REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Schwarzwaldská šunka


Schwarzwald není významný pouze hodinami s kukačkou nebo pohořím Bollenhüte. Region na jihozápadě Německa se také pyšní selskými kulinářskými specialitami.K místním masným výrobkům patří schwarzwaldská šunka, která je známa nejen v Německu, ale i v Evropě. Pravá schwarzwaldská šunka je označena logem, které bylo vytvořeno v roce 1989. Označení zaručuje původ v uvedeném regionu a její kvalitu. Od roku 1997 výrobce dodržuje požadavky Evropské unie a je držitelem certifikátu kvality. Co dělá schwarzwaldskou šunku tak lahodnou? Než se jako značkové zboží dostane na trh, je během celého výrobního a expedičního procesu pečlivě kontrolována. Na počátku výroby se povrch vykostěné šunky potírá speciální směsí koření, která obsahuje sůl, koriandr, česnek, bylinky, pepř a jalovcové bobulky. Díky této operaci získá šunka svou jedinečnou chuť. Přesné složení je přísně střeženým podnikovým tajemstvím. Po vetření kořenící směsi nastává fáze zrání, která probíhá, podle tradice, ve studeném kouři. Uzení v jedlovém kouři při 25 °C trvá více než několik týdnů. Zde maso získává nezaměnitelnou uzenou chuť a tmavohnědou barvu. K tomu se ještě připojuje garantovaný stupeň vysušení (okolo 25 procent). To je další její podstatný znak. Po dvou až třítýdenním dozrávání získá schwarzwaldská šunka svoje plné aroma.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy