REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Had v žaludku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

„Doktore, pomozte, naše malá spolkla hada!“ S tímto výkřikem vběhli do ordinace přednosty dětské chirurgické kliniky N. Achundova v ázerbájdžánském Baku na smrt vyděšení rodiče. Lékař zpočátku nevěřícně kroutil hlavou. Z dětských žaludků již tahal hřebíky, klíče, jehly, špendlíky, odznaky, a kdoví, co ještě, ale had mu připadl přece jen velké sousto. Byla to však pravda.


Jedenáctiletá Matanet sbírala na zahradě rajčata. Bylo jí horko, ulehla si do trávy a usnula. Když se probudila, dusila se. Do otevřené pusy jí ve spánku vlezl had. Následovala bláznivá honička s časem ze Sabirabadského kraje do nemocnice v Baku. Žaludek byl opuchlý a rentgen neobvyklou diagnózu potvrdil. Chirurg se již chystal k operaci, když jednu ze zdravotních sester napadlo: co zkusit důkladný výplach žaludku? Zkusili. Děvčátko vypilo dva litry roztoku a hned s první zpáteční porcí tekutiny vyšplouchl do umyvadla také 65 cm dlouhý had. Po dvou hodinách si rodiče dcerku odvezli, neboť se cítila normálně. Plaz byl naložen do lihu a zůstal na klinice jako zcela mimořádná trofej.

Zdravotnický personál dlouho nevěděl, jakého hada to vlastně vytáhli z Matanetina žaludku. Teprve dopisovatel moskevské Pravdy Z. Kadymbekov požádal o vysvětlení odborníky ze závodu na výrobu hadího jedu, kteří určili, že jde o mírně jedovatou kavkazskou zmiji kočičí. Její uštknutí prý není smrtelné, kdyby však zůstala v dětském žaludku déle a jed se dostal do krve, mohlo být s holčičkou zle.

Zdroj: Mladý svět

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy