REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gurmánské toulky Španělskem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější destinace u nás. Není divu, celoročně příjemné počasí je vzdálené jen necelé tři hodiny v letadle a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem a pitím láká na prodloužený víkend i mimo letní sezónu. Ať už jste zkušený gastroturista nebo chcete jenom vědět, co by vašim chuťovým buňkám nemělo uniknout, připravili jsme pro Vás ve spolupráci s majitelkou obchodu se španělskými delikatesami e-delikatesy.cz Jaroslavou Šnejdarovou malého průvodce po stopách španělské gastronomie.


Paella

 

Pro turisty je paella s mořskými plody ikonickým španělským jídlem, přestože sami Španělé ji tak nevnímají. „Možná vás překvapí, že v původním receptu mořské plody vůbec nejsou. Ve Valencii, odkud paella pochází, se do ní přidává kuřecí či králičí maso, hlemýždi a fazole,“ vysvětluje Jaroslava. Mořské plody jsou na talíři jistě populárnější než hlemýždi, takže tato varianta je, stejně jako mix masa a mořských plodů, velice oblíbená po celé zemi.

 

Gazpacho

 

Osvěžující zeleninová polévka z rajčat, paprik, okurky, cibule a tvrdého chleba by se dala s trochou nadsázky nazývat tekutým salátem. Receptura pochází z Andalusie, její vzdálená předchůdkyně, která neobsahovala rajčata, se ale v zemi vyskytovala už za dob Římské říše. Vysvětlení je celkem jednoduché, říká Jaroslava: „dnes si středomořskou kuchyni nedokážeme bez rajčat představit, nicméně do Evropy se dostala až po objevení Ameriky v 15. století.“ Milovníci polévek by měli jistě vyzkoušet i další varianty gazpacha jako je ajoblanco nebo salmorejo.

 

Tapas

 

„Původní slovo ‚tapa‘ znamená víko nebo uzavřít. V Andaluských tavernách si hosté zakrývali skleničku své drahocenné sherry kouskem chleba nebo šunky, aby jim do něj nelítaly mušky,“ vypráví Jaroslava. Hostinští záhy zjistili, že slané pochutiny zvyšují chuť k pití a zavedli levné občerstvení na malých talířcích zvané tapas. Za město tapas by se dalo označit Valladolid, kde se každý rok v listopadu pořádá soutěž těch nejlepších světových tvůrců tapas.

 

Víno

 

Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku věnují zhruba 5000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou tato vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů.

Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. I ti méně otrkaní jistě budou znát legendární červená vína ze severošpanělské oblasti Rioja a katalánský Priorat, které se honosí víny s nejprestižnějším označením DOC.

 

Olivy

 

Španělsko je světovou velmocí v produkci oliv, olivové plantáže zabírají v celé zemi něco málo přes 5 milionů hektarů. Ty nejlepší olivy najdete ve městě Jaén, které je díky své unikátní poloze a složení půdy zkrátka předurčené k tomu, aby zde byly olivy nejen zdrojem příjmů, ale zkrátka životním stylem.

 

Jamon ibérico

 

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát. Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. To nejlepší, co si můžete dopřát, je jamón ibérico de bellota, která se vyrábí z iberských prasat živených žaludy a naleznete ji pouze na čtyřech uznávaných místech původu v oblastech Extremadura, Guijuelo, Los Pderoches a Jabugo.

 

Tortilla espaňola

 

Bramborová omeleta zvaná také tortilla de patatas je to, co by sami Španělé nazvali svým národním jídlem. Ať už teplá nebo studená, mezi tapas a předkrmy tortilla rozhodně nesmí chybět. Tradiční jídlo chudých se skládá z brambor, vajec a cibule a jednotlivé druhy se dělí zejména podle toho, zda v nich cibule je či není, jak moc jsou uvařené jsou brambory či vejce. „Například v Madridu můžete narazit na specifickou tortillu ‚Betanzos‘, která je bez cibule a vajíčko v ní je velmi tekuté,“ doplňuje Jaroslava.

 

Turron

Sladká pochoutka podobná tureckému medu se ve Španělsku vyrábí nejméně od 15. století, kdy jej vyráběli místní v městečku Jijona severně od Alicante. Tento recept ale zřejmě přinesli muslimové během arabské invaze v 7. století. Základ turronu se skládá z medu, cukru a mandlí, obměn s různými oříšky a dalšími ingrediencemi je ale tolik, jako je ve Španělsku rodin, jelikož je jedním z tradičních vánočních pokrmů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy