REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Historie ginu se začala psát v 17. století v Holandsku, když uznávaný lékař Franciscus Sylvius podnikl pokus k získání levného léku, který měl nahradit močopudný olej z jalovčinek. Výsledkem byl destilát alkoholus kuličkami jalovce. Po jalovci dostal tento nápoj, sloužící spíš k obšťastnění mysli a chuťových pohárků než k medicinálním účelům, i jméno. Francouzské (geniévre) nebo holandské (genever) pojmenování jalovce, který se stal ginu synonymem, si Angličané zkrátili na jednoduché gin.


Do Británie, která je ginem vyhlášená, se dostal zásluhou Viléma III. Ten různými nařízeními omezil dovoz alkoholu ze zahraničí, především z Francie.

Aby bylo možné regulovat produkci a spotřebu ginu, byla vláda nucena zavést licenční poplatky za výrobu, což způsobilo nebyvklý konkurenční boj mezi jeho výrobci. Popíjení laciného nápoje se dokonce v 18. století stalo i vážným sociálním problémem, neboť jeho konzumací se bavila velká část britské, zejména městské populace.

Nepříliš známou skutečností je, že existuje více druhů ginu lišících se technologií výroby i surovinami při ní použitými. Holandský gin je vyráběn ze sladu (stejně jako pivo a whisky), po destilaci dostane výrobce 55% alkohol známý jako malt wine. Tento produkt je pak znovu destilován, tentokrát s přídavkem jalovčinek a dalších bylin. Konečný nápoj obsahuje okolo 35% alkoholu a vyznačuje se sladší, jemnější chutí. Výsledný produkt bývá občas dobarvován přidáním karamelu. Pro svou jemnou chuť se pije samotný nebo ředěný čistou vodou.

Druhou skupinou ginu jsou nápoje londýnského typu, ty jsou také vyráběny z obilné pálenky, ale původní destilát obsahuje až 94% alkoholu. Tato tekutina je naředěna destilovanou vodou, smíchána s jalovčím a dalšími ochucovadly a ponechána několik hodin v klidu, aby se mohlo aroma bylinek uvolnit a spojit se s alkoholem. Poté začíná pomalá destilace, která trvá až osm hodin. Výsledný produkt má výraznou bylinnou příchuť a vůni a výborně se hodí jako základ mnoha míchaných nápojů.

Kromě těchto dvou hlavních druhů jsou vyráběny ještě giny věkovité, uzrálé, a to zejména v USA. Od kontinentálních ginů se liší jen tím, že se nechávají po nějakou dobu zrát v sudech, čímž získají nažloutlou barvu a vyváženější chuť.

Do ginu se kromě zmiňovaného jalovce přidává množství dalších přísad – kardamon, kořeny kosatců či anděliky, pomerančová a citrónová kůra, lékořice, anýz … Vásledkem je tato čístá pálenka, bez které se žádný moderní bar neobejde.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy