REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme špíz – sezóna je tady!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí. Aby jste byli při grilování masa úspěšní, musíte dodržet některá základní pravidla.


Skola vaření - grilujeme špízPrvní pravidlo: Za nejlepší maso na grilování ve formě špízu se obecně považuje z vepřového masa krkovička a z kuřecího samozřejmě horní nebo spodní nohy (vykoštěné). Jde o to, aby vepřové maso bylo trochu prorostlé a mělo z čeho pouštět šťávu. U kuřecího víme, že prsa jsou příliš suchá a hodí se spíše na steaky.

Druhé pravidlo: Maso je nutné den před grilováním naložit do láku a nechat přes noc naležet v ledničce. Nakládání jak vepřového, tak kuřecího masa probíhá následovně:

Grilujeme na venkovním griluNávod na nakládání vepřového masa pro grilování:

– vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky
– mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (výborná je také kombinace grilovacího koření, pepřového koření a soli)
– plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
– zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky

Návod na nakládání kuřecího masa pro grilování:

– vykoštěné nohy nařízneme z jedné strany tak, aby nám vznikl nepravidelný steak
– mírně naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (kořní lze samozřejmě různě obměňovat)
– steaky pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
– zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky

Škola vaření - grilujemeTřetí pravidlo: Steaky chvíli před grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe. U vepřového špízu cca za každý třetí steak přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule . Kuřecí kousky masa raději ničím nedoplňujeme. Pokud chceme grilovat vepřové i kuřecí maso dohromady, zásadně je negrilujeme promíchaně (kuřecí x vepřové maso), ale každý druh masa zvlášť. Vepřové maso se griluje déle a tak nejprve zaděláme oheň pod vepřovou částí špízu a pod částí napíchaného kuřete rozděláme ohěň později. Jiná z variant je, že oheň udržujeme rovnoměrně pod celou délkou špízu s tím, že kuřecí část je třeba začít ořezávat dříve.

Čtvrté pravidlo: Maso grilujeme na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém plameni! U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil.

Páté pravidlo: Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe. Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, ořízlou část masa jemně posypeme grilovacím kořením popřípadě osolíme.

Škola vaření - grilujemeRecept na 2 l nálevu na potírání:

  • 1,3 l oleje
  • 0,7 l vody nebo piva
  • 1-3 ks stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce grilovacího koření
  • 1 polévková lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 čajová lžička vegety
  • 1 čajová lžička červené papriky

Šesté pravidlo: Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, špíz tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť.

Autor: George (Receptyonline.cz)

Další články a recepty k tématu:

Grilujeme makrely Grilujeme vepřovou kýtu Grilujeme králíka Grilujeme sele

Anglický Mixed grill Grilovaná krůta Pikantní kuře v jogurtu Pangasius grilovaný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy