REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Indonéská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Indonéská kuchyně se podobá v hlavních rysech malajské a singapúrské kuchyni. Je tam společných mnoho rysů, jak etnických, geografických, tak i kulturních.

Kuchařské umění ,,Země tisíců ostrovů,“ jak je Indonézie někdy nazývána, tedy například na Jávě, Borneu, Sumatře ale i ostatních ostrovech, má slavnou a předlouhou tradici. Indonesie je ohromná země s více než 130 miliony obyvatel žijících na velkých i malých ostrovech. Během svého vývoje vstřebávala mnoho cizích kultirních vlivů. Patrný je vliv čínský, indický ale i arabský a pozdější holandský a španělský.


Co se jí v ... národní kuchyně: IndonézieOdedávna byli indonéské ostrovy známé kořením. Pěstuje se tam například muškát, hřebíček, koriandr atd. Portugalci i Holanďané bohatli na dovozu koření do Evropy a proto se v té době se pro Indonesii vžil pojem ,,ostrovy koření“.

Hlavně Sumatra byla v čilém obchodním styku s Araby a Indy. Receptury indických pokrmů obsahují mnohem více fenyklu, zázvoru, pálivých papriček než například v Evropě. Na Jávě se používá mnoho čerstvé zeleniny a cukru a na Bali pasta z garnátů a sojová omáčka. Čínský vliv je patrný u polévek a úpravy kuřecího masa. Právě recepty nejchutnějších jídel indické kuchyně pocházejí z Jávy a Sumatry.

Základem indonéské kuchyně je rýže, stejně jako ve většině asijských zemí. Nejrozšířenější pokrm je satey, což je obdoba ražničí, jsou to kousky masa napíchnuté na bambusové jehle a grilované na dřeveném uhlí, podávané s různými omáčkami. Existuje mnoho variant, které jsou odlišné i podle regionů.

Maso se většinou používá jehněčí nebo drůbeží. Na Bali, ostrově, kde žijí hinduisti, i vepřové. Nejoblíbenější pokrm je zde pečené sele – babi guling.

Omáčka sambal je neodmyslitelným doplňkem většiny indonéských jídel. Nahrazuje naší hořčici, křen a stupňuje chuť i vůni rýže, zeleniny a masa. Omáčka je velmi ostrá a začátečníka pálí v ústech jako oheň. Bez sambaly shledá Indonésan pokrm nezajímavý a do ciziny si bere džbánek oblíbené sambaly sebou. Základem většiny sambaly jsou chilly papričky, cayanský pepř, sojová omáčka, pasta z krevet nebo garnátů -terasi, ančovičky, rajčata, arašídy atd.

Také Gulé je zde velmi oblíbené koření, jde o druh kari a v různých částech Indonesie má své charakteristické rysy. Na střední Jávě například obsahuje cukr, ale ne chilli, na západní Jávě chilli s kokos, na Sumatřes zase chilli, fenykl a kmín.

Polévky se v Indii značně liší od našich. První druh soto je vlastně sytý masový pokrm podávaný samostatně s rýží nebo nudlemi. Safur je zeleninový nebo masový pokrm ze šťávou z kokosového mléka. Opět je mnoho variant podle oblastí a regionů.

Holanďané zanechali v indonéské kuchyni pojem rijsttafel, to znamená doslova rýžová tabule. Je to řada jídel, která se předkládají spolu s rýží najednou, jako ukázka kompletního oběda či večeře sestávající někdy až ze 40 chodů!

Jako rendang, ta se označuje pomalu dušené, převážně hovězí, maso v kokosovém mléce s kořením. Rempah je druh karbanátků. Roti djalah je druh placek, které se podávají jako příloha.

Obdoba křupek nebo našich krekrů, která se pojídá k malým občerstvením se nazývá krupuk. Připravuje se z brambor, mouky s přídavkem pasty z garnátů, ryb a zeleniny. Nasi goren je smažená rýže s přísadami a mie gorenk smažené nudle s přísadami.

Indonesie je známá také bohatstvím tropického ovoce. Roste zde mango, avokádo, rambutan, karambola či durian, který přes nepříjemný zápach někteří labužníci považují za krále tropického ovoce.

Hojně se zde pojídají ryby a mořské plody. Z krevet nebo garnátů se připravuje pasta terasi, která je součástí moha jídel.

K pokrmům se v Indii většinou pije voda, čaj nebo silně slazená káva. Holanďané přivezly do země pivo, jehož obliba stoupá. Alkoholické nápoje se zde většinou připravují z mízy kokosové palmy a šťávy cukrové třtiny.

Pravá indonéská restaurace vždy nabídne mnoho rozmanitých pokrmů lišících se od sebe surovinami, tak úpravou, barvou, chutí i vůní. Zkuste vyzkoušet některý indonéský pokrm a určitě se stanete fanouškem této kuchyně. Příprava jednotlivých složek na některé pokrmy připomíná práci alchymisty a dětské hry, ale v podstatě jde většinou o jednoduché a rychlé pokrmy. A chcete-li svým přátelům servírovat indonéskou kuchyni, pak můžete při servírování popřát dobrou chuť indonésky – stačí říci: „Selamat makau“.

Text: D. Marounek

Použité zdroje: Variace na kuchyně Orientu – A. M. K. Nouzovi – Avicenum 1983, Orientální kuchyně – V. Šerý, J. Šourek – Merkur 1989, internet

Recepty indické kuchyně najdet v naší databázi zde: Asie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy