REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme vepřovou kýtu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu, aby nám u ohně chutnalo. Bez napíchání (naložení) a prošpikování kýtu raději ani negrilujte, budete zklamaní, pak dejte přednost kuřeti a nebo vepřovému špízu. Jestli se ale pustíte do naložení kýty a důkladně ji prošpikujete slaninou, popřípadě kořenovou zeleninou, vaše mlsné jazýčky skvěle ukojíte.


Grilujeme na venkovním griluNíže vám předkládáme stručný souhrn úkonů, jak na vepřovou kýtu:

Kýtu je třeba napíchat 2-3 dny předem před samotným grilováním a uložit ji na chladného místě, sklepu, či do speciální chladící komory, kde je teplota mezi 5-10 °C. Nejprve ji však prošpikujeme! Slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit.

Omytou, očištěnou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme také na hranolky. Zeleninové nudličky spolu s mraženou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do kýty. Zeleninu lze vynechat, ale stojí za to si s ní pohrát, dodá kýtě skvělou vůni a aroma.

Nálev na napíchání:

  • 1 l vody
  • 1 l oleje
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1kg masa cca 2g soli)

Nálev připravíme smícháním všech výše uvedených ingrediencí, přidáme sůl podle váhy masa a necháme ho projít varem. Po vychladnutí nálev musíme přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční stříkačku. Pak kýtu ze všech stran napícháme. Tento recept lze použít i při pečení kuřat, krůt…, drůbež obecně nakládáme pouze jeden den předem.

Grilujeme na venkovním griluMaso grilujeme na mírném ohni 8-10 hodin. Kýtu necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech do pravidelných kosoúhelníků, potíráme marinádou s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení kýty kolem své osy a to co nejpomaleji. Vše můžeme urychlit obalením kýty do tří vrstev alobalu a pak ji zprudka (utopenou v ohni) grilovat cca 45 minut. Pokud nám někde alobal prohoří, je potřeba kýtu opět přeobalit. Po odstranění alobalu již jen dopečeme kůrčičku. Druhá možnost, jak urychlit první část grilování kýty, je ořezat kůži i s částí tuku.

Při grilování maso často potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání kýty. Ke grilovanému masu podáváme čerstvý chléb, okurky, zavařené papriky …… Pokud je maso dobře naložené, bez křenu a hořčice se obejdeme ale bez čeho se určitě neobejdeme je skvěle vychlazené pivo a nebo víno.

 

Recept na 2,5 l marinády na potírání:

  • 1 l oleje
  • 0,5 l vody
  • 1 l piva
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce grilovacího koření
  • 2 polévkové lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 čajová lžička vegety

Nejlépe se potírá grilovaná kýta větvičkami jalovce, maso tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť po jalovci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy