Nářečně, jídlo z moučného a bramborového těsta.
Slíž
reklama
reklama
Hovězí líčka na pepři a pivu, dušená kapusta - Dnes tak moderní surovina, hovězí líčka se dají připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte například tento recept na líčka podušená v hrnci podlitá pivem a hovězím vývarem, dochucená, kromě jiného, bylinkami a barevným pepřem, servírovaná, v tomto případě, s kapustou a vařenými brambory.
Kuřecí Čachochbili - Gruzínská národní specialita, jež se připravuje nejčastěji z kuřete, ale také z hovězího a skopového masa, rajčat, cibule, česneku, bylinek a koření.
Pomalená křížová kost (vepřový ocásek) - Recept na využití pomalého hrnce. Připravte si v něm například křížovou kost z prasátka. Křížové kosti jsou v kuchyni neprávem opomíjenou surovinou. K přednostem patří výtečná chuť tohoto masa a také nízká cena vepřových ocásků.
Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.
Pampeliška, proklatý plevel, ale také úžasně zdravá bylinka - Zatím, co zahrádkáři Smetánku lékařskou, jak se také pampeliška jmenuje nenávidí, a snaží se jí většinou neúspěšně ze zahrádek vyhubit, bylinkáři či milovníci dobré kuchyně ji zase milují pro její všestranné využití nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni.
Smrkové či borové jehličí chutná i léčí - Zní to možná pro nás Čechy šíleně, ale například v severských zemích smrčiny běžně používají ke kulinářské přípravě. Pokrmy z jehličí mají svou osobitou vůni a chuť … a jsou také zdravé!
Medvědí, jinak také lesní česnek, zapomenutá bylinka je dnes zase in! - Ano, v zahrádce se umí neuvěřitelně rozrůst a pak se ho neumíme zbavit, jelikož umí být velmi umíněný a roste i tam, kde to nechceme. Ovšem v lese u vody, kde je vlhčeji, je velmi žádoucí, protože z něho můžeme připravit desítky skvělých pokrmů a jako dochucovadlo je prostě jedinečný.
Zapomenuté bylinky, exotické, přesto u nás rostoucí keře, větvičky dřevin, ale i jiné nezvyklé ingredience, které i přes svou zvláštnost patří do našich kuchyní a mnohé dokáží dodat pokrmům nám dříve nepoznané chutě a vůně. Další články zde: Neobvyklé ingredience a bylinky v naší kuchyni, rady a tipy...
Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy