REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Taliáni


Taliáni jsou v našich končinách jednou z nejznámějších vařených masných pochoutek. Jejich minulost a historie sahá až do konce 19. století, kdy je v Praze na Starém Městě začal připravovat a prodávat uzenář, kterému se říkalo Talián. Odtud tedy pochází jejich název. Výtečná chuť taliánů je způsobena jednak způsobem jejich zpracování (vaří se, nikoliv udí), tak i jejich složením. Skládají se totiž z nejkvalitnějšího telecího a vepřového masa. Vepřové maso by mělo tvořit okolo 40 % zatímco hovězí zadní zbylých 60 %. Koření se zázvorem, česnekem, kardamonem a pepřem. Ovšem některé receptury zadní nahrazují bůčkem, také koření se mění, skvělé je koriandr a tymián. Do směsi se také zapracovává několik vaječných bílků.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy