REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žahour též žahúr


nářečně ovocná řídká kaše z borůvek používaná na kynuté nebo tvarohové knedlíky. Jindřichohradečtí měšťané si již v 16. století pochutnávali na starodávné kaši „žahour“. Nesla své jméno po starobylém dávno již vymřelém rodu Žahourů. V lidové kuchyni se žahour připravuje takto:500 g borůvek, 50 – 60 g pískového cukru, 15 g škrobové moučky, l/8 l mléka, 20 g másla.Cukr na kastrolku pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu. Když se cukr perlí, což poznáme podle toho, že smočíme-li do cukru vařečku a vytáhneme ji, tvoří se na koncích cukrových nití kapičky – perličky, vhodíme do něho přebrané čisté borůvky a zlehka je povaříme, aby zůstaly v podstatě celé, nerozvařené. Pak přidáme máslo a zalijeme mlékem, v němž jsme rozkverlali mouku. Povařená omáčka má být zahoustlá – hustší k lívancům a vdolečkům, k nimž ji podáváme v nádobce zvlášť, aby si každý mohl polévat pokrm podle chuti, řidší omáčkou ( při její přípravě přidáme v tomto případě trochu více mléka ) poléváme kynuté nebo tvarohové knedlíky. Stejným způsobem je možné připravit tuto omáčku i z vyzrálých bezinek.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy