Plastový obal se nekonzumuje, před ohříváním se musí odstranit (lidově se nazývá striptýzka).
Střívko umělé
reklama
Plastový obal se nekonzumuje, před ohříváním se musí odstranit (lidově se nazývá striptýzka).
reklama
Cizrnovo-bramborová polévka - Hustá obědová polévka z brambor, cizrny, zeleniny, koleček choriza, másla, sladké smetany …. a zeleninového vývaru.
Hovězí kostky s omáčkou z pasírované kořenové zeleniny - Kostky masa, které se téměř rozpadají, servírované v pasírované kořeněné omáčce připravené z výpeku po mase a zelenině.
Babiččino kuře ala bažant - Naše babičky dovedly v kuchyni opravdu kouzlit, například do trouby dokázaly vložit kuře a vytáhnout z ní bažanta. :) Tedy ne tak úplně, ale takto upečené kuře opravdu chutí i vůní připomíná upečeného bažanta a přitom maso je navíc bez broků!
Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.
Pampeliška, proklatý plevel, ale také úžasně zdravá bylinka - Zatím, co zahrádkáři Smetánku lékařskou, jak se také pampeliška jmenuje nenávidí, a snaží se jí většinou neúspěšně ze zahrádek vyhubit, bylinkáři či milovníci dobré kuchyně ji zase milují pro její všestranné využití nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni.
Smrkové či borové jehličí chutná i léčí - Zní to možná pro nás Čechy šíleně, ale například v severských zemích smrčiny běžně používají ke kulinářské přípravě. Pokrmy z jehličí mají svou osobitou vůni a chuť … a jsou také zdravé!
Zapomenuté bylinky, exotické, přesto u nás rostoucí keře, větvičky dřevin, ale i jiné nezvyklé ingredience, které i přes svou zvláštnost patří do našich kuchyní a mnohé dokáží dodat pokrmům nám dříve nepoznané chutě a vůně. Další články zde: Neobvyklé ingredience a bylinky v naší kuchyni, rady a tipy...
Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy