REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme ovoce – úvodník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce opravdu milují!


Škola vaření: Grilujeme ovoceNa grilování vybíráme ovoce mírně nedozrálé, tvrdé. Ke grilování se nejlépe hodí jablka, hrušky, broskve, ananas …

Dobře omyté ovoce krájíme s ohledem na jejich tvar. Banány překrájíme nejčastěji napůlky nejprve příčně a potom podélně, z jablek a hrušek krájíme měsíčky a z nektarinek, broskví, citrónů a pomerančů zase plátky. Většinu ovoce nezbavujeme slupky, ta nám pomůže udržet ovoce při přípravě pohromadě. Citronová nebo pomerančová šťáva zajistí, aby ovoce zůstalo stejně barevné a nezhnědlo. Ovoce grilujjeme samostatně, nebo střídavě napíchané na grilovacích jehlách nebo špejlích ve formě špízu.

Grilování provádíme na opravdu čistém grilu, právě chuť zpáleného masa ovoci moc nesluší! Vhodnou teplotu uhlí na grilování ovoce poznáme, pokud podržíme ruku ve výšce cca 12 až 13 cm nad ohništěm a udržíme ji tam 6 až 7 vteřin. Tehdy je teplota pro grilování ovoce ideální.

Měkkčí druhy ovoce raději podkládáme alobalem, zachytíte tak i unikající ovocnou šťávu, která jinak dělá v ohni neplechu. Při samotném grilování potíráme plody klasickým rostlinným olejem, olivový olej se na grilování ovoce moc nehodí. Skvělé je ovoce potírat rozehřátým máslem.

Ovoce před grilováním můžeme marinovat v cukrovém nálevu, pomocí medu, nebo ho nakládáme do alkoholu. Zajímavá je například marináda ze dvou lžic medu, pár kapek citrónu a dvou rozetřených stroužků česneku. Také máčení ovoce je vhodnou předehrou před samotným grilováním ovoce. Stačí vzít misku studené vody, přidat trochu koření podle chuti a ovoce v ní asi 30 minut máčet. Z koření ovoci dodá tu správnou smyslnost například hřebíček, vanilka, muškátový oříšek nebo kousek skořice.

Ovoce je tvořeno ze dvou základních ingrediencí, vody a přírodních cukrů. Při grilování se část vody odpaří a díky tomu je chuť ovoce intenzivnější. Přírodní cukry pak pod vlivem žáru zkaramelizují a vznikne nám na roštu skvělá sladká tečka, dezert na závěr jistě skvělého dne u otevřeného ohně.

Recepty na grilované ovoce:

Grilovaná ovocná mísa Exotický špíz se smetanovou omáčkou

Grilovaný ananas Ovocný dáreček

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy