REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Španělská omáčka


Je ve skutečnosti francouzská omáčka, francouzsky zvaná espagnole, anglicky Spanish sauce. Je to základní hnědá omáčka bez které se neobejde téměř žádná kuchyně. Tato omáčka je někdy na jídelních lístcích uváděna jen jako hnědá omáčka (angl. brown sauce).

Příprava původní espagnole byla velice zdlouhavá. Escoffier popisuje přípravu espagnole, která trvala 5 hodin, na celé jedné stránce.

S původní Espagnole se setkáte již jen ve starších knihách nebo v učebních textech několika hotelových škol které si ještě v archaických technikách přípravy Espagnole libují, ale jinak díky všem těm konvenientním omáčkám a vývarům v prášku nebo pastě, můžeme dnes připravit španělskou omáčku během 20 minut, přičemž pokud ji nijak drasticky nezměníme, má stále stejnou barvu, konsistenci a chuť.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy