REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ubrus


První zmínka o ubrusu je v knize dr. Zikmunda Wintera Kuchyně našich předků, která shrnuje poznatky ze 16. století. Například že první ubrus a ručník je zmíněn v knize pražské z roku 1426 a že byly vzácností. Že nezbytným inventářem každé vznešenější kuchyně byly medenice, tedy malá obvykle měděná umyvadla, ve kterých si hosté myli ruce. Že na místo, kam dnes klademe malou kytičku, byly dávány ozdoby z vodku. A že i naši předkové upozorňovali své hosty na to, co dobrého je o slavnostním hodování čeká, „aby si mohl vybrat podle své chuti“ jídelním lístkem. Říkali mu ovšem „poznamenání“, později „rejstřík jídel“ a dlouhou dobu se pak užívalo cizího slova „menu“.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy