REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

I medvědi mají své dny. Oslavte 15. července mezinárodní den gumových medvídků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo by neměl rád gumové medvídky. Tu známou chuť poznal v dětství snad každý z nás a na želatinových cukrovinkách si příležitostně pochutnáváme dodnes i v dospělosti. K příležitosti mezinárodního dne gumových medvídků, který každoročně připadá na 15. července jsme o nich připravili pár zajímavostí. Věděli jste, že společnost Haribo, největší výrobce v tomto segmentu, přináší radost generacím již celé století? Stejné jubileum bude příští rok slavit i oblíbený medvídek. A to už je pádný důvod k oslavám.


Pytel cukru jako počáteční kapitál

Gumoví medvídci spatřily poprvé světlo světa v Německu pod rukama cukráře Hanse Riegela, který je dnes známý hlavně jako zakladatel světoznámé společnosti Haribo, jež kromě medvídků vyrábí i další cukrovinky, např. i lékořicové pendreky. Hansův počáteční kapitál tehdy obnášel pytel cukru, mramorovou desku, stoličku, kamna, měděný kotlík a jeden váleček. Velkou pílí a s oporou v podobě manželky Gertrud zvládl společnost dopracovat k tomu, aby denně vyprodukovala i 100 kg bonbonů. Dnes se jich za stejný čas vyrobí po celém světě 160 milionů kusů.

 

 

Od tančících figurek ke štíhlému želé

Ze začátku se medvídkům přezdívalo tančící, jelikož v 19. století byli cvičení medvědi, vystupující na různých jarmarcích, oblíbenou atrakcí. Název gumoví dostali až později, kdy se do jejich složení začala přidávat arabská guma, která se vlastně stala předchůdcem dnešního želé, ze kterého jsou medvídci vyráběni. Praví gumoví medvídci měří sice 2 cm, ale dají se roztáhnout až na 7 cm. K sehnání jsou dokonce i v maxi verzích, želatinový gigant je 1 400x větší než klasický medvídek a váží 2,3 kg. Je to vlastně ideální dárek pro všechny milovníky gumídků. Ten úplně největší, který je dostupný na americkém trhu, váží 13 kilo.

 

Medvěd jako ingredience

Gumoví medvídci už se dávno nemusí mlsat jen ze sáčku. Na oblibě získalo i jejich použití k dochucení a dozdobení nejrůznějších receptů, např. zmrzlinových nanuků, cupcaků, sušenek, dortů, ale také nápojů. Zajímavostí je, že každý Čech sní za jeden rok průměrně 1,5 kilogramů medvídků. Navzdory tomu, že se v dnešní době dělají různé kombinace a chuťové obměny, oblíbenou stálicí zůstávají nadále červení medvídci s jahodovou příchutí.

 

Oslavujte s medvídkem a jeho parťáky

Zvolíte k oslavám léty prověřenou klasiku nebo vyzkoušíte nové balení Favourites Mix, v kterém najdete nejen kultovního medvídka, ale také lahvičku Happy Cola, třešeň Happy Cherries, srdíčko Love Hearts, anebo žabky Quaxi? Ať už mezi vašeho favorita patří kterýkoliv z nich, na novém sáčku si pochutnáte s celou rodinou. Máte už jasno v tom, komu patří váš hlas? Zapojte se do soutěže „Hlasuj pro svého favorita“ na stránce www.haribomix.cz a vyhrajte zásobu bonbonů na celý rok.

Tušili jste, že příští rok oslaví Haribo medvídek 100 let?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy