REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladěnka či sladovit


Sladěnky je přírodní sladidlo bez jakýchkoliv konzervačních přípravků. Spolu se sladovitem jsou nejvíce doporučovanými sladidlly v makrobiotické kuchyni. Lze je používat k přímému slazení i k pečení a koupit většinou v prodejnách zdravé výživy.Sladěnky jsou extrakty z naklíčených obilovin, které vedle jednoduchých cukrů obsahují i cukry složené a určité množství minerálních a stopových látek. Hlavní surovinou je nejčastěji ječmen, ale lze najít i sladěnky z jiných obilovin a většinou jsou proto nevhodné při přecitlivělosti či alergii na lepek. Sladěnky mají konzistenci připomínající med a silnější vůni i chuť, která ne každému vyhovuje.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy