

Je plod japonského tomelu. Zralá dužina se rozplývá na jazyku a je sladká. Obsahuje hodně cukrů a vitamín C. Plod lze konzumovat celý, tedy i slupku. Je lehce projímavý. Dozrává při pokojové teplotě.

Tip: Výtečná je hlavně šťáva plodu.

Tamarilo

A co Vám říká název Tamarilo? Je to ovoce obsahující především vitamín C, provítamín A a prvky železo, fosfor, hořčík, křemík. Plátky Tamarilu používáme do ovocných salátů nebo ke zmrzlině se šlehačkou. Plody můžeme rovněž dusit či péci jako rajčata. Slupka je hořká a proto se nekonzumuje!

Tip: Tamarila jsou velmi choulostivá na pomačkání a proto je skladujeme v chladnu a co nejdříve je spotřebujeme.

Mango

Plod s červenou nebo zelenou slupkou, kterou nekonzumujeme společně s peckou-jádrem. Má vysoký obsah provítamínu A a také dostatek vítamínu C. Hodí se jako příloha k sýrům, masům i rybám. Také v salátech působí zajímavě.

Tip: Skvrny na šatech lze jenom těžko vyprat.

Papája

Plod s krásným názvem Papája je sladký s měkkou dužinou se spoustou šťávy. Krásně voní. Slupka a zrníčka se nekonzumují! Obsahuje enzym papain podporující trávení.

Kromě mnoha dalších vítamínů obsahuje papája B a C vitmín a provitamín A. V plodu se nachází i značné množství vápníku. Papája je výborná čerstvá s plátky šunky, nebo zamíchaná v ovocném salátě. Přidává se i do zmrzliny.

Tip: Papája dozrává při pokojové teplotě. Je zralá, pokud se po lehkém stisku objeví na slupce žlutá skvrna.

Karambola

Má šťavnatou lehce nakyslou dužinu s vůní jasmínu. Je osvěžující a velmi zahání žízeň. Má hodně vítamínu C a železa, fosforu a vápníku. Používá se celá včetně zrníček. Hodí se při přípravě salátů a jako dekorace u zmrzlinových pohárů.

Dováží se nezralá a v pokojové teplotě dozrává během 2-3dnů.

Tip: Ne jen chutná, ale lze s ní výborně vyčistit mosazné předměty.

Žlutý cukernatý meloun

Častěji v obchodech narazíme na Žlutý cukernatý meloun. Tento plod upravujeme stejně jako klasický meloun s tím, že chuť je trošičku jiná, spíše voní po hruškách.

Výborně se hodí do ovocných salátů, nebo k samostatné konzumaci.

Tip: Melounové Bowle: Do 1 litrového džbánu vhodíme na menší kousky nakrájený meloun a doplníme ho o další kousky ovoce (mandarinky, ananas, jehody,…). Přilijeme 0,4l červeného vína, 5 cl rumu a 0,25l Mirindy (Sprite). Dosladíme nejlépe sirupem z lesního ovoce.

Granátové jablko

Obsahuje vápník, fosfor a vitamin A a C. Uvnitř plodu se nachází kulatá zrna ve sladkokyselém rosolu. Šťáva působí příznivě při potížích s žaludkem.

Tip: Skvrny na oděvu se špatně perou!

Litchi

Drobné ovoce se sladkou dužinou. Má neobyčejně jemné aroma. Velmi oblíbené je v asijských zemích. Velká pecka uvnitř a plášť ovoce se nejí! Toto ovoce se nesmí vařit, jinak jeho dužina zhouževnatí.

 

Kumkvat

Miniaturní pomeranč velikosti většího žaludu.

Také stromky tohoto citrusovníku jsou velmi drobné. Kumkvaty patří k delikatesám a vzhledem k velikosti se často používají jako dekorace. Slupka je jemná a konzumuje se spolu s plodem. Jako všechny citrusy mají období zralosti časně zjara, kdy je naděje, že nebudou kyselé nebo natrpklé. V posledních letech se celkem běžně objevují i v našich supermarketech. Je z nich výborná zavařenina!

Mochyně peruánská

Physalis peruviana, tedy Mochyně je pěstovaná především pro její měchýřky, které se suší a používají do suchých vazeb. Kvete nenápadnými bílými květy, měchýřky vznikají na podzim z květních kalichů. Po jejich zaschnutí lze sklízet i plody s vysokým obsahem vitamínu C. Před konzumací se musí nechat uležet. Roste na slunci i v polostínu, na propustné půdě. Je plně mrazuvzdorná.

Grenadillo

Grenadillo je veliký jako meruňka. Slupka se nejí, zato dřeň je lahodná a chutí připomíná angrešt. Dřeň je sklovitá, šťavnatá s kousky zrníček, má osvěžující sladkokyselou chuť s typickým aróma. Chuť je výraznější u ovoce se slupkou fialově červenou oproti chuti ovoce s temně fialovou slupkou, záleží na stupni uzrálosti plodu.

Ovoce rozkrojíme a lžící vybereme obsah. Skvěle chutná jak syrové, také ho lze přimíchávat do nápojů, ovocných šťáv, longdrinků, minerálních vod. Vhodný je jako příloha k desertům: ke zmrzlině, sladkým krémům, k jogurtu anebo např. do koláče místo rozinek. Používá se také jako příměs při výrobě likérů.

Rambutan

Plody asi 25 metrů vysokého stromu s botanickým názvem Nephelium lappaceum, který roste v tropech na Malajsii, na Filipínách, v Indonézii a Indii. Jsou velké cca jako naše švestky.

Pod ostnitou slupkou se nachází pikantně nakyslá, aromatická dužina, s jedním podlouhlým semenem, které je po upražení jedlé. Rambutan patří k nejlahodnějším tropickým plodům, nejčastěji se k nám dovážejí kompoty. Má uplatnění hlavně v salátech, ovocných pěnách a krémech. Z vypeckovaného rambutanu lze také připravovat moučníky, rýžové pudinky…

Mangostan

Malé ovoce tvarově podobné jablku. Má fialovou až černou slupku a dužinu až sněhové barvy podobnou liči, i když chuťově se tyto dva ovocné druhy liší. Slupka ovoce je silná 6 až 9 mm a obsahuje fialový pigment, který byl původně používán jako barvivo. Dužina je rozdělena do několika měsíčků, z nichž každý obsahuje pecku. Jí se syrové.

Pomáhá tělu kontrolovat hmotnost tím, že detoxikuje, vzbuzuje pocit nasycení, pomáhá regulovat krevní tuky, cukr a tlak. Příznivě ovlivňuje funkci nervového systému, zlepšuje náladu a posyluje dásně. Ochraňuje oční čočky a pročišťuje zrak.

Strom Mangostanu pochází z malakka pěstuje se v tropech. Významnými pěstiteli Mangostanu jsou země jako Indonésie, Thajsko, Filipíny, Střední Amerika a Brazílie.

Pitahaya (Hylocereus undatus)

Toto ovoce velké až dvacet centimetrů pochází ze střední Ameriky. Pěstuje se hlavně ve Vietnamu, Číně, Izraeli a Mexiku. Je to vlastně plod kaktusu pithaya. Barva slupky bývá červená, žlutá a fialová s pozvolnými přechody do zelené. Dužinu má pitahaya jasně bílou s černými jadérky. Chuť je aromatická ne příliš výrazná. Plody lépe vypadají než chutnají a proto se používají hlavně jako dekorace pokrmů. Šťáva z těchto plodů dobře vychlazená a promíchaná s cukrem patří mazi oblíbené nápoje v její domovině.

Plody jsou citlivé na otlak a tak se s plody musí nakládat velmi opatrně. Obsahují vápník a vitamín C.
Další ovoce pro Vás připravujeme. Např.: Nashi, Kaki…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy