REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme masový špíz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí.


 

První pravidlo:

Za nejlepší maso na grilování ve formě špízu se obecně považuje z vepřového masa krkovička a z kuřecího samozřejmě horní nebo spodní nohy (vykoštěné). Jde o to, aby vepřové maso bylo trochu prorostlé a mělo z čeho pouštět šťávu. U kuřecího víme, že prsa jsou příliš suchá a hodí se spíše na steaky.

Druhé pravidlo:

Maso je nutné den před grilováním naložit do láku a nechat přes noc naležet v ledničce. Nakládání jak vepřového, tak kuřecího masa probíhá následovně:

Návod na nakládání vepřového masa pro grilování:

– vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky
– mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (výborná je také kombinace grilovacího koření, pepřového koření a soli)
– plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
– zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky
 
 

Návod na nakládání kuřecího masa pro grilování:

– vykoštěné nohy nařízneme z jedné strany tak, aby nám vznikl nepravidelný steak
– mírně naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (kořní lze samozřejmě různě obměňovat)
– steaky pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
– zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky

Třetí pravidlo:

Steaky chvíli před grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe. U vepřového špízu cca za každý třetí steak přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule . Kuřecí kousky masa raději ničím nedoplňujeme. Pokud chceme grilovat vepřové i kuřecí maso dohromady, zásadně je negrilujeme promíchaně (kuřecí x vepřové maso), ale každý druh masa zvlášť. Vepřové maso se griluje déle a tak nejprve zaděláme oheň pod vepřovou částí špízu a pod částí napíchaného kuřete rozděláme ohěň později. Jiná z variant je, že oheň udržujeme rovnoměrně pod celou délkou špízu s tím, že kuřecí část je třeba začít ořezávat dříve.

 

 

Čtvrté pravidlo:

Maso grilujeme na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém plameni! U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil.

Páté pravidlo:

Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe. Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, ořízlou část masa jemně posypeme grilovacím kořením popřípadě osolíme.

Recept na 2 l nálevu na potírání:

  • 1,3 l oleje
  • 0,7 l vody nebo piva
  • 1-3 ks stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce grilovacího koření
  • 1 polévková lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 čajová lžička vegety
  • 1 čajová lžička červené papriky

Šesté pravidlo:

Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, špíz tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť.

 

 

Autor: George (Receptyonline.cz)

 

Další články a recepty k tématu:

Grilujeme makrely   Grilujeme vepřovou kýtu   Grilujeme sele   Grilujeme králíka

Anglický Mixed grill   Grilovaná krůta   Pikantní kuře v jogurtu

Pangasius grilovaný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy