REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Historie ginu se začala psát v 17. století v Holandsku, když uznávaný lékař Franciscus Sylvius podnikl pokus k získání levného léku, který měl nahradit močopudný olej z jalovčinek. Výsledkem byl destilát alkoholus kuličkami jalovce. Po jalovci dostal tento nápoj, sloužící spíš k obšťastnění mysli a chuťových pohárků než k medicinálním účelům, i jméno. Francouzské (geniévre) nebo holandské (genever) pojmenování jalovce, který se stal ginu synonymem, si Angličané zkrátili na jednoduché gin.


Do Británie, která je ginem vyhlášená, se dostal zásluhou Viléma III. Ten různými nařízeními omezil dovoz alkoholu ze zahraničí, především z Francie.

Aby bylo možné regulovat produkci a spotřebu ginu, byla vláda nucena zavést licenční poplatky za výrobu, což způsobilo nebyvklý konkurenční boj mezi jeho výrobci. Popíjení laciného nápoje se dokonce v 18. století stalo i vážným sociálním problémem, neboť jeho konzumací se bavila velká část britské, zejména městské populace.

Nepříliš známou skutečností je, že existuje více druhů ginu lišících se technologií výroby i surovinami při ní použitými. Holandský gin je vyráběn ze sladu (stejně jako pivo a whisky), po destilaci dostane výrobce 55% alkohol známý jako malt wine. Tento produkt je pak znovu destilován, tentokrát s přídavkem jalovčinek a dalších bylin. Konečný nápoj obsahuje okolo 35% alkoholu a vyznačuje se sladší, jemnější chutí. Výsledný produkt bývá občas dobarvován přidáním karamelu. Pro svou jemnou chuť se pije samotný nebo ředěný čistou vodou.

Druhou skupinou ginu jsou nápoje londýnského typu, ty jsou také vyráběny z obilné pálenky, ale původní destilát obsahuje až 94% alkoholu. Tato tekutina je naředěna destilovanou vodou, smíchána s jalovčím a dalšími ochucovadly a ponechána několik hodin v klidu, aby se mohlo aroma bylinek uvolnit a spojit se s alkoholem. Poté začíná pomalá destilace, která trvá až osm hodin. Výsledný produkt má výraznou bylinnou příchuť a vůni a výborně se hodí jako základ mnoha míchaných nápojů.

Kromě těchto dvou hlavních druhů jsou vyráběny ještě giny věkovité, uzrálé, a to zejména v USA. Od kontinentálních ginů se liší jen tím, že se nechávají po nějakou dobu zrát v sudech, čímž získají nažloutlou barvu a vyváženější chuť.

Do ginu se kromě zmiňovaného jalovce přidává množství dalších přísad – kardamon, kořeny kosatců či anděliky, pomerančová a citrónová kůra, lékořice, anýz … Vásledkem je tato čístá pálenka, bez které se žádný moderní bar neobejde.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy