REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Itálie a její exotická kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… Staří Římané předkládali svým hostům smažené mlže v medu, nakládané kohoutí hřebínky a jazýčky slavíků a plameňáků


V italské Bologni se podává polévka lásky, která se skládá z česnekové pasty a vonného koření, japonská pochoutka je polévka z třešňových květů, oblíbená polévka Niccollo Paganiniho – hudebního skladatele byla kaštanová polévka, ve Španělsku je oblíbená polévka z kopřiv, v Rusku polévka s kyselými okurkami zvaná rassolnik. Psí polévky jsou oblíbené v jihokorejském Soulu, lahůdka čínských mandarinů je rovněž psí maso.

Staří Římané předkládali svým hostům smažené mlže v medu, nakládané kohoutí hřebínky a jazýčky slavíků a plameňáků. Vendomský vévoda pohostil v 17. století nevelkou družinu následníka francouzského trůnu okázale. Jen polévek bylo na jídelníčku na třicet druhů. Po třinácti všelijakých předkrmech se objevilo maso připravené téměř na dvě stě způsobů. Salátů bylo sice jen padesát, ale kompotů – každý jiný – více než stovka. O takových hodovnících určitě platí staroegyptská moudrost: Polovina toho, co sníme, udržuje na živu nás, druhá polovina lékaře. Staročeští labužníci milovali pečené medvědí tlapy a bobří ocásky v jíše.

Starořímská pochoutka Ve starořímské kuchyni byla vybraná pochoutka cossus – což byly tlusté larvy roháčů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy