REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme bez masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná žebírka, propečený steak, chutné klobásky. Letní grilování, to jsou většinou tak trochu masové orgie. Proč si trochu neodlehčit a nezkusit dát občas na gril i něco jiného? Ukážeme vám, že bezmasé grilování nemusí končit jen se sýry!


Lehčeji, zdravěji

Bezmasé grilování je i v našich končinách stále populárnější. Nevyhledávají ho přitom jen ti, kdo patří mezi vegany nebo vegetariány – mnoho lidí prostě chce odlehčit svému jídelníčku nebo dodržuje dietu, ve které je maso zakázané. I bez něj ale můžete na grilu vykouzlit zajímavé recepty a jídla, která zasytí i „masozřouty“.

Pokud konzumaci masa trochu omezíte, prospějete i svému tělu. Nemusíte se hned stát vegetariánem – stačí se zamyslet nad tím, kolik a jakého masa během týdne sníte, a některé porce nahradit vhodnou alternativou. Koneckonců řada studií již pevně prokázala, že nadměrná konzumace červeného masa vede ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění. I proto je vhodné některou jeho porci nahradit rybou nebo alternativními zdroji bílkovin. A můžete začít třeba na grilu.

 

Co bezmasého si na grilu vychutnáte nejlépe?

 

Zelenina

Zelenina by měla mít pevné místo v našem každodenním jídelníčku, grilování nevyjímaje. Nejde přitom jen o to, hodit na gril jednu nebohou papriku. Se zeleninou si můžete skvěle vyhrát a připravit lahůdky, které si rád dá i ten největší příznivce steaků.

Jaká zelenina na grilu vynikne? Zkusit můžete třeba grilované žampiony plněné rajčata se sýrem, křehký chřest nebo grilované batáty. Nikdy vás nezklame také cuketa nebo lilek, které můžete podávat ve směsi spolu s cherry rajčátky. Nejen děti pak ocení grilovaný kukuřičný klas – kukuřici stačí nejprve povařit cca 15 minut ve vodě, poté potřít ochuceným máslem a asi deset minut grilovat.

 

Ovoce

Grilované ovoce bývá skvělou sladkou tečkou, kterou milují děti i dospělí. Jeho příprava na grilu je otázkou chvilky – více času vám tak možná zabere samotné krájení. Naprostou klasikou jsou ananasové plátky, grilovat ale můžete také banány nebo jablka. Tvrdší ovoce zabalte do alobalu, aby bylo dříve hotové, měkčímu bude stačit jen chvilinka. Ovoce se vyplatí marinovat – zkuste citronovou šťávu s kapkou medu, případně pak hotové ovoce posypte hnědým cukrem, abyste vytvořili lehkou zkaramelizovanou vrstvu. Pokud se rozhodnete pro špízy, vybírejte takové ovoce, které se bude připravovat přibližně stejnou dobu.

 

Sýry

Sýry na grilu milují jak „masožrouti“, tak zapřisáhlí vegetariáni. Ne každý druh ale na grilu zazáří, proto pečlivě vybírejte už při nákupu. Obecně platí, že čerstvé sýry, případně měkké jako mozzarella na gril nepatří – lepší volbou jsou plísňové sýry s pevnou kůrkou, případně ty jako halloumi nebo oštiepok. Sýry na grilu vždy zabalte do alobalu a nikdy je nepropichujte.

„U plísňových sýrů se vyplatí koupit takové, které jsou primárně určené na gril – mají totiž trochu tužší kůrku, díky které si udrží tvar a roztečou se až při nakrojení na talíři,“ doplňuje Magdalena Zawadzka, specialistka mléčných a chlazených potravin z online supermarketu Košík.cz. „Výbornou volbou jsou pak tvarůžky, které na grilu vezmou na milost i ti, kteří je běžně nevyhledávají. Za zkoušku stoji také sýrové týčky na gril”

 

Houby

Na grilování vybíráme pouze tužší druhy hub, které jsou méně vodnaté, jako například žampiony, hřiby nebo holubinky. Skvělá je i hlíva, která je ovšem tak tvrdá, že ji musíme před grilováním chvíli povařit. Grilujeme pouze hlavičky, nohy odstraníme úplně, nebo necháme tak 1 cm pod kloboukem.

Před samotnou úpravou houby musíme důkladně očistit, klobouky neloupeme, u lupenatých hub nezapomeneme vyfoukat i nečistoty ze spodní strany klobouku. Opláchnuté necháme vždy úplně oschnout! Více informací a rad, jak grilovat houby, najdete v našem článku zde: Grilujeme houby…

 

Magdalena Zawadzka z Košík.cz…

Alternativy masa

Rostlinné alternativy masa se na plochách českých grilů objevují stále častěji – ať už z důvodů dietních nebo ekologických. Pokud i vy plánujete bezmasé grilování, ale chcete alternativu klasického masa, můžete vyzkoušet třeba veganský burger, který je skvělým zdrojem vlákniny i bílkovin.

„Alternativní burgery se nejčastěji vyrábějí z luštěnin, které jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Kromě sóji se objevují i burgery z hrachové bílkoviny – například od české značky Emco, která má vlastní řadu rostlinných produktů Pan Hrášek,“ dodává Magdalena Zawadzka z Košík.cz.

Kromě rostlinných burgerů si na grilu můžete dopřát i veganské klobásky, kuličky, ale i alternativu ke klasickému a oblíbenému trhanému masu, se kterým můžete připravit burger od „pravého“ k nerozeznání.

Tip: Než začnete žhavit gril, nezapomeňte také na potřebné pomůcky. Na zeleninu i ovocné špízy se vyplatí mít po ruce grilovací jehly a vidličky, na papriky nebo rajčata můžete využít i speciální grilovací kroužky. Na sýr i veganské alternativy se vám budou hodit grilovací tácky, se kterými nemusíte mít strach, že jídlo propadne na uhlíky.

 

Zdroj: kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Slovenská značka Toison představuje svůj nealko gin

Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé pití. Ať už jsou vaše důvody pro omezení alkoholu jakékoliv, s novým ginem Toison s 0,0 % alkoholu si váš oblíbený G&T můžete vychutnat i v inovativní nealko variantě.

číst dále ...

Zázračná vláknina: Přírodní pomocník v boji proti vysokému cholesterolu

Trápí vás vysoký cholesterol a chcete nejprve zkusit změnu životosprávy, než vám lékař předepíše prášky? Pojďme si říct, jakou roli má na snížení hladiny krevního cholesterolu vláknina. „Jde o skupinu polysacharidů, které mají pozitivní vliv na zdraví, nepodléhají trávení v tenkém střevě, díky čemuž mají nízkou energetickou hodnotu a jsou částečně nebo plně fermentovány bakteriemi tlustého střeva, a tím podporují rozvoj naší střevní mikroflóry,“ říká nutriční specialistka Veronika Pourová.

číst dále ...

Vejce jíst nebo nejíst?

Tuto, skoro hamletovskou, otázku řeší při pohledu na vajíčko mnozí vyznavači zdravé výživy. Hlavní příčinou problému vajec je jejich velký obsah cholesterolu. Před zvýšenou hladinou cholesterolu varují jak lékaři, tak výživový poradci. Pokud máme zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, hrozí nám infarkt. Jestli si ještě pochutnáváte na uzeninách, tučném bůčku, tak vejce jsou jen dalším krokem, vyškrtnout je z jídelníčku. Spíše bychom ale měli jídelníček ozdravit celkově. Pokud nám zdravotní rizika nehrozí, můžeme vejce bez obav konzumovat v přiměřeném množství, na počet kusů denně se názory rozcházejí, musíme totiž započítat i vejce obsažená v těstovinách, moučnících atd.

číst dále ...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařadit také vy: má vysoký obsah vlákniny, a tak na dlouho a kvalitně zasytí. Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.

číst dále ...

Letní hody: Nedělní obědy plné sezónních surovin

Šéfkuchař Tom Kerridge přináší divákům nový pohled na tradiční nedělní oběd se svými osmi vynikajícími obědovými menu, která povyšují tento pojem na zcela novou úroveň. S jeho pečlivě a s láskou připravenými pochoutkami si přijdou na své všichni členové rodiny i přátelé. Je známý svojí vášní pro vaření a detailním přístupem k přípravě jídel. Používá ty nejlepší sezónní suroviny, aby vytvořil jedinečné kulinářské zážitky. Zveme vás ke sledování osmidílného kulinářského seriálu „Tom Kerridge: další nedělní obědy“, který bude mít premiéru 23. července v 19:05 na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.